Cine poate duce PNL la victorie în 2024? Orban sau Cîțu?


Cine poate duce PNL la victorie în 2024? Orban sau Cîțu?

Lupta pentru câștigarea președinției PNL intră în linie dreaptă. Până la acest moment, doar Ludovic Orban și-a anunțat oficial candidatura. Florin Cîțu ar vrea să candideze, spun surse liberale, dar până la acest moment nu a anunțat nimic oficial.

Aceste alegeri interne au o importanță deosebită, deoarece cel care va câștiga președinția va conduce, teoretic, partidul până în 2025. Viitorul președinte al PNL trebuie să își conducă partidul în alegerile ce vor urma în 2024, an electoral în care se vor cumula atât alegerile pentru președintele României cât și cele parlamentare și locale. Va fi un an greu pentru toate partidele, iar de data aceasta vom reveni la tipicul campaniilor din anii 90, când candidatul la prezidențiale era vioara întâi și în lupta pentru parlamentare. Prezidențiabilul era în centru campaniei, el reprezenta vârful de lance, strategia campaniei se făcea astfel încât să fie scoase în față calitățile profesionale și umane ale acestuia.

Până acum, partidele își nominalizau președintele partidului și pentru candidatura la președinția țării. Atât Traian Băsescu, cât și contracandidații săi, Adrian Năstase sau Mircea Geoană, cât și Victor Ponta și Klaus Iohannis își conduceau partidul. Până și Viorica Dăncilă a fost pentru o perioadă scurtă președintele PSD în momentul în care a intrat în lupta pentru prezidențiale.

Va putea vreunul dintre cei doi liberali Orban sau Cîțu să își conducă partidul spre victorie în 2024. Are vreunul dintre ei anvergura necesară să candideze pentru președinție?

Ludovic Orban este un politician care a dus multe bătălii, a reușit să ajungă președintele partidului, să preia guvernarea și să fie premierul României pentru o perioadă. Aici trebuie spus că dacă președinția partidului a câștigat-o prin forțe proprii, bătăliile electorale ce au urmat și preluarea guvernării s-a făcut cu ajutorul lui Iohannis. Fără implicarea președintelui la referendum, dar și în celelalte campanii, probabil PNL obținea un scor mult mai mic. De asemenea, faptul că președintele a ales să fie paratrăsnetul guvernului Orban, a oprit din scăderea partidului în alegerile generale de anul trecut.

Orban este un om politic cu mare experiență, dar este consumat. S-a erodat atât din cauza crizelor pe care le-a traversat în vremea în care conducea guvernul, dar și din cauza timpului.

Se poate vedea în sondaje că este sub scorul partidului și este greu de crezut că va mai crește și că se va putea relansa.

Florin Cîțu este mult mai nou în politică. A fost adus de Alina Gorghiu acum 5 ani. Are privilegiul să fie premierul României, dar nu are și toate pârghiile politice, tocmai pentru că nu conduce și partidul. Nu are experiență politică, s-a văzut și în prima criză guvernamentală – demiterea lui Vlad Voiculescu – că a acționat pripit și nu și-a anunțat colegii de alianță.

Cîțu are o mare problemă. Comunică foarte greu, nu are dicție, abia poate fi înțeles în momentul în care are o ieșire publică. Mai bine citești o știre scrisă despre ce a spus Cîțu, decât să îl urmărești pe acesta în direct. Chiar dacă multora ar putea să li se pară banal acest lucru, o problemă minoră, este exact contrariul. Un lider trebuie să însuflețească masele și acest lucru îl va face doar folosindu-se de un speech bun.

Cîțu nu are experiență politică, nu este un bun orator, dar este un bun economist. E principala calitate ce îi este atribuită și acest lucru ar putea să îl ajute mai ales în contextul viitor.

Spre deosebire de Orban, fiind mai fresh, am putea spune că premierul actual al României are șanse mai mari să crească, are spațiu electoral și ar putea fi o soluție mai bună, mai ales dacă și-ar corecta defectele.

Doar că liderii filialelor, cei care până la urmă fac jocurile la Congres, nu se gândesc neapărat la viitorul partidului, la mizele pe termen mediu și lung, ci mai degrabă la beneficiile pe care le-ar putea obține pe termen scurt.

Orban are toate șansele să câștige acest congres, deoarece el are încă pârghiile și împarte posturile. Lupta între el și Cîțu reprezintă lupta dintre un om care face parte dintr-o echipă și lupul singuratic. De-a lungul timpului, Orban a ajuns să cunoască membri simpli din filiale, să socializeze cu aceștia, pe când Cîțu încă nu este asimilat de partid, nu este văzut ca unul de al lor, ci doar un om împins de la spate de fosta președintă a partidului.

Chiar dacă în ultimul an în PNL s-a creat o opoziție puternică la adresa lui Orban, chiar dacă această tabără ar putea să întoarcă jocurile la Congres, pentru mulți dintre aceștia, Cîțu nu este o soluție.

PNL are o misiune grea. Trebuie să aleagă între un om erodat politic și unul care nu are calități de lider, un ”lup singuratic”. Orban nu mai are suflu necesar să câștige un rând de alegeri, iar Florin Cîțu nu are șanse să câștige un Congres.

Ar putea să apară un al treilea candidat la acest moment? Greu de crezut, dar nu imposibil.

Dacă PNL va rămâne în această ipostază și va avea de ales doar între Cîțu și Orban, probabil vom vedea un partid din ce în ce mai slăbit atât din cauza meciului intern premier-președinte partid, cât și din cauza certurilor dintre tabere. Nici Orban, nici Cîțu nu vor putea conduce partidul spre victorie în 2024. (Articol preluat cu acordul autorului de pe blogul său, hrituc.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.