Cine este generalul care a DELAPIDAT fondurile de război ale serviciului secret al ARMATEI. Mărturia unui ofițer care a avut curajul să denunțe ilegalitățile șefilor DGIA


Cine este generalul care a DELAPIDAT fondurile de război ale serviciului secret al ARMATEI. Mărturia unui ofițer care a avut curajul să denunțe ilegalitățile șefilor DGIA

Generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), arestat preventiv pe 30 de zile sub acuzația că ar fi delapidat peste 179.000 de dolari din fondurile de criză și de război ale serviciului secret, este unul dintre apropiații generalului Marian Hăpău, actualul șef al DGIA.

Cine este Iulian Cristian Gherghe

„Generalul Hăpău l-a pus mereu pe funcții mari pe Gherghe, fără ca acesta să aibă la activ o oră de muncă informativ- operativă. Ultima funcție a fost de locțiitor DGIA. Gherghe este genist”, ne-a declarat colonelul (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare.

CITEȘTE ȘI:

ACUZAȚIILE INTEGRALE aduse gen. (r) Iulian Cristian Gherghe, fost adjunct al serviciului secret al Armatei. Cum a contribuit șeful DGIA, gen. Marian Hăpău, la delapidarea a peste 179.000 de dolari din fondurile de război

A fost adus târziu în DCiSM, la gradul de colonel, în zona administrativ-tehnică, la Comunicații și informatică, fosta Transmisiuni. La vremea aceea, a supărat aducerea lui, direct ca șef, din afară, pus peste colegi cu vechime și experiență. Dar acolo trebuia un om docil, habarnist, exigent cu subordonații și supus intereselor marelui șef. 

Pentru că acolo făceau achiziții specifice în comunicații și informatică! De ani de zile! Au făcut achiziții de tehnică <<specifică>> din anul 2009 împreună, an de an. Oare ce credeți că au făcut?! Bineînțeles, achiziții <<secrete>>! 

Deci Hăpău nu-l ținea aproape degeaba! Dovada este că l-a luat după el și l-a făcut, cu nerespectarea criteriilor, direct locțiitorul său la DGIA. Imediat după o altă persoană de încredere, Ileana Chiriță. Cea care îl ajuta tot cu mânărirea fondurilor operative. Necontrolate în mod real, la discreția lui Hăpău. Să fie clar, nu făcea nimeni nimic în zona fondurilor operative fără știința lui Hăpău. Ani în șir.  Probabil acum Hăpău vrea sa se delimiteze de Gherghe, dar colaborarea lor este prea veche. Și nu stă într-un <<împrumut>> din aceste fonduri. Nu se poate așa ceva! Procurorii militari oare cum vor face aceasta cercetare a lui Gherghe?! Ca un slalom printre jaloane, ca să-l protejeze pe Hăpău!”, ne-a declarat col. Doru Paraschiv.

Acesta e precizat că, la sfârșitul fiecărui an, la nivelul DGIA se întocmesc bilanțuri și justificări a fondurilor operative, deci la finalul lui 2018 s-ar fi aflat de gaura dată de gen. (r) Iulian Gherghe.

„Păi, Iulian Gherghe și-a însușit fonduri operative în 2018! Cu bilanțuri și justificare a fondurilor la sfârșitul anului 2018! Mai e și 2019. Și 2020!!! Adică Iulian Gherghe dispunea cum voia el de fondurile operative!?  Să se autosesizeze procurorii militari și să verifice averea lui Hăpău! Dacă Hăpău contestă adevărul, dacă susține că nu a știut nimic despre fondurile operative, să precizeze când a fost precaut și să justifice, respectiv când a fost prost/neglijent și să justifice. De asemenea, procurorii militari să justifice, dacă pot, de ce nu l-au cercetat real, temeinic și complet pe Hăpău Marian”, a mai punctat col. Paraschiv.

Cum a fost strivit col. Paraschiv de șefii săi din DGIA

În iulie 2013, colonelului (r) Doru Paraschiv i-a fost ridicat certificatul de acces la informații ”strict secrete de importanță deosebită” (SSID- secrete NATO), iar, în ianuarie 2014, a fost trecut ilegal în rezervă. Pentru că a insistat să-și caute dreptatea în justiție și a deschis o serie de procese împotriva fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, și omului său de încredere, generalul Marian Hăpău,  a fost acuzat de sustragere și divulgarea de informații militare secrete. DIICOT a clasat însă toate acuzațiile, declarându-l nevinovat.

Hapau Paraschiv
Col. Doru Paraschiv (dreapta) și gen. Marian Hăpău

CITEȘTE ȘI:

Șeful serviciului secret al Armatei a „executat” un subaltern pentru o posibilă faptă din... viitor. Șeful DGIA recunoaște abuzul într-o declarație dată procurorilor militari. Cu toate acestea, de peste 7 ani procurorii militari refuză să ancheteze corect | CAZUL PARASCHIV

După ce a fost lăsat fără serviciu, a fost evacuat din propria casă și s-a încercat, din fericire fără succes, executarea silită a imobilului. De ce toate acestea? Deoarece s-a încăpățânat să demaște ilegalitățile fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, referitoare la implicarea Direcției Generale de Informații a Armatei în activitățile politice (racolarea de membri, protejarea informativă a ședințelor de partid, intimidarea informațiilor etc.) ale partidului său, UNPR. Ilegalități săvârșite cu largul concurs al șefului DGIA.

Omul de încredere

Col. Doru Paraschiv ne-a mai dezvăluit că, în ultima perioadă, în procesele în care a denunțat abuzurile generalului Marian Hăpău, acesta nu mai trimite documente în instanță sub semnătura sa, ci îl punea pe gen. (r) Iulian Cristian Gherghe.

„Acest individ cunoștea cazul Paraschiv și, cel puțin prin actele semnate în numele șefului DGIA (UM 02630), a fost complicele lui Hăpău și a indus în eroare instanțele și organele judiciare. Același lucru l-au făcut, cunoscând și acoperind faptele lui Hăpău împotriva mea, cel puțin următorii magistrați militari: Lupulescu Nicolae, Vasilache Ion, Cozma Tiberiu, Truică Paul, Buga Cezarian, Cosneanu Gheorghe, Covei Stelea - care au ignorat sesizările și plângerile formulate împotriva lui Hăpău Marian și a complicilor săi, le-au mușamalizat și clasat fără vreo cercetare efectivă și reală. Este foarte, foarte grav!”, a punctat Doru Paraschiv.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.