PSD se pozează în apărătorul statului de drept pe fondul atacului anti-justiție dat de PNL-USRPLUS-UDMR, în frunte cu Stelian Ion. Deputata PSD Maya Teodoroiu, ex-CCR, va ataca la Curtea Constituțională superimunitatea magistraților


PSD se pozează în apărătorul statului de drept pe fondul atacului anti-justiție dat de PNL-USRPLUS-UDMR, în frunte cu Stelian Ion. Deputata PSD Maya Teodoroiu, ex-CCR, va ataca la Curtea Constituțională superimunitatea magistraților

Ministrul Justiției Stelian Ion și întreaga coaliție de la putere, PNL-USRPLUS-UDMR, au reușit în doar câteva luni o "performanță" greu de egalat, cea de a permite PSD să se pozeze în apărătorul justiției, asta după ce ani în șir a mutilat statul de drept. Miercuri, 24 martie, plenul Camerei Deputaților a adoptat, în baza voturilor PNL-USRPLUS-UDMR, proiectul de lege ce vizează desființarea SIIJ, la pachet cu superimunitatea magistraților conferită de amendamentul care prevede că trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor se va produce doar cu avizul CSM. Senatul va avea ultimul cuvânt de spus în privința acestui proiect de lege. 

Ceea ce trebuie subliniat este că PSD a profitat de catastrofalul amendament, votat astăzi inclusiv de ministrul Justiției Stelian Ion, pentru a lua subit înfățișarea unui partid care se opune privilegiilor, inclusiv față de superimunitatea magistraților. Pe parcursul dezbaterilor din plen, PSD a invocat chiar și memoriul semnat de peste 1000 de judecători și procurori prin care li s-a solicitat deputaților să nu voteze desființarea SIIJ la pachet cu superimunitatea magistraților. Stelian Ion a ignorat mesajul celor peste 1000 de magistrați și a votat cot la cot cu restul colegilor din coaliție acea superimunitate a magistraților, deși putea solicita întoarcerea proiectului de lege la Comisia Juridică a Camerei Deputaților cu scopul de a fi eliminată controversata prevedere. Nu numai că nu a solicitat întoarcerea proiectului de lege la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, dar Stelian Ion l-a și votat pentru ca ulterior să declare că așteaptă ca Senatul să corecteze problema pe care a girat-o. 

Speculând atacul dat de PNL-USRPLUS-UDMR asupra statului de drept, deputata PSD Maya Teodoroiu, fostă judecătoare a CCR, a anunțat triumfalist în plen că partidul din care face parte va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege referitor la desființarea SIIJ pentru ca acea superimunitate să nu producă efecte. Mai mult, pesedista Teodoroiu a invocat acel memoriu semnat de peste 1000 de judecători și procurori, deși printre semnatari sunt magistrați care au luptat direct cu linșajul PSD asupra legilor justiției din perioada 2016-2019, cum ar fi judecătorul Cristi Danileț. 

"Faptul că ieri peste 1000 de magistrați din toată țara, judecători și procurori, au adresat Camerei Deputaților un memoriu intitulat "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate", cerând membrilor Camerei Deputaților să nu voteze proiectul în forma sa actuală cu amendamentul propus și votat de parlamentarii PNL și USR în Comisia Juridică. Magistrații cer președintelui Camerei Deputaților să sesizeze Comisia de la Veneția și GRECO cu privire la acest text de lege, două organisme prestigioase invocate copios în discursurile dvs., domnule Orban! De ce nu o faceți acum, când magistrații cer acest lucru. De ce nu sesizați Comisia de la Veneția și GRECO? Poate pentru că în mod constant Comisia de la Veneția s-a pronunțat pentru o imunitate funcțională și limitată a magistraților? Voi cita foarte scurt un aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la cadrul legislativ din Bulgaria: "Magistrații nu trebuie să beneficieze de imunitate generală. Potrivit standardelor generale magistrații nu trebuie să aibă o imunitate generală care i-ar proteja împotriva faptelor penale pentru care trebuie să răspundă în fața instanțelor ca orice cetățean". În memoriul pe care l-au adresat membrilor Camerei Deputaților, acei peste 1000 de magistrați arată că așa-numitele garanții care însoțesc proiectul de lege de desființare a SIIJ sunt inacceptabile într-un stat de drept, condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și procurorilor pentru anumite infracțiuni, în special cele de corupție, constituie un filtru neconstituțional. Prin urmare, domnule președinte al Camerei Deputaților în loc să sesizați Comisia de la Veneția și GRECO, cum cer magistrații, ați votat acest proiect. Iată unul dintre motivele esențiale pentru care PSD nu a votat proiectul în această formă și va sesiza Curtea Constituțională a României", a declarat Maya Teodoroiu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.