UPDATE Florin Cîțu, pe făraș. Moșteanu, anunțul zilei: "Vom vota prima moțiune care ajunge la vot!"


UPDATE Florin Cîțu, pe făraș. Moșteanu, anunțul zilei: "Vom vota prima moțiune care ajunge la vot!"

UPDATE 

Șefa Senatului, Anca Dragu, a anunțat după ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului că marți, 5 octombrie, va fi votată moțiunea de cenzură depusă astăzi de PSD împotriva Guvernului Cîțu, demers în legătură cu care și formațiunea sa politică și-a manifestat finalmente susținerea. (mai multe detalii AICI)

UPDATE

Liderul deputaților USRPLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că Biroul Politic al formațiunii politice a mandatat parlamentarii partidului să susțină moțiunea de cenzură care ajunge prima la vot, fie cea a USRPLUS - AUR, fie cea depusă de PSD.

"Noi vom vota prima moțiune care ajunge la vot. Fiecare zi cu Florin Cîțu la Palatul Victoria e o zi pierdută pentru România. Suntem într-o perioadă foarte complicată, suntem în plin val 4 al pandemiei. Vedem creșterile de prețuri. Urmează o iarnă, care dacă va fi una grea, va genera probleme pentru foarte mulți români. Or, în acest moment, e nevoie de un Guvern cu o susținere reală și clară în Parlament. În momentul acesta Florin Cîțu nu mai are susținerea în Parlament. E nevoie de un Guvern și o majoritate care să susțină acest Guvern. Cu cât mai repede se tranșează această situație, cu atât mai bine pentru România", a zis Moșteanu. 

Pe de altă parte, Moșteanu a spus că parlamentarii USRPLUS din BPR vor solicita astăzi pe parcursul ședinței ca moțiunea de cenzură depusă împreună cu AUR să fie cea care merge la vot.

"Moțiunea noastră tocmai a fost declarată validă de către CCR. Fiind prima depusă, este deja depusă de trei săptămâni și ceva, trebuie să meargă la vot. Dincolo de asta, o să vedem ce se întâmplă în Birourile permanente pentru că am văzut în săptămânile acestea un balet fără precedent făcut de PSD în încercarea de a îl ține pe Florin Cîţu la Palatul Victoria până la votul în Congres. Au reușit asta. I-au ținut spatele, s-au sucit de la o zi la alta la declarații. Se contrazicea domnul Ciolacu de la zi la zi, de nici membrii PSD nu mai înțelegeau ce urmează să facă. Iată, pare că PSD s-a hotărât, dar eu nu am încredere în intențiile reale ale domnului Ciolacu și ale PSD. Până nu vom vedea o moțiune la vot, eu nu cred că vor să îl dea jos pe Cîţu, asa cum spun", a mai precizat Moșteanu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

CCR a admis marți, 28 septembrie, sesizarea Guvernului împotriva moțiunii de cenzură ce a fost depusă de USRPLUS și AUR, precizând, potrivit surselor, că Parlamentul ar fi trebuit să informeze Executivul în legătură cu această acțiune în momentul depunerii. Pe de altă parte, CCR a stabilit că moțiunea de cenzură a USRPLUS și AUR își poate continua parcursul parlamentar. 

În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea sa politică a depus astăzi o moțiune de cenzură și a avertizat USRPLUS și AUR că dacă vor continua cu propria moțiune, chiar dacă va fi adoptată, CCR, în urma unei noi sesizări formulate de premierul Florin Cîțu, o va declara neconstituțională. 

Reporter: În urmă cu câteva zile spuneați că întâi așteptați decizia CCR și dacă judecătorii vor da undă verde dezbaterii și votului...

Ciolacu: Nu. Am zis foarte clar și anume că dacă nu vor constata conflict instituțional PSD va vota moțiunea. În acest moment în unanimitate judecătorii CCR au decis că e conflict constituțional. 

Reporter: Dar tot în unanimitate judecătorii CCR vor spune în motivare că moțiunea de cenzură a USRPLUS și AUR trebuie dezbătută în Parlamentul României. 

Ciolacu: Să vedem care sunt atribuțiile CCR. CCR nu legiferează. Acest lucru e atributul Parlamentului României. Dacă moțiunea își continuă parcursul, atunci, chiar dacă trece moțiunea, prim-ministrul poate să sesizeze din nou Curtea că a trecut o moțiune neconstituțională, iar domnul Cîțu va reveni din nou premier, pentru că CCR nu poate să ia o altă decizie decât pe cea pe care a luat-o astăzi. E logic ce s-a întâmplat. E corect ce a decis CCR. Cei care au depus moțiunea ar trebui să își retragă această moțiune care a creat un conflict instituțional, să redepună moțiunea în funcție de ceea ce a decis CCR, iar atunci vor intra procedură legală. Dacă se forțează să se meargă în continuare cu această moțiune a alianței USR-AUR, atunci câștigătorul e premierul Cîțu. 

Însă, liderul deputaților USRPLUS Ionuț Moșteanu a dat de înțeles într-o intervenție telefonică la Digi24 că formațiunea sa politică vrea să continue cu propria moțiune de cenzură, în legătură cu cea depusă de PSD nefiind luată o decizie. 

Moșteanu: O să cerem în BPR-ul de astăzi să punem moțiunea noastră la vot. Asta e poziția noastră. Dincolo de asta, legat de moțiunea PSD vom avea o discuție în BN al USRPLUS la ora 2 și vom veni cu o poziție. 

Întrebare: Deci la ora 14 veți decide care moțiune o votați? 

Moșteanu: Din punctul nostru de vedere, ținând cont de ceea ce a venit azi de la CCR, moțiunea noastră trebuie să meargă înainte. Vom cere în BPR să meargă la dezbatere și vot, cât mai repede, moțiunea noastră. Vom vedea dacă PSD și PNL fac front comun în continuare. Mai mult, legat de moțiunea PSD pot să vă spun după ce avem discuția în BN-ul de astăzi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.