Portret de candidat. Cristian Paul Ichim, candidat USRPLUS pentru Camera Deputaților, Bacău: ”Trebuie să valorificăm durabil resursele disponibile, să investim în infrastructură și în oameni”


Portret de candidat. Cristian Paul Ichim, candidat USRPLUS pentru Camera Deputaților, Bacău: ”Trebuie să valorificăm durabil resursele disponibile, să investim în infrastructură și în oameni”

Vorbim prea mult despre politicienii cu notorietate. Fie că îşi continuă cariera, după multe mandate, fie că nu au mai prins loc pe liste, deşi sunt foarte cunoscuţi. 

Proiectul Portret de candidat îşi propune să le ofere un spaţiu de exprimare celor care încă nu sunt familiari publicului. Dar care au ceva să îi propună acestuia. Invitaţi sunt candidaţi la alegerile parlamentare care se prezintă pentru prima dată. Oameni deja realizaţi într-un domeniu profesional, care au intrat după aceea în politică. 

Invitatul de astăzi este Cristian Paul Ichim. Candidează din partea USRPLUS, în circumscripția Bacău, la Camera Deputaților. 

Ciprian Apetrei: Cine sunteți, domnule Cristian Paul Ichim, şi ce căutaţi în politică? 

Cristian Paul Ichim: Înainte de toate sunt soț, tată a 3 copii. Sunt absolvent al Facultății de Litere și Științe din cadrul Universității Bacău, specializare Marketing, profil economic. Pentru mine, politica nu este un mod de viață sau doar o formă de a ne realiza personal. Politica are nevoie de oameni cu competențe dobândite temeinic și demonstrate în practică, de oameni care înțeleg în profunzime conținutul politicilor publice pe care le promovează și care își asumă cu maturitate consecințele acestora. Pentru aceste principii și valori m-am implicat în politică, cred că pot fi puse în aplicare, mă angajez să promovez acest mod de a face politică, fapt pentru care m-am angajat politic în lupta electorală a alegerilor Parlamentare din data de 6 Decembrie 2020. 

Ce le propuneţi alegătorilor din Bacău? De ce să vă voteze? 

Cred că România se află în fața unor provocări extraordinare, cărora le vom răspunde hotărât cu soluții bazate pe viziunea, valorile și principiile noastre politice. Mă angajez să apăr cu fermitate democrația liberală și cred în principiul egalității în fața legii, în responsabilizarea politicienilor pentru faptele proprii. Trebuie să valorificăm durabil resursele disponibile, să investim în infrastructură și în oameni. 

Bacăul și zona Moldovei au fost condamnate timp de 31 de ani la sărăcie, la subdezvoltare de toate partidele politice care au fost la guvernare. Parlamentarii de Bacău nu și-au înțeles menirea și au minimalizat rolul pe care l-au avut în Parlament, concentrându-se pe interese de partid, pe interese de grup și pensii speciale. Între timp Județul Bacău se zbătea între săracie și supravețuire, domeniile care ar fi trebuit să aducă prosperitate Județului au fost secate de fonduri și împărțite pe grade de prietenii și rudenii. 

Merg în Parlamentul României cu gândul la băcăuanii mei, voi susține proiectele de infrastructură (Autostrada A13 Brașov – Bacău, Autostrada A8 Iași – Târgu-Mureș, Șoseaua de centura a Bacăului, Drumul expres Bacău-Piatra Neamț). 

Primul lucru pe care îl veţi face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriţi să faceţi parte? 

Primul lucru pe care îl voi face în Parlament este să-mi pun în aplicare programul politic. Inițiative legislative propuse: 

Mediu 1. Includerea ONG-urilor de mediu în activitățile de evaluare, proiectare, implementare și control ca parteneri instituționali, un pact al întregii societăți asupra protecției mediului și valorificării resurselor naturale. 2. Crearea unui sistem informațional național de date care să asigure monitorizarea și verificarea stării mediului și a resurselor naturale. 3. Revizuirea legislației de mediu pentru asigurarea coerenței cu directivele UE. 

Resurse naturale 1. Aplicarea Strategiei Energetice printr-o combinație de politici care să asigure integrarea de durată a producției de energie regenerabilă în sistemul național energetic și transformarea consumatorilor energetici în prosumatori în zonele cu potențial de producție energetică regenerabilă. 2. Implementarea unor indicatori riguroși de evaluare și monitorizare a stării pădurilor prin aplicarea unor indicatori riguroși și dezvoltarea Inventarului Național forestier.

 Economie 1. Legiferarea responsabilă din punct de vedere fiscal-bugetar, așa încât toate legile care necesită creșterea cheltuielilor să detalieze sursele de venit necesare acoperirii cheltuielilor suplimentare. Această responsabilitate de legiferare va conduce la evitarea îndatorării generațiilor viitoare și va permite continuarea obiectivelor de investiții în derulare. 2. Conectarea sistematică a universităților tehnice la mediul economic și industrial prin programe de încurajare a cercetării și dezvoltării aplicate și de valorificare a proprietății intelectuale pe piață.

