Un deputat USRPLUS dă cărțile pe față: "Coaliția e blocată. Prima lună din a doua sesiune parlamentară va fi preponderent joc de glezne"


Un deputat USRPLUS dă cărțile pe față: "Coaliția e blocată. Prima lună din a doua sesiune parlamentară va fi preponderent joc de glezne"

Deputatul USRPLUS Tudor Benga a declarat vineri, 31 august, că actuala coaliție de la putere, PNL-USRPLUS-UDMR, este de-a dreptul blocată în materie de reformă legislativă din pricina congreselor din toamnă. În acest sens, Tudor Benga a avertizat colegii de coaliție că, în cazul în care nu se duc la bun sfârșit reformele promise, 2024 poate fi un an electoral mult mai complicat, prin concretizarea unei guvernări PSD-AUR, decât a fost 2016, când rezultatul catastrofal al alegerilor parlamentare a adus PSDragnea la putere

"Mâine începe cea de-a doua sesiune parlamentară a legislaturii 2020-2024. La cum arată lucrurile acum prima lună de zile va fi preponderent joc de glezne. Coaliția e esențialmente blocată iar până nu trec cele trei congrese (UDMR, PNL, USRPLUS) e greu de crezut că se va mișca ceva consistent pentru țară la nivel legislativ. Nu-i deloc în regulă că e așa dar ăsta-i adevărul sec. Întrebarea mare e dacă după ce trec congresele vom începe sau nu să facem reforme. Fiindcă dacă nu o facem, lucrurile vor începe să o ia la vale serios. Și simt nevoia să spun răspicat și explicit lucrul ăsta fiindcă am senzația foarte neplăcută că atât la vârful PNL cât și la vârful USRPLUS liderii nu înțeleg mai deloc cât de aproape de marginea prăpastiei ne găsim,  chiar dacă alegerile par departe.  

În această lună de zile care urmează cel mai probabil pandemia o va lua din nou la galop în România. La cum arată cifrele azi și cu începutul școlii la orizont, mi-e greu să cred că nu vom sări din nou de 4-5000 de cazuri pe zi la finalul lui septembrie. Situația macroeconomică arată la prima vedere bine, însă privită mai atent e limpede că încep să se adune dezechilibre structurale în economia românească. Mai mult, încep să se adune norii la nivelul economiei globale. Și SUA și China încep să aibă probleme cu tulpina Delta și riscul să li se gripeze economiile e real. Dacă lucrurile o iau la vale economiile emergente, din care și România face încă parte, vor fi cele mai expuse.  

Personal percep tot mai acut scleroza clasei noastre politice, din care, da, știu foarte bine, fac și eu parte. Și mă gândesc tot mai adesea la costul enorm pe care l-au plătit alte state cu sisteme politice sclerotice, incapabile de reformă cu deceniile, datorită blocajului politic cronic. De la Grecia la Brazilia, de la Liban la Italia, e o listă întreagă de țări deloc prăpădite, care au stagnat cu zecile de ani sau s-au dinamitat cu totul, din motive de sistem politic sclerotic și leadership prea absorbit de lupta politică pentru a mai rămâne corect conectat la realitatea societății. Nu știu dacă suntem deja acolo sau nu, dar simt că ne apropiem periculos de tare.  

Am mai spus-o și o s-o mai tot spun, și public și intern și în toate felurile până când leadership-ul coaliției va pricepe. Pericolul unui 2010 sau 2014 ungar în România anului 2024 sau chiar mai devreme e cât se poate de serios. PSD plus AUR pot fi oricând Fidesz plus Jobbik. Iar societatea nu va mai avea nici pe departe energia să reacționeze în 2025 cum a făcut-o în 2017. Dacă în toamna asta, după congrese, nu începem cu adevărat reformele, și dacă până în primăvara anului viitor nu începem să livram lucrurile mari pe care le-am promis, dreapta românească va intra pe un tobogan de pe care sunt foarte sceptic că va mai avea timp să-și revină până în 2024. Indiferent de toate miliardele din PNRR.  

Dacă țara apucă să concluzioneze că suntem toți la fel și să renunțe, va fi foarte greu s-o mai întorci din drum. Dacă după congrese țării i se va livra tot combinăgeala românească și joc de glezne, lucrurile o vor lua la vale mult mai repede decât conștientizează în clipa de față liderii partidelor din coaliție. Așa că trag și io semnale de alarmă cât mai pot. Și da, fiindcă știu că mă veți întreba diverși, am fost mult mai explicit și tranșant de atât în toate discuțiile interne la care iau parte în USRPLUS. Fiindcă așa cum 2-0 e un scor foarte periculos în fotbal, iluzia că ai patru ani să faci reforme după ce-ai câștigat alegeri când de fapt ai unul, maxim doi, te bagă în gard de nu te vezi. Iar 2024, paradoxal, poate fi un an mult, mult mai complicat decât 2016", a scris Benga pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.