Criza guvernamentală. Crin Antonescu iese la rampă: "Refacerea coaliției cu USR e o variantă înfundată"


Criza guvernamentală. Crin Antonescu iese la rampă: "Refacerea coaliției cu USR e o variantă înfundată"

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a analizat actuala criză politică, într-o intervenție telefonică la Digi24, subliniind, printre altele, că nu poate fi vorba în prezent de refacerea USL, ci, eventual, de o guvernare de tipul celei care a fost în perioada 2008-2009, mai exact PDL-PSD. În acest sens, Crin Antonescu a precizat că rămâne de văzut dacă PNL, PSD și UDMR pot găsi formula pentru o guvernare de coaliție care să traverseze perioada de criză într-un mod pragmatic. În privința refacerii coaliției PNL-USR-UDMR, fostul lider liberal a explicat de ce consideră că această variantă e una "înfundată". 

"E o situație complicată. O soluție naturală e clar că nu este la vedere. Dar dacă premisa majoră, de la care plecăm și de la care sper că pleacă și actanții principali în acest episod, e aceea că România este din punctul de vedere al guvernării într-un moment de criză cu mari provocări, cu mari întrebări și chiar amenințări care așteaptă un răspuns, atunci înseamnă că trebuie văzut care e soluția cea mai bună, eficientă și durabilă pe parcursul acestei crize pentru România, nu pentru PNL, PSD sau USR. Dacă plecăm de la această premisă cred că avem de-a face cu ipoteze sau soluții nu naturale, ci fezabile sau nu.  

Configurația politică a Parlamentului, după cum bine știm, e una complicată care a dat șansa construirii coaliției care până în acest moment a eșuat. În acest moment se deschid nu foarte multe ipoteze. