Cine ar fi trebuit să prezideze ședința de plen, Roman sau Dragu? Oana Murariu tranșează disputa


Cine ar fi trebuit să prezideze ședința de plen, Roman sau Dragu? Oana Murariu tranșează disputa

Deputatul uselist Florin Roman a continuat să se victimizeze și vineri, 10 septembrie, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat ieri în plenul Parlamentului, atunci când a confiscat microfonul, nepermițându-i șefei Senatului, Anca Dragu, să prezideze ședința. Într-o postare pe Facebook, Roman a susținut că e regulamentar ceea ce a făcut, iar în acest sens a amenințat-o pe Anca Dragu că va fi demisă din funcție și, totodată, că va răspunde conform legii pentru fapta de abuz în serviciu. 

CITIȚI ȘI: "Voi depune plângere penală!". Uselistul deghizat în liberal, Florin Roman, se victimizează după ce a încercat să confiște ședința Plenului Reunit al Parlamentului

"Huliganismul nu are ce căuta în Parlament, iar forța pumnului nu poate trece de forța votului, esența democrației!

Am condus ieri ședința comună în baza regulamentului comun, îndeplinind atribuții de președinte al Camerei Deputaților, în baza deciziei publicată în Monitorul Oficial. În deplină legalitate! Ședințele comune se conduc prin rotație. Chiar dacă ambii președinți ar fi în sală. Așa spune Regulamentul, iar regulamentul e lege! Ultimele două au fost conduse de doamna Dragu. Acum trebuiau conduse de CD iar în lipsa președintelui, am exercitat perfect legal, mandatul constituțional. Așa cum Alina Gorghiu a condus Senatul în locul Ancăi Dragu și a luat decizii.

În pofida atacului huliganic al agresorilor de la AUR, care au folosit argumentul huliganic, braț la braț cu USR, am desfășurat o ședință regulamentară: a fost supus votului și a fot adoptată Ordinea de zi aprobată de BPR, am supus la vot și a fost aprobat programul de lucru, am solicitat autorilor moțiunii să citească textul de 3 ori și au refuzat, iar în final am declarat ședința închisă!

Toate aceste lucruri se regăsesc pe Stenograma ședinței. Este motivul pentru care am stat la microfon până la finalizarea procedurii. Ca totul să fie înregistrat oficial!

Doamna Dragu a reluat abuziv ședința. O ședință, care atenție, a fost închisă, nu suspendată! A comis un abuz în serviciu. Nu putea face acest lucru decât în urma unui nou BPR. Este nu doar un mare abuz în serviciu, ci și unul constituțional. Vom face toate demersurile necesare pentru demiterea Ancăi Dragu din fruntea Senatului!

Vom răspunde solicitării CCR care a solicitat punctul de vedere al Parlamentului și sunt convins 100% că acest demers va fi declarat neconstituțional!

Din acel moment, toți cei care au încercat dărâmarea ordinii constituționale prin forță, huliganism și abuz vor avea o mare, mare problemă cu legea!", a scris Roman pe Facebook. 

Deputata USRPLUS Oana Murariu, de profesie avocat, a combătut vineri, într-o emisiune la Antena 3, modul în care Roman a răstălmăcit regulamentul. Concret, Murariu a atras atenția că Roman putea prezida ieri ședința doar în cazul în care lipsea atât președintele Camerei Deputaților, dar și cel al Senatului. 

"Iată ce spune Regulamentul Ședințelor Comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Spune că președinții, prin rotație, prezidează. Președinții! Un vicepreședinte poate prezida doar în absența președinților. Nu se poate să existe un președinte prezent și să prezideze un vicepreședinte. 

(Președintele unei Camere, în cazul de față Ludovic Orban - n.red.) poate să delege atribuțiile în limita Regulamentului. Atribuția (lui Florin Roman - n.red.) era să stea la prezidiu, nu și să prezideze. Regulamentul vorbește expres despre situațiile când un vicepreședinte poate să prezideze. Articolul 15, alineatul 2 spune foarte clar că un vicepreședinte intervine doar atunci când e absent președintele. La ședința de ieri aveam un președinte de față! Violența a început în momentul în care domnul Roman se ținea de microfonul ăla, iar doamna Dragu îi spunea frumos, elegant că ea trebuie să prezideze și să-i permită. În schimb, domnul Roman se ținea cu violență de microfon în momentul respectiv", a zis Murariu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.