 Infrastructură 1. Îmbunătățirea densității și accesibilității sistemului de irigații agricole, în vederea asigurării accesului fermierilor și asociațiilor agricole de mărime redusă la infrastructura necesară dezvoltării agricole. 2. Înnoirea parcului de capacități de generare a energiei electrice prin investiții noi, pentru a preveni declinul producției naționale și pentru a menține un mix energetic echilibrat și diversificat, ca drept fundamental al fiecărui stat membru UE. 

Agricultură 1. Susținerea inovației digitale autohtone pentru dezvoltarea de soluții de agricultură modernă și de precizie și aplicarea de soluții tehnologice adaptate necesităților agriculturii românești, în paralel cu susținerea unor centre de competență, colaborare și transfer tehnologic în agricultură. 2. Implementarea unor măsuri de facilitare a procesului de autorizare și înregistrare a microunităților de procesare a producției primare, puncte gastronomice locale, în strânsă legătură cu realizarea de programe de educare și formare în profesii necesare organizării și dezvoltare a fermelor mici. 

Cultură 1. Strategia sectorială pe termen lung în domeniul culturii și patrimoniului cultural, care să recunoască cultura și patrimoniul cultural ca fiind obiective de siguranță națională și europeană; totodată, elaborarea cadrului de operare necesar, astfel încât să se asigure predictibilitatea evoluției sectorului cultural; în același sens, adoptarea unor politici coerente în domeniu, conlucrarea cu sectoarele conexe și alocarea de fonduri în mod eficient. 2. Crearea cadrului legislativ pentru constituirea de asociații de voluntari pentru salvarea monumentelor, cât și a unei rețele de laboratoare de restaurare la nivel de centre regionale.

 Educație 1. Inițierea de centre comunitare de educație la nivel local, care să asigure servicii de educație formală, non-formală și informală pentru toți membrii comunității: elevi, tineri și adulți. 2. Fond național de investiții private în școlile și universitățile publice din România prin contribuțiile investițiilor private în educație. Am în vedere cel puțin doua comisii parlamentare, Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare și Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 

Cum vedeţi raportul dintre Stat şi cetăţean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie? 

Relația dintre cetățean și stat este imuabil legată de ideea de încredere. Această relație de încredere a îmbrăcat de-a lungul timpului haina juridică a Contractului social, teorie care își păstrează utilitatea și necesitatea până în ziua de astăzi și care configurează raportul dintre stat și cetățean într-o manieră contractualistă. Pe înțelesul tuturor, cetățeanul acceptă să își limiteze libertatea, cedând o serie de prerogative statului, iar pe de altă parte statul se obligă să garanteze prin intermediul puterii pe care o dobândește protecția cetățeanului și satisfacerea nevoilor și intereselor sale legitime. obligațiile celor două părți sunt caracterizate de un raport constant de interdependență și reciprocitate, iar legitimitatea statului rezidă numai în măsura în care își execută obligațiile pe care și le-a asumat. 

Ce raport trebuie să fie între Stat si Biserică? 

Constituţia prevede că toate cultele sunt autonome faţă de stat şi au libertatea de a se organiza „conform propriilor lor statute”. Ca atare raportul trebuie să fie unul de colaborare în folosul comunității. Alianţa USR PLUS este o formaţiune politică a diversităţii şi a drepturilor individuale respectate. 

Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relatia cu Republica Moldova? 

Susțin parcursul european al Republicii Moldova, o dorință împărtășită de cetățenii de pe ambele părți ale Prutului. Încurajez realizarea reformelor absolut necesare privind independența justiției, lupta anti-corupție, însănătoșirea sectorului bancar și investigarea fraudelor. De asemenea, interconectările energetice și de transport și stabilirea unui cadru legal predictibil vor face din Republica Moldova o destinație mai atractivă pentru investitorii români și străini. Agenda României a fost și va fi mereu plină în ceea ce privește Rep. Moldova. România a susținut cetățenii de peste Prut în orice regim politic și o va continua să o facă. Locul R. Moldova este alături de noi, în marea familie europeană.

Ultima carte pe are aţi citit-o? Ultimul film pe care l-aţi văzut?

 Fiind un iubitor și cunoscător al istoriei universale, ultima carte citită este ”Diplomația” scrisă de Henry Kissinger, fost consilier pentru securitatea națională și Secretar de Stat în timpul administrației Nixon, dar totodată un reputat politolog și diplomat de marcă. Pot spune că experiența sa personală, expusă fermecător în paginile acestei cărți, mi-a acordat nenumărate momente de reflecție asupra echilibrului de putere, dar mai ales mi-a întărit ideea responsabilizării celor care ar trebui să imprime un anumit sens a devenirii unei societăți. Iar istoria nu iartă niciodată deciziile luate. Vă recomand acestă carte!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.