Rareș Bogdan: "Florin Cîțu nu va părăsi Palatul Victoria! La moțiune avem nevoie de încă 57 de voturi, care pot veni de la USRPLUS"


Rareș Bogdan: "Florin Cîțu nu va părăsi Palatul Victoria! La moțiune avem nevoie de încă 57 de voturi, care pot veni de la USRPLUS"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a exclus joi, 30 septembrie, într-o intervenție telefonică la RTV, scenariul în care Florin Cîțu își va da demisia luni, 4 octombrie, din funcția de premier înainte de votul pe moțiunea de cenzură. 

Moderatoare: Și-ar putea da demisia premierul Cîțu înainte de votul de marți? 

Rareș Bogdan: E exclus! Sigur că presa, analiștii pot să facă scenarii, e dreptul lor și e normal, arată inteligență, imaginație, dar nu, nu există acest scenariu de lucru pe masa noastră. Exclus ca Florin Cîțu să demisioneze. Noi așteptăm în continuare responsabilitate din partea celor de la USRPLUS, dar și din partea PSD, pentru că mă gândesc că cei din PSD se gândesc în primul rând la români și nu vor să-i lase în prag de iarnă fără Guvern. 

Moderatoare: Va numi Klaus Iohannis un premier de la PSD? 

Rareș Bogdan: A spus-o extrem de clar, de răspicat că nu va numi un premier de la PSD cât e președinte al României, adică 3 ani și 3 luni de zile. Va numi premier pe același Florin Cîțu. Vă asigur că domnia sa e premierul României în continuare. Dacă ne uităm pe modelele din anul 2009, 2012, veți vedea nenumărate modele în care premierul a rămas în funcție. Florin Cîțu e premier în continuare. Nu va părăsi Palatul Victoria! Noi credem în continuare că această coaliție formată ad-hoc care nu are interesul românilor ca prioritate, în care USRPLUS s-a lipit umăr la umăr cu AUR și PSD, este una care nu va ține mai mult de ziua de luni. 

Totodată, într-un interviu acordat astăzi pentru Antena 3, Rareș Bogdan a oferit asigurări că Florin Cîțu va rămâne premier, iar PNL va guverna până în 2024. În ceea ce privește obstacolul reprezentat de moțiunea de cenzură, liderul liberal și-a exprimat speranța că USRPLUS își va schimba poziția după Congres, iar astfel va furniza cele 57 de voturi necesare ca Guvernul Cîțu să nu pice. Nu în cele din urmă, Rareș Bogdan a subliniat că PNL nu va face vreo alianță cu PSD. 

Moderatoare: Calculele în acest moment, pe hârtie, nu sunt bune pentru dvs., cei de la PNL.

Rareș Bogdan: Am ascultat cu foarte mare atenție declarațiile (celor din USRPLUS, PSD și AUR - n.red.) și le pot spune telespectatorilor că e multă retorică. Domniile lor încearcă să dea satisfacție propriului electorat și atât. Va fi interesant de văzut cum cei 80 de parlamentari ai USRPLUS vor vota o moțiune de cenzură care este împotriva Guvernului din care miniștrii dânșilor au plecat și care vine cu critici extrem de dure exact către zonele ocupate de miniștrii USRPLUS. 

Moderatoare: Spuneați că e multă retorică, însă e și matematică. În acest moment PNL nu are numărul necesar de susținători să-și mențină Guvernul pe mai departe în funcție. 

Rareș Bogdan: PNL are 134 de parlamentari. De asemenea, lângă PNL mai sunt 46 de parlamentari, provenind de la grupul minorităților naționale și UDMR. Deci am avea nevoie pentru a ține Guvernul de încă 57 de voturi, care pot veni de la USRPLUS sau din alte părți.

Moderatoare: De ce ziceți de la USRPLUS? Taman cei care v-au pus în această situație...

Rareș Bogdan: Să știți că după încheierea campaniei electorale interne, care e într-o formulă destul de agresivă la USRPLUS, chiar mai agresivă decât la noi, lucrurile se vor schimba. Retorica USRPLUS, a domnilor Barna, Drulă, Moșteanu, Năsui și Cioloș se va schimba radical. 

