Mizeria din justiție face ca Olguța Vasilescu să pară victimă, deși faptele sale penale sunt indubitabile. Nașa lui Dragnea amenință cu represalii contra denunțătorului său principal, spunând că vrea de la el banii foarte mulți pe care i-a cheltuit cu avocații. Reacția acestuia


Mizeria din justiție face ca Olguța Vasilescu să pară victimă, deși faptele sale penale sunt indubitabile. Nașa lui Dragnea amenință cu represalii contra denunțătorului său principal, spunând că vrea de la el banii foarte mulți pe care i-a cheltuit cu avocații. Reacția acestuia

Nici nu s-a răcit cerneala DNA pe ordonanța de clasare în dosarul Fațada, unde chiar și procurorii anticorupție au sesizat fapte de natură penală, dar și-au scuzat incompetența afirmând că nu erau suficiente probe pentru a fi demonstrate, că Lia Olguţa Vasilescu, nașa pușcăriașului Liviu Dragnea, a și sărit să se victimizeze și să amenințe. Principalul vizat este Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari a blocului Romarta, situat în apropierea Primăriei Craiova, un soi de inamic public al autorităților locale pesediste pe care le-a surprins adesea în afara legii. VEZI AICI și AICI cazul dezinfectării Craiovei cu substanțe periculoase. Și atunci Olguța Vasilescu a tăbărât pe el și l-a făcut cum i-a venit la gură. Acum, după clasarea dosarului său de la DNA, în care a și fost reținută pentru 24 de ore și ulterior plasată în arest la domiciliu, spune că a fost hărțuită și că vrea să-și recupereze banii cheltuiți cu avocații.  

"Nu voi merge la CEDO, pentru că statul român ar fi cel condamnat şi din banii mei, ai dvs., ai tuturor cetăţenilor se vor acorda despăgubiri. Nu am nevoie de despăgubiri financiare. Încă de acum un an de zile m-am adresat Secţiei speciale de investigare a magistraţilor pentru a ancheta procurorul respectiv pentru abuzuri, inclusiv pentru acte de tortură. Singurul mod în care mă puteam apăra a fost să mă adresez acestei secţii speciale care dacă mâine se desfiinţează sau când doreşte noul Guvern, va deveni o problemă pentru toată lumea, pentru că atunci când sunt abuzuri făcute de astfel de procurori, oamenii nu au unde să se adreseze. Şi bineînţeles împotriva unuia dintre denunţători mă voi adresa instanţei, pentru că e vorba de mulţi bani pe care i-am cheltuit cu avocaţii, de hărţuirea mea care continuă şi cred că a venit momentul să se termine toate aceste lucruri", a declarat Vasilescu, marţi seara, la TVR1. 
 
Potrivit agerpres.ro, Olguţa Vasilescu a mai spus că a fost anchetată timp de 4 ani, pentru că într-o perioadă în care la Craiova avea loc un Festival Internaţional Shakespeare, care este al treilea la clasa lui din lume, şi unde veneau jurnalişti şi mari actori din toată lumea, a chemat public, printr-o conferinţă de presă, firmele din Craiova să se alăture demersului primăriei de a schimba faţa oraşului, "de a vărui practic nişte faţade ale unor blocuri din zona centrală". 
 
"Au fost mai multe firme care s-au alăturat demersului nostru, unele firme nu au avut nicio legătură cu primăria niciodată. Nu am vrut altceva decât să înfrumuseţez oraşul şi neavând posiblitatea la vremea respectivă să organizeze o licitaţie publică, am cerut sprijinul unor firme care nu pentru mine, ci pentru nişte asociaţii de proprietari au făcut nişte donaţii la vremea respectivă. Au fost patru ani în care tot timpul am fost hărţuită, mi s-a spus penală, a trebuit să le explic oamenilor în ce a constat infracţiunea între ghilimele pe care eu am săvârşit-o. Iată că locuitorii Craiovei au înţeles despre ce a fost vorba, pentru că la toate alegerile din această perioadă am obţinut mult mai multe voturi decât contracandidaţii mei. Dar viaţa mea fost sub lupă, în sensul că am fost înregistrată tot timpul, inclusiv în mediul privat. Mai mult, au fost colegi de-ai mei care au fost săltaţi de pe stradă, anchetaţi prin hoteluri, torturaţi. Dar iată că după 4 ani DNA vine şi îşi recunoaşte vina şi primesc această clasare", a mai spus Olguţa Vasilescu. 
 
