"Dacă ai comis-o, ți se închide robinetul de bani!". Elena Calistru avertizează Guvernul Cîțu că România riscă sancțiuni la nivel european. Nerespectarea promisiunilor legate de domeniul justiției, una dintre cele mai stringente probleme


"Dacă ai comis-o, ți se închide robinetul de bani!". Elena Calistru avertizează Guvernul Cîțu că România riscă sancțiuni la nivel european. Nerespectarea promisiunilor legate de domeniul justiției, una dintre cele mai stringente probleme

Elena Calistru, liderul ONG-ului Funky Citizens, a precizat luni, 14 iunie, în emisiunea Talk de la B1TV, că moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu are șanse mici să fie una de succes, mai ales în condițiile în care și pesediștilor le convine contextul actual în care guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR este criticată la nivel european atât pe tema PNRR, cât și în cadrul MCV. 

"Destul de mici, dacă este să ne uităm inclusiv la faptul că principalele probleme în acest moment sunt un pic altele, inclusiv pentru PSD. Cred că le convine destul de mult această perioadă în care apar discuții privind PNRR, privind campania de vaccinare. Și mai e ceva. Cred că multă lume, după 1 an și jumătate de pandemie, abia așteaptă să meargă în vacanță. Știu că sună foarte cinic și superficial, dar despre asta este vorba, că nimănui nu-i arde de circul politic. Însă, într-adevăr unele dintre probleme sunt importante, iar opoziția are rolul să le critice și să le pună în atenția oamenilor. Știm foarte că nu este posibil pentru un partid de opoziție decât să depună o moțiune de cenzură / sesiune parlamentară, iar sesiunea aceasta parlamentară e pe final. Cei de la PSD încearcă acum să marcheze niște puncte foarte firești pentru un partid de opoziție, mai ales că iată că au și material", a zis Elena Calistru.  

De asemenea, Elena Calistru a menționat, într-o notă ironică, că "relaxarea pare să nu se fi întâmplat numai în cazul măsurilor sanitare, ci inclusiv pe partea de guvernare și pe partea de restanțe pe care noi ca țară le aveam". În acest sens, liderul Funky Citizens a subliniat că actuala guvernare nu a înregistrat progrese semnificative pe partea justiție, domeniu care are o importanță aparte inclusiv dat fiind faptul că oficialii europeni  vor veni cu un plan foarte specific pe partea de mecanism privind statul de drept care condiționează acordarea fondurilor europene. De asemenea, Elena Calistru a avertizat că un semnal prost la nivel european este dat și de problema nesoluționării dosarelor istorice, precum cel al Revoluției și Mineriadei. 

"Comisia Europeană a anunțat astăzi că primele PNRR-uri sunt deja aprobate. E vorba despre Spania și Portugalia. Noi, dar și alte state membre, nu suntem foarte avansați cu PNRR. Există și o moțiune simplă (contra ministrului Ghinea - n.red.) exact pe subiectul acesta. Sunt niște probleme care, în ciuda faptului că va veni vara și ne vom relaxa puțin, se vor întoarce și o vor face cu putere în toamnă dacă nu se întâmplă niște schimbări majore cel puțin pe 2 fronturi, mă refer la campania de vaccinare și la partea de refacere economică, unde, în ciuda optimismului, avem o problemă în zona de IMM-uri, în cea de instabilitate și incertitudine pe foarte multe dintre industrii și avem parte de destul de multe critici din de la cei care spun că România nu a făcut îndeajuns în ceea ce privește alocarea de resurse pentru revenirea din pandemie.  

Relaxarea pare să nu se fi întâmplat numai în cazul măsurilor sanitare, ci inclusiv pe partea de guvernare și pe partea de restanțe pe care noi ca țară le aveam. Pe partea de justiție e un capitol neîncheiat, în care nu s-au întâmplat multe, iar Comisia Europeană ne-a atras atenția "mare grijă, căci promiteți, dar nu faceți!". La fel pe zona aceasta de redresare și reziliență vedem unele semnale de alarmă care apar. România trebuie să înțeleagă și guvernarea aceasta trebuie să înțeleagă că nu prea mai merge cu promisiuni pe zona de reformă a justiției. Avem deja niște restanțe pe care le urmărea MCV, nu s-au reparat acelea, au venit și altele, Secția Specială, Legile Justiției ș.a.m.d., iar acum, în loc să le reparăm, noi tot amânăm. Problema cea mai mare nu e legată numai de cazuri punctuale, deși ele sunt motive serioase de îngrijorare. Problema cea mai mare e că săptămâna aceasta Comisia Europeană va veni cu un plan foarte specific pe partea de mecanism privind statul de drept care condiționează fondurile europene. Noi ne bucurăm că vor veni fonduri prin PNRR, mai avem și fondurile europene clasice, însă toate vor fi condiționate de mecanismul privind statul de drept, iar dacă noi nu facem eforturi în același timp să ne asigurăm că avem și casa în ordine pe partea de justiție și anticorupție și că avem și un plan bun pentru a cheltui banii europeni, atunci va fi cam nasol când ni se vor sparge toate în cap. În momentul în care s-a dezbătut cu așa-zisele state "frugale" (Austria, Danemarca, Suedia și Țările de Jos), acestea cam strâmbau din nas la gândul că vor veni atâția bani europeni fără mecanisme de control. În acel moment s-a stabilit că va exista acest tip de condiționare prin care dacă ai comis-o, ți se închide robinetul de bani. Până în acest moment Comisia Europeană a cam evitat să lucreze la mecanismele specifice, adică ce, când, în cât timp se întâmplă ș.a.m.d. Săptămâna aceasta au promis că vor veni cu acest mecanism, pentru că Parlamentul European și Consiliul nu prea mai au răbdare. Ne putem aștepta ca pe măsură ce încep să fie aprobate aceste PNRR să înceapă să curgă prefinanțările și banii europeni înspre statele membre și să avem și un mecanism care să ia în calcul genul acesta de măsuri (amenzi - n.red.). Uitați-vă că ieri social media a fost plină de amintiri legate de Mineriade, de Piața Universității, de dosarele la care s-au închis ochii, nu s-au închis și dosarele în sine, căci nu avem vinovați. Acestea sunt niște semnale foarte proaste pentru noi ca țară. Pare cumva că așteptăm să se uite. Dar lucrurile acestea nu se uită peste tot", a conchis Elena Calistru. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.