Moderatoare: De ce? 

Rareș Bogdan: Veți vedea. 

Moderatoare: Cine câștigă, Cioloș sau Barna?

Rareș Bogdan: Nu știu. 

Moderatoare: Nu pe asta vă bazați, pe cine câștigă acolo? 

Rareș Bogdan: Nu. Indiferent cine câștigă, pe noi ne interesează guvernarea. Dar le pot spune cu toată deschiderea tuturor combatanților că nu plecăm de la putere. Trei ani de zile vom sta la putere. 

Moderatoare: Rupeți 50 de voturi de la USRPLUS? Ați spus că se schimbă retorica. 

Rareș Bogdan: Vom sta la putere.

Moderatoare: Cu cine? Eu știu că v-o doriți. 

Rareș Bogdan: Vom rămâne, pentru că în scenă intră președintele României. Știu că nu își doresc asta nici domnii de la PSD, nici de la USRPLUS, nici de la AUR. 

Moderatoare: Îi cheamă pe domnii de la USRPLUS să-l țină pe mai departe pe Florin Cîțu?

Rareș Bogdan: Nu știu dacă îi cheamă. Domnia sa nu se implică atât de mult. Dânsul vrea stabilitate, vrea implementarea PNRR, vrea să vadă reforme, investiții, a negociat 80 de miliarde de euro și vrea să-i vadă implementați în reforme e pe zona de infrastructură rutieră, feroviară, spitalicească și școlară. Deci președintele nu dorește decât să vadă că lucrurile se mișcă. 

Moderatoare: Ați vorbit cu președintele? Știți că se va implica în perioada următoare? 

Rareș Bogdan: Nu. Noi nu vorbim decât instituțional cu președintele României. Dacă suntem chemați la Cotroceni vom merge la fel ca toate celelalte partide. Dar știu că vorbește foarte des cu premierul. E absolut normal să existe un dialog între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. 

Moderatoare: Domnia sa nu poate veni însă și cu voturile. Poate veni cu un îndemn, cu negocieri, dar nu cu voturile. 57 de voturi sunt necesare ca marți să rămână Guvernul Cîțu în funcție în această formulă pentru o scurtă perioadă, pentru că trebuie văzut ce se întâmplă pe mai departe, chiar dacă rămâne, cu cine face majoritate sau dacă rămâne cu o susținere din umbră. Până marți de unde sperați să vină voturile? 

Rareș Bogdan: Noi sperăm că cei de la USRPLUS realizează în ce ridicol se află, avându-i alături pe doamna Șoșoacă și domnul George Simion, dar și pe domnii Ciolacu și Simonis. Domnul Cioloș, care a luptat atât contra populiștilor, a extremei drepte, cât și împotriva stângii socialiste, este în acest moment la un braț cu unii, la un braț cu ceilalți. E o spirală. Domnul Cioloș a realizat o spirală între USRPLUS, PSD și AUR. Ce pot să vă spun e că nu renunțăm la Florin Cîțu. 

Moderatoare: Vă voi pune 3 întrebări fulger. Florin Cîțu rămâne premier?

Rareș Bogdan: Da. 

Moderatoare: Faceți alianță cu PSD? 

Rareș Bogdan: Nu. 

Moderatoare: Niciodată, sub nicio formă? 

Rareș Bogdan: Nu facem alianță cu PSD. Sunt adversarii noștri tradiționali. E absolut normal ca PSD să stea de vorbă cu noi peste 3 ani și 2 luni, după alegerile următoare în care vedem dacă dânșii sunt primii sau noi. Eu cred că vor fi pe locul 2, pentru că va avea domnul Dragnea grijă să le rupă vreo 15%. 

Moderatoare: Vreți să fiți premier? 

Rareș Bogdan: Nu. Am intrat de curând în politică. Îmi văd de lungul nasului. Politica e o chestiune pe termen lung. Astăzi premierul PNL cel mai bun e Florin Cîțu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.