FMI emite o prognoză economică care taie elanul comuniștilor de la Beijing. Date îmbucurătoare pentru SUA și Marea Britanie


  • ACP
  • Jul 27, 2021 21:20
  • 2337
FMI emite o prognoză economică care taie elanul comuniștilor de la Beijing. Date îmbucurătoare pentru SUA și Marea Britanie

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat, marți, că își menține prognoza de creștere globală de 6% pentru anul acesta, dar face asta reducând estimările pentru o serie de țări în curs de dezvoltare, în timp ce a crescut perspectivele pentru marile economii ale lumii, în special pentru Statele Unite. 

Prognoza ar indica cea mai rapidă creștere globală din 1980, printr-o revenire dramatică față de contracția de 3,2% din 2020 și este alimentată de sprijinul fiscal continuu, dar și de accesul fără probleme la vaccinurile împotriva Covid-19 din economiile avansate, spun cei de la FMI, care arată că în acest timp piețele emergente se confruntă cu dificultăți pe ambele planuri. 

FMI și-a schimbat semnificativ previziunile pentru Statele Unite - la 7% în 2021 și 4,9% în 2022 - în creștere cu 0,6 și, respectiv, 1,4 puncte procentuale față de prognozele din aprilie, proiecțiile presupunând că în Congresul SUA vor fi aprobate cheltuielile de aproximativ 4 trilioane de dolari în infrastructură, educație și cheltuieli pentru sprijinul familiei, alocări prevăzute în planul propus de Casa Albă. 

Influențele pozitive din planurile de cheltuieli ale Statelor Unite, împreună cu progresele preconizate în ratele de vaccinare COVID-19, au sporit prognoza FMI pentru creșterea globală în 2022 la 4,9%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de aprilie, chiar dacă există riscul ca planurile de cheltuieli sociale și de infrastructură din SUA să fie mai reduse, pe fondul diviziunilor profunde dintre democrați și republicani în Congres. 

O creștere egală cu cea a Statelor Unite pentru anul acesta, de 7%, e prevăzută și pentru Marea Britanie, după scăderea de 10% din 2020, declin despre care s-a spus că a fost cel mai mare din ultimii 300 de ani!

În același timp, Fondul a redus prognoza de creștere în 2021 pentru China cu 0,3 puncte procentuale, invocând o reducere a investițiilor publice și a sprijinului fiscal general, deși rata de vaccinare din țara comunistă ar fi trebuit să îi facă mai optimiști pe cei de la FMI. 

Asta vine în timp ce chinezii anunță că moneda lor a devenit a treia valută a lumii, depășind yenul japonez și lira sterlină la nivelul de internaționalizare, în ciuda piedicilor puse de Washington economiei chineze – detalii AICI.

India, care s-a luptat cu un val masiv de infecții cu Covid-19 în acest an, are scăzute trei puncte procentuale, până la 9,5%, în prognoza celor de la FMI, la fel cum au fost prezentate perspective mai reduse pentru Indonezia, Malaezia, Filipine, Thailanda și Vietnam, unde economia ar fi de asemenea influențată de valurile recente de infecții cu COVID-19. 

Țările emergente din Asia ar crește cu o medie de 7,5% anul acesta, înregistrând o scădere cu 1,1 puncte procentuale față de prognoza din aprilie.

Sursa foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.