Planul Rusiei referitor la anticipatele din R. Moldova, devoalat de un analist politic: "Crearea unui antagonism al extremelor, PSRM-PCRM versus AUR". Deturnarea atenției de pe reușitele Maiei Sandu și proiectele viabile prezentate de partidele proeuropene în campanie


Planul Rusiei referitor la anticipatele din R. Moldova, devoalat de un analist politic: "Crearea unui antagonism al extremelor, PSRM-PCRM versus AUR". Deturnarea atenției de pe reușitele Maiei Sandu și proiectele viabile prezentate de partidele proeuropene în campanie

Analistul de politică externă Iulian Chifu a publicat joi, 20 mai, un editorial pe platforma Deschide.md în care reliefează care este strategia politică a Rusiei în privința alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Concret, Iulian Chifu a atras atenția că Rusia, prin alimentarea unei așa-zise bătălii dintre blocul PSRM-PCRM și noul partid AUR Moldova, încearcă să deturneze atenția publică de pe proiectele viabile, concrete, cu substanță prezentate de partidele proeuropene în cadrul campaniei electorale. 

Redăm un fragment din analiza lui Iulian Chifu (o puteți citi integral AICI):

"Campania electorală din Republica Moldova pentru alegerile anticipate a decantat un nou episod al strategiei politice a Rusiei: crearea unui antagonism al extremelor, PSRM-PCRM versus AUR. Abordarea este clasică și e menită a potența cele două constructe politice care schimbă replici public, în condițiile în care una joacă rolul pro-rușilor cu toate nuanțele iar cealaltă rolul unioniștilor conservatori creștini din extremă. Cele două structuri politice se potențează și-și dau pase reciproc, în tentativa de a scoate din prim planul vizibil și din lumina reflectoarelor bătăliilor de cuvinte ascuțite pe principalul candidat, PAS, partidul pro-prezidențial al Maiei Sandu. (...)

AUR – colecționarul rataților de serviciu, cu pretenții unioniste

Replica și motivul de scandal al comunistoizilor socialiști ai lui Dodon vor fi date de noua creație a AUR-ului de la București în Republica Moldova. Partidul înregistrat pe fugă la Chișinău în urmă cu câteva zile, cu gândul la voturile virtuale de pe Internet, a păcălit și strâns naivii de serviciu cu speranțe de a trece pragul. Naivii nu s-au prins că strategia AUR nu este de a face pragul, ci de a prelua ce se poate din zestrea unioniștilor subunitari în procente de opțiuni la vot, votanți fără coloană vertebrală, fără direcție și fără șanse de a vedea Parlamentul din interior altfel decât în ziua porților deschise.

În schimb, vedem o abordare radicală – creștină, conservatoare, naționalistă (parcă citez pomelnicul susținerilor din “conservatorismul” ultraortodox al lui Putin și eurasianismul lui Dughin). Opțiuni formulate fără nuanțe de pe poziții similare celor îmbrățișate de controversatele personaje de la București, George Simion, președintele interzis în Republica Moldova de către al treilea regim succesiv, și Șoșoaca de serviciu care cere scuze Rusiei lui Putin din fața ambasadei de la București, pentru afrontul MAE român de a sta vertical, totul în huiduielile zgomotoase până și ale poporului anti-vax prezent la manifestație.

Odată scenariul scris și piesa montată în beneficiul opțiunilor proruse de la Chișinău, speranța strategilor lui Voronin-Dodon este ca lumea să nu mai vadă proiecte viabile, concrete, cu substanță până la 11 iulie, și să fie atrasă de corifeii înjurăturilor la adresa României, ai exceselor îmbrățișate de reprezentanții AUR de la Chișinău – veseli că preiau electoratul rătăcit, distrug siglele partidelor absorbite pe liste și subminează prin scorul marginal de sub prag ideea unionistă, fără drept de apel. Noroc că, pe acest spațiu unionist, există încă evoluțiile nuanțate și colecția de personalități ale Partidului Unității Naționale – PUN, care menține perspectiva reclădirii formațiunii politice cu această orientare, după depășirea momentului electoral de la anticipate, caracterizat de polarizarea opțiunilor celor mari".

Totodată, Chifu a trecut în revistă pe scurt reușitele pe plan extern ale Republicii Moldova sub președinția Maiei Sandu. 

"În acest timp, Președintele Maia Sandu face vizita oficială la Berlin, ultima vizită de stat într-o capitală relevantă, de prim rang, după ce a primit vizita Președintelui Klaus Iohannis – pentru prima oară la Chișinău de când a preluat mandatul – a vizitat Bucureștiul, Bruxellesul, Parisul și Kievul, și se pregătește și de vizita peste Ocean. În afacerile de stat, Republica Moldova a intrat pe cursul reintegrării în comunitatea internațională iar valul schimbării care s-a ridicat împotriva creației Kremlinului amenință să măture și ultimele rămășițe ale fostului regim de pe piața politică. Pentru că evoluțiile merg spre un deznodământ fără dubiu: preluarea deplină a puterii politice de către partidul pro-prezidențial al Maiei Sandu", a precizat Chifu. (citiți AICI analiza completă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.