BNR, despre motivele angajării Vioricăi Dăncilă: "A băut cafea cu ecologiștii din PE". Un eurodeputat PNL demontează enormitatea debitată de Adrian Vasilescu


BNR, despre motivele angajării Vioricăi Dăncilă: "A băut cafea cu ecologiștii din PE". Un eurodeputat PNL demontează enormitatea debitată de Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat marți, la Digi24, criteriile care s-au aflat la baza selectării fostului premier Viorica Dăncilă în echipa BNR, printre care faptul că aceasta a stat la cafea cu ecologiștii de la nivel european. Vasilescu a mai precizat că Dăncilă va lucra în cadrul Biroului de Economie Verde, birou care va fi înființat, la pachet cu alte 4, în vederea trecerii la moneda euro. 

Adrian Vasilescu: "Înainte de a fi prim ministru, a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcționar european. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni mai ales din zona verde, ecologiști, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe. (...) La Banca Națională, pentru aceste cinci birouri se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European. Ăsta este lucrul cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta".

Pe de altă parte, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a atras atenția că Dăncilă, din postura de premier, a îndepărtat România de obiectivul accederii la zona euro. Totodată, Mureșan a subliniat că poziția BNR potrivit căreia Dăncilă ar avea relații bune cu ecologiștii din Parlamentul European este paralelă cu realitatea. 

Siegfried Mureșan: "În doi ani cât a fost prim-ministru, Viorica Dăncilă ne-a îndepărtat de aderarea la zona euro, în loc să ne apropie.  

Nu a făcut progrese pe niciunul dintre cele 5 criterii pe care România trebuia să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro. Pe 4 criterii - stabilitatea prețurilor, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung și convergența juridică - situația la finalul guvernării Dăncilă a fost la fel de proastă ca la începutul guvernării Dăncilă.

Pe ce de-al 5-lea criteriu de aderare la zona euro - finanțele publice - lucrurile s-au înrăutățit din cauza măsurilor economice populiste din perioada guvernării Dăncilă care au afectat deficitul bugetar.  

De aceea, faptul că Viorica Dăncilă a fost numit consultant al Băncii Naționale privind aderarea la zona euro este o decizie total greșită.  

Argumentul Băncii Naționale cum că Viorica Dăncilă ar avea relații bune cu ecologiștii din Parlamentul European este paralel cu realitatea. În timpul Guvernului Dăncilă, europarlamentarii ecologiști participau la proteste organizate față de atacurile PSD la adresa justiției, luau cuvântul în Parlamentul European față de atacurile PSD la adresa justiției și, în plus, toți europarlamentarii ecologiști, 51 din 51, au votat rezoluția Parlamentului European care condamna atacurile PSD la adresa justiției în noiembrie 2018, când Viorica Dăncilă era prim-ministru.  

Dăncilă a fost un prim-ministru foarte slab și un europarlamentar foarte slab, având un singur raport legislativ încheiat în Parlamentul European în 9 ani de mandat. De aderarea României la zona euro trebuie să se ocupe economiști și oameni politici care știu ce fac, nu politicieni incompetenți puși să conducă țara de infractori dovediți".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.