EXCLUSIV PSD-istul Gabriel Mutu intră în jocurile lui Putin de la Chișinău. Cele două întâlniri cu rusofilul și românofobul Ion Ceban, noul Dodon construit de Rusia. Kremlinul inventează un PSD dincolo de Prut


EXCLUSIV PSD-istul Gabriel Mutu intră în jocurile lui Putin de la Chișinău. Cele două întâlniri cu rusofilul și românofobul Ion Ceban, noul Dodon construit de Rusia. Kremlinul inventează un PSD dincolo de Prut

Ajuns pe plaiuri basarabene, controversatul senator PSD-ist Gabriel Mutu a fost, sâmbătă și duminică, protagonistul a două întâlniri de durată cu primarul socialist, rusofil și românofob al Chișinăului, Ion Ceban. Acesta a anunțat, pe Facebook, doar întâlnirea de sâmbătă, însă sursele Podul.ro susțin că cei doi au mai avut o întâlnire, duminică la prânz, în sediul Primăriei Chișinău. 

Aceste întrevederi sunt cu atât mai interesante cu cât Ion Ceban a devenit – de-a lungul ultimilor doi ani, pe fundalul prăbușirii etapice a lui Igor Dodon din grațiile Moscovei, care nu e interesantă de perdanți – un jucător predilect pentru interesele Kremlinului de dincolo de Prut. De altfel, așa se explică și ”schimbarea la față” a lui Ceban, care pare să devenit peste noapte moderat și deschis dialogului cu anumite zone ale jocului politic. 

Pentru neofiți, amintim ceea ce medicul și  blogger-ul basarabean Dragoș Galbur a explicat recent: 

”Ion Ceban este noul Igor Dodon. Rusia a investit în studiile sale în administrație publică, l-a ținut aproape de Dodon pentru a învăța cum funcționează axa Chișinău – Moscova, pentru a cunoaște direct persoanele de legătură din serviciile ruse de spionaj care răspund de Republica Moldova, i-au finanțat campania pentru Chișinău și îl susțin deschis în continuare”. Dragoș Galbur a avertizat că noul plan al Moscovei pentru R.Moldova este construirea unui fel de PSD care să mențină zona în paradigma rusească: adică în prizonieratul Estului – mai multe detalii AICI

Menționăm că Ion Ceban – deloc străin de faptul că ajutorul trimis de România fraților din Basarabia a fost primit sub podul de la Telecentru, într-o periferie întunecată – s-a întâlnit cu Gabriel Mutu și la București, în decembrie 2019, când PSD-istul era primar la Sectorul 6. Același românofob și rusofil a avut întrevederi controversate cu Gabriela Firea, anul trecut – detalii AICI.   Dar și cu fostul primar PSD-ist la Sectorului 1, Dan Tudorache, despre adevăratele mize ale întâlnirii vă invităm să citiți AICI

Sâmbătă, Ion Ceban a scris pe Facebook, bilingv: 

”Am avut, astăzi, o întrevedere cu senatorul României, Gabriel Mutu, care a venit în vizită la Chișinău. 

Am fost bucuros să aud că după ultima sa vizită, care a avut loc în toamna anului 2019, lucrurile s-au schimbat spre bine în Chișinău. 

A vizitat orașul și nemijlocit sectorul Buiucani cu care, în perioada când era primarul sectorului 6 București a legat o înfrățire. 

Tot atunci a lansat la Chișinău mai multe proiecte frumoase de infrastructură, unul dintre ele fiind reabilitarea parcului „Alunelul”. 

Am mulțumit pentru suportul oferit cu generozitate de poporul român.

Am declarat că ar fi bine să colaborăm pe mai multe domenii, inclusiv, cultural și educațional.

Chișinăul are un mare potențial de dezvoltare, iar proiectele frumoase vor continua să fie implementate”.

***

Сегодня у меня состоялась встреча с сенатором Румынии Габриелем Муту, который находится с визитом в Кишиневе.

Мне было приятно услышать, что после его последнего визита осенью 2019 года Кишинев изменился к лучшему.

Он посетил город и непосредственно сектор Буюканы, с которым в период, когда он был примаром 6-го сектора Бухареста, установил побратимские отношения.

В то же время были запущены некоторые инфраструктурные проекты в Кишиневе, один из которых - восстановление парка «Alunelul».

Я поблагодарил румынский народ за поддержку и отметил, что было бы хорошо сотрудничать по многим направлениям, включая культуру и образование.

У Кишинева большой потенциал развития, и хорошие проекты будут и в дальнейшем реализовываться.

(Foto: Ion Ceban, Facebook)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.