AUR își face campanie pe seama Revoluției. Simion, pus la punct într-o emisiune de fostul ambasador Vasile Popovici și de jurnalistul Răzvan Zamfir pentru ticăloșia comisă la Timișoara: "Nu vă e rușine?! Unde ați mai văzut dvs. așa ceva, să transformați o zi sfântă pentru noi într-o zi de partid?!"


AUR își face campanie pe seama Revoluției. Simion, pus la punct într-o emisiune de fostul ambasador Vasile Popovici și de jurnalistul Răzvan Zamfir pentru ticăloșia comisă la Timișoara: "Nu vă e rușine?! Unde ați mai văzut dvs. așa ceva, să transformați o zi sfântă pentru noi într-o zi de partid?!"

Copreședintele AUR George Simion a fost pus la zid miercuri seară în emisiunea "Bună, România" de la B1TV de fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, revoluționarul Vasile Popovici, și de jurnalistul Răzvan Zamfir pentru acțiunea de astăzi prin care a politizat comemorarea Revoluției de la Timișoara. 

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO. Instigatorul George Simion, alungat de pe treptele Catedralei din Timișoara de revoluționarii din 1989/ ”De ce se strigă AUR în centrul Timișoarei când astăzi este despre eroii Revoluției?!”

"Nu vă e rușine?! Unde ați mai văzut dvs. în Timișoara așa ceva, să transformați o zi sfântă pentru noi într-o zi de partid?!", a răbufnit Vasile Popovici la adresa lui Simion. 

De asemenea, Popovici și Zamfir i-au cerut socoteală copreședintelui AUR pentru faptul că partidul cu pricina a trimis în Parlament mai multe personaje care au participat activ în reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989. Este vorba despre Nicolae Roman, Mircea Chelaru și Francisc Tobă, referitor la care Podul.ro a publicat o serie de articole cutremurătoare în legătură cu participarea acestora la masacrul din 1989. 

CITIȚI ȘI: DOCUMENT EXCLUSIV Teroristul din 17 Decembrie 1989, ziua masacrului de la Timișoara, candidat AUR la parlamentare. Intervalul orar pe parcursul căruia a acționat Roman, coordonând măcelărirea manifestanților alături de militarii din subordine

În acest context, Simion a precizat că AUR ia în calcul să-i retragă sprijinul politic doar lui Francisc Tobă. Mai mult decât atât, cu multă nonșalanță și tupeu, George Simion a declarat că generalul Nicolae Roman a fost de partea revoluționarilor de la Timișoara. 

Redăm dialogul purtat în emisiune: 

Simion: De 15 ani sunt prezent la comemorările Revoluției. Chiar am organizat campania “Eroii nu mor niciodată”. Din ce mi-au spus prietenii mei cu care organizez marșul la Timișoara, domnul Popovici nu participă la…

Popovici: Eu am participat la 16 Decembrie 1989. 

Simion: Lăsați-mă să termin.

Popovici: Ce să terminați cu nerușinarea dvs.? (…)

Simion: Alături de noi sunt revoluționari. (…) Înțeleg că domnul Popovici are o problemă cu unul dintre candidații noștri de la AUR. 

Popovici: Cu doi. Și cu dvs. personal. 

Simion: Am înțeles. Deci și cu mine personal. Eu cu ce sunt vinovat? 

Popovici: Pentru că ați semnat ca să fie ei înșiși pe listă și pentru că vă permiteți să pângăriți o sărbătoare care nu e a dvs. și să o transformați într-o sărbătoare de partid. Nu vă e rușine?! Unde ați mai văzut dvs. în Timișoara așa ceva, să transformați o zi sfântă pentru noi într-o zi de partid?!

Simion: Cum facem asta domnule Popoviciu? Că nu mi-ați explicat…

Popovici: Sunt Popovici, nu Popoviciu. 

Simion: AUR a avut doar o întâlnire cu simpatizanții, cărora le-am mulțumit. 

Popovici: Autorizată? Cum vă permiteți să infectați aerul Timișoarei nepurtând mască? Nu vă e rușine?! 

Răzvan Zamfir (moderator): Deci spuneți că nu ați avut un eveniment de partid astăzi. 

Simion: Nu am avut un eveniment de partid legat de comemorarea eroilor Revoluției. 

Popovici: Dvs. înșivă ați strigat sloganuri de partid. Dvs. ați dat tonul. Sunteți însăși minciuna. Asta sunteți, un mincinos! Mințiți oamenii care vă ascultă. “AUR, AUR”! Asta s-a strigat! 

Simion: Una este acțiunea de comemorare a eroilor Revoluției, iar acțiunea noastră de partid a fost în fața Operei. 

Popovici: În data de? 

Simion: În data de astăzi. 

Popovici: AUR este un partid care nu are nimic în comun cu spiritul Timișoarei. 

Răzvan Zamfir (moderator): Domnule Simion, ce caută Francisc Tobă pe lista dvs.? Ce caută generalul Nicolae Roman pe lista dvs.? Ce caută Mircea Chelaru pe lista dvs.? Ce caută oamenii aceștia în Parlamentul României în condițiile în care revoluționarii îi acuză de fapte comise în Decembrie 1989. 

Simion: Am analizat cazurile care mi-au fost semnalizate…

Popovici: Semnalate, domnule Simion…

Simion: Vorbește cineva. 

Răzvan Zamfir (moderator): A făcut (Popovici – n.red.) o observație semantică, gramaticală. 

Simion: Am făcut o analiză asupra celor sesizate. Cazul lui Francisc Tobă este luat în acest moment foarte în serios de colegii mei de la conducerea partidului și vom analiza cum anume se poate proceda în cazul dumnealui după ce am analizat Dosarele Revoluției. Ni s-au aruncat multe acuze, iar majoritatea s-au dovedit a fi nefondate. Dar în acest caz tocmai am intrat în posesia Dosarelor Revoluției de la Sibiu și vom reveni în cel mai scurt timp cu rezultatul acestor analize pentru că ne luăm treaba foarte în serios. 

Răzvan Zamfir (moderator): Și ce se poate întâmpla domnule Simion dacă ajungeți la concluzia pe care mulți revoluționari o au cu privire la acești foști militari acuzați de reprimarea sângeroasă a evenimentelor din 1989? 

Simion: Putem merge până la a le retrage mandatul. 

Răzvan Zamfir (moderator): Nu aveți cum să retrageți mandatul niciunui deputat sau senator ales. 

Simion: Încă nu s-au validat toate candidaturile. 

Răzvan Zamfir (moderator): Veți lua o decizie până la momentul validării? 

Simion: Da, pentru că ne luăm treaba foarte în serios. 

Răzvan Zamfir (moderator): Explicați-mi procedura. Ei au fost aleși. Dvs. nu mai puteți face nimic acum. 

Simion: Juriștii noștri spun altceva. 

Răzvan Zamfir (moderator): Vă spun eu cum se desfășoară lucrurile, în ciuda juriștilor dvs. Oamenii au fost puși pe liste, votați, iar dvs. nu mai puteți face absolut nimic acum pentru a bloca intrarea lor în Parlament. 

Simion: Mizez pe o intervenție lămuritoare în emisiunea dvs. despre acest lucru despre care spuneți că e imposibil? 

Răzvan Zamfir (moderator): Păi e imposibil. Pe lângă această imposibilitate mai rămâne faptul că mulți revoluționari, printre care și protestatarul Marian Ceaușescu, au atras atenția asupra calității acestor oameni, asupra acuzațiilor ce li se aduc încă de la momentul formării listelor. De ce ați așteptat atât de mult, cu oameni atât de controversați precum Francisc Tobă, Nicolae Roman?!

Simion: Instanța s-a pronunțat în multe din dosare, am luat hotărârile instanței pentru că am vrut să analizăm aceste cazuri, pentru că domnii vin de la un alt partid, Partidul Neamul Românesc. Ei nu sunt membri AUR. 

Popovici: Toate scursurile s-au adunat în AUR. 

Răzvan Zamfir (moderator): Să nu generalizăm nici în ceea ce privește partidul politic, nici să nu punem etichete. Haideți să fim tehnici în această abordare. E o chestiune mult prea sensibilă să ne pierdem în metafore sau jigniri. Întrebarea mea era cum au ajuns oamenii ăștia pe lista de candidați. Simion ne spune că în baza protocolului cu Partidul Neamul Românesc.

Simion: E corect. Decizia colegilor mei va fi de a lua foarte în serios atribuțiile de parlamentar. Dar vreau să vă rog să ne acordați prezumția de nevinovăție. 

Răzvan Zamfir (moderator): Când avem o decizie a partidului în cazul Tobă, în cazul Roman, în cazul Chelaru? 

Simion: Până vineri seară. În cazul lui Nicolae Roman vă spun că am stat personal să văd dacă se află în această situație de care este acuzat încă de acum o lună jumătate și am realizat că e acuzat pe nedrept. A pactizat domnul Roman cu revoluționarii. 

Răzvan Zamfir (moderator): Domnule Popovici, sunteți revoluționar din Timișoara. Dvs. ce ne spuneți despre Nicolae Roman care, iată, că în urma unor analize AUR a pactizat cu revoluționarii?

Popovici: Ați condus excepțional discuția. L-ați auzit pe Simion încurcându-se în minciunile pe care nu mai știe cum să le debiteze. Pe de-o parte strigă “păcat de sângele vârsat!”, iar pe de altă parte pune criminalii pe liste. 

Răzvan Zamfir (moderator): Dar a pactizat cu revoluționarii generalul Nicolae Roman, așa cum susține Simion? 

Popovici: Ce să pactizeze când el pe 17 Decembrie 1989 el trăgea în timișoreni?! Cu cine să mai pactizeze un criminal ca ăsta? 

Simion: Sute de revoluționari din Timișoara ne cunosc, cunosc adevărul. Nu avem decât să transformăm în cancan ziua de azi. 

Popovici: A pune niște criminali pe lista partidului este un cancan? 

Simion: Vă mulțumesc pentru invitație! O seară bună!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.