UPDATE Cîțu, propus premier. Ludovic Orban transmite că s-a ajuns la un consens cu președintele Klaus Iohannis


UPDATE Cîțu, propus premier. Ludovic Orban transmite că s-a ajuns la un consens cu președintele Klaus Iohannis

UPDATE

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri seară că a existat un consens cu președintele Klaus Iohannis în privința propunerii ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. 

"A fost propunerea președintelui, care mi s-a părut foarte interesantă, ca fiecare să scriem separat, fără să vedem ce scrie celălalt, propunerea de premier. Amândoi am scris același nume", a zis Orban. 

De asemenea, Ludovic Orban a prezentat sumar motivele pentru care PNL a luat decizia de a-l propune pe Cîțu: "Nu este întâmplătoare această nominalizare. Va urma o perioadă dificilă în care e nevoie de o bună cunoaștere a administrației, a situației finanțelor publice. E nevoie de un premier care să aibă credibilitate în fața mediului de afaceri, în fața instituțiilor financiare internaționale. Să nu uităm că domnul ministru Cîțu a purtat negocieri extrem de importante cu partenerii europeni și cu instituțiile internaționale. De asemenea, domnul Cîțu a reușit alături de BNR să mențină ratingul de țară într-o situație extrem de dificilă pentru România. Domnul ministru cunoaște foarte bine care sunt problemele cu care ne-am confruntat pe perioada guvernării. 

În analiza propunerii pe care am făcut-o evident că ne-am gândit la multe aspecte care țin de capacitatea efectivă a gestiunii treburilor publice pe perioada dificilă care va urma și la posibilitatea acceptării propunerii de către partenerii noștri. (...) Vor urma pașii de negociere începând de mâine".

ȘTIREA INIȚIALĂ

BPN al PNL a validat miercuri, aproape în unanimitate, varianta ca ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, să fie propunerea de premier înaintată de partid președintelui Klaus Iohannis. Liberalii au izbucnit în ropote de aplauze în cadrul BPN după validarea lui Cîțu ca propunere de premier. Potrivit unor surse din partid, la vot s-a înregistrat o singură abținere, a lui Dan Motreanu.

Klaus Iohannis l-ar fi preferat pe fostul general Nicolae Ciucă, dar s-a lovit de opoziția atât a PNL, cât și a USR. Președintele este așteptat să facă săptămâna viitoare nominalizarea de premier, după negocierile pe care le va purta luni cu PNL, USRPLUS și UDMR. Până atunci, Iohannis va participa săptămâna aceasta la reuniunea Consiliului European, în perioada 10-11 decembrie, la Bruxelles, Regatul Belgiei. Potrivit presei, mai mulți oficiali europeni i-au transmis președintelui că nu e de bun augur numirea unui cadru militar în funcția de premier. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.