La rândul său, Petru Becheru a declarat că denunţurile făcute de reprezentaţii marilor firme de construcţii, „care aveau contracte cu Primăria Craiova şi au fost şantajate să sponsorizeze, nu pot fi demonstrate”. „Cu toate că toţi 'sponsorii' au depus denunţ împotriva Olguţei pentru că au fost şantajaţi să sponsorizeze din banii obţinuţi în urma contractelor cu Primăria Craiova, DNA a ignorat probele depuse de mine (inclusiv înregistrări cu Olguţa) din care rezultă incontestabil că ea este cea care a coordonat activitatea de şantajare şi vopsire ilegală cu scopul de a obţine aprecierea craiovenilor. Procurorii au ignorat că blocul Romarta, al cărui preşedinte sunt în continuare, este vopsit pe jumătate (deşi Urdăreanu - UTi a dat bani pentru tot blocul); că vopsirea s-a făcut fără autorizaţie; că eu personal i-am scris Olguţei Vasilescu că e nevoie de autorizaţie pentru schimbarea culorii (blocurile vopsite sunt fie monumente istorice, fie în zona protejată a monumentelor istorice, deci era nevoie de autorizaţie, iar verificarea respectării autorizaţiilor o face primarul); că eu personal am fost supus la presiuni ca că semnez contractul de sponsorizare (însă nu am semnat)", a declarat Petru Becheru (foto jos). 
 


Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus clasarea dosarului cunoscut drept "Faţada" în care primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012. 
 
Potrivit ordonanţei de clasare a DNA remisă părţilor, Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmării penale, motivând că nu există probe prin care să se poată stabili că aceasta "ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor". 

Jurnalistul Alex Costache a comentat clasarea dosarului Olguței Vasilescu într-o postare pe pagina sa de Facebook:DNA a clasat acum dosarul Olguţei, deşi în dosar erau mai mulţi denunţători. Nu mai zic că acum 4 ani, DNA a reţinut-o şi a scos-o pe Olguţa, în cătuşe, din sediu.  

Denunţători au fost oamenii de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu, Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL.  

Spre exemplu, unul dintre aceşti oameni de afaceri a denunţat că a plătit 25.000 de euro, jumătate din costurile unui concert al lui Goran Bregovici pentru susţinerea candidatului PSD din 2012 la primăria Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.  

Or ştim bine că astfel de sponsorizări ar trebui declarate, ar trebui să fie transparente.  

Cazul seamnă izbitor cu cel al fostului premier Ludovic Orban (care şi el primise o sponsorizare de 50.000 de euro de la Tiberiu Urdăreanu, netransparentă, în campania din 2016). De altfel, ambele cazuri au fost instrumentate de fosta procuroare DNA, Claudia Roşu.  

Or ştim, de asemenea, că Ludovic Orban a fost achitat definitiv de Înalta Curte pe motiv că a primit sponsorizarea netransparentă, dar nu l-ar fi condiţionat cu nimic pe donator (nu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, în primul rând pentru că era doar candidat, nu ar fi fost în poziţia necesară să facă acest lucru, deşi un candidat poate promite sau se subînţelege că poate să îi favorizeze pe sponsori după ce ajunge primar). Însă, oamenii nu pot fi condamnaţi pe presupuneri.  

Cu toate acestea, a existat opinia minoritară a unui judecător - Ştefan Pistol - care a vrut să îl condamne pe Orban la un an de detenţie cu suspendare.” 

Și Petru Becheru a vorbit despre denunțătorii Olguței Vasilescu într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook:  „Atașez #Lista #denunțătorilor Olguțaței din dosarul Fațada și acuzațiile lor grave la adresa infractoarei ! 

După ce a avut tupeul să mă amenințe spunând că fizicul meu micuț nu-i poate opri hăndrălăii să intre în bloc pentru a-mi face necazuri, #Olguțața tot nu se potolește din mâncat rahat pe Antena 3! Cum puteam eu să fiu de acord cu vopsirea blocului când reprezentanții firmelor care au „sponsorizat” vopsirea ilegală a blocurilor se plângeau prin toate cârciumile din oraș că au fost obligați să dea miliarde și ziceau că o vor denunța pe Olguțață: 

- Tiberiu Urdăreanu - UTi București - 156.000 lei 

- Petcu Marian - Recon Craiova - 45.000 lei 

- Cioană Ion Liviu - Mitliv SA - 50.000 lei 

- Mândrilă Marin - Mari Vila SRL - 284.144 lei 

În curând voi publica toate înregistrările cu această infractoare, ca să vadă toată lumea ce presiuni au fost făcute asupra mea! „Grâul mă-sii de primărie” spunea unul dintre marii „sponsori” de fațadă...” 

Ordonanța integrală a procurorului poate fi citită aici: https://www.petrubecheru.ro/olguta/20201207-ordonanta-SUP-Olguta.pdf?fbclid=IwAR03giNxIO_UHs_x7My4xs_bxY3zXPkgmj6Q3HQSt3ka8ARx-NdemhFIEFk 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.