Digi24, dezinformare uluitoare: protestatari violenți de extremă stânga, prezentați drept susținători ai lui Donald Trump


Digi24, dezinformare uluitoare: protestatari violenți de extremă stânga, prezentați drept susținători ai lui Donald Trump

O problemă a unei mari părți a presei din România în ceea ce privește segmentul de politică externă este lipsa de pregătire a jurnaliștilor, neavând studii în domeniul relațiilor internaționale și al politicii altor state, picând astfel pradă foarte ușor dezinformărilor care circulă pe sursele de știri din afara țării. 

La această problemă se adaugă ideologizarea de stânga a celor care manageriază sursele mainstream de știri pe politică externă în România. Un astfel de caz a fost prezentat de jurnalistul Gelu Trandafir, fost membru CNA, care a devoalat pe Facebook un fake news propagat de Digi24. Într-un articol, site-ul Digi24 prezenta o grupare de protestatari violenți ce condamnau "masacrele fasciste" și care au spart sediul Partidului Democrat din Portland în ziua învestirii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA drept susținători ai fostului președinte Donald Trump. Simplul mesaj prin care protestatarii condamnau "masacrele fasciste" ar fi trebuit să-l determine pe cel care a scris știrea să înțeleagă că este vorba despre o grupare de extremiști de stânga nemulțumiți de faptul că Joe Biden nu se încadrează întru totul în profilul de președinte pe care aceștia și-l doresc, acesta fiind în limbajul socialiștilor drept un "deviaționist" de dreapta, marea speranță a leftiștilor fiind că vicepreședintele Kamala Harris își va pune amprenta ideologică asupra politicilor noii administrații. 

Gelu Trandafir, pe Facebook: "Una din dezinformările grosolane ale DigiTV. Ăia care au devastat nu erau nicidecum "susținătorii lui Trump", ci, din contră, tovarășii de drum ai Democraților, Antifa, organizația terorist-anarhista de extremă stânga, care și-a făcut de cap în aceasta vară, oraganizație atât de dragă progresiștilor. Pe lângă capturile de la Digi, am adăugat două foto ca să se vadă cine-s tovărășeii".

Iată dezinformarea propagată de Digi24: 

În cele din urmă, site-ul Digi24 a corectat titlul știrii, înlocuind sintagma "Susținătorii lui Trump" cu "Protestatarii", dar fără a menționa că orientarea lor ideologică este de extremă stânga. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.