SURSE Cristian Diaconescu va fi ales sâmbătă președinte al PMP. Fostul ministru de Externe a fost primit recent de înalți oficiali ai administrației președintelui SUA, Joe Biden


SURSE Cristian Diaconescu va fi ales sâmbătă președinte al PMP. Fostul ministru de Externe a fost primit recent de înalți oficiali ai administrației președintelui SUA, Joe Biden

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, va fi ales sâmbătă, 6 martie, președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), cu prilejul congresului acestei formațiuni, au confirmat pentru Podul.ro surse din formațiunea populară. Informația inițială despre alegerea lui Diaconescu a fost publicată de Newsweek România.

După ce PMP nu a reușit să treacă pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare de anul trecut, fostul președinte Eugen Tomac, un fidel al fostului președinte Traian Băsescu, și-a depus demisia de onoare. 

Alegerea lui Cristian Diaconescu are loc într-un moment dificil pentru PMP, cauzat, pe de o parte, de ratarea la mustață a intrării în Parlament, dar și de problemele cu legea pe care le au fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana, și fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, de asemenea o apropiată a fostului șef al statului. Cele două au fost condamnate în primă instanță pentru corupție la 5, respectiv 8 ani de închisoare cu executare, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a fostului președinte. În plus, Traian Băsescu așteaptă sentința finală și în dosarul în care este acuzat de CNSAS că a fost colaborator al Securității ca poliție politică sub numele de „Petrov”. Toate aceste chestiuni se vor răsfrânge asupra imaginii PMP.

În momentul de față este vehiculată ipoteza absorbției PMP de către PNL.

Deși a condus Administrația Prezidențială în mandatul său de președinte, relațiile dintre Traian Băsescu și Cristian Diaconescu sunt, în momentul de față, destul de reci, aproape inexistente, după cum ne-au precizat surse din partid. Ruptura dintre cei doi s-a produs în 2014, când Cristian Diaconescu a fost anunțat candidat PMP la alegerile prezidențiale, dar a fost retras pentru a-i face loc Elenei Udrea, mișcare ce a avut, bineînțeles, girul lui Traian Băsescu. 

Cristian Diaconescu nu a putut trece foarte ușor peste această umilință publică, astfel că s-a îndepărtat de fostul președinte, dar a rămas membru de partid, fiind unul dintre fondatorii PMP, alături de o serie de intelectuali, care au părăsit partidul sau au fost îndepărtați de Traian Băsescu tot din motive legate de Elena Udrea.  

Vizită privată în SUA

Recent, Cristian Diaconescu a efectuat o vizită privată în Statele Unite ale Americii, unde a avut întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Administrației Prezidențiale a lui Joe Biden și ai Universității George Washington, a scris știripesurse.ro

Fostul șef al diplomației române consideră că reluarea parteneriatului privilegiat pe care România l-a avut cu Administrația de la Washington ar trebui să fie un deziderat principal al țării noastre. Colaborarea cu Statele Unite a adus României numai beneficii, iar identificarea de proiecte viabile, inclusiv economice, care să consolideze parteneriatul strategic dintre cele două state, se impune, cu atât mai mult în contextul schimbării administrației americane, crede Diaconescu.

Potrivit acestuia, cooperarea la Marea Neagră, în primul rând, ca proiect regional, nu doar național, ar putea deveni un pilon al politicii externe a României, „întrucât noi am promovat întotdeauna o diplomație incluzivă, nu una de excludere a cuiva din joc”. 

„Avem nevoie de un proiect de securitate regional, pe care noi am putea să-l generăm, astfel țara noastră putând căpăta o importanță semnificativă atât în relația cu partenerii din Uniunea Europeană, cât și cu Statele Unite”, mai susţine fostul ministru.

Cristian Diaconescu afirmă că trebuie să avem inițiativa de a pune pe masă proiecte, bine gândite, din care România să aibă de câștigat. „Avem un atu important, pe care trebuie să-l folosim. SUA își doresc un partener puternic la Marea Neagră, iar puterea nu vine doar din zona apărării. Un factor de stabilitate si securitate în Europa de sud-est, așa cum este România, trebuie să fie consolidată din punctul de vedere al statului de drept și să se dezvolte economic. Putem atinge aceste obiective numai dacă suntem serioși, aplicați și consecvenți. Indolența și lipsa de coerență nu au cum să ne aducă succes", mai afirmă fostul consilier prezidenţial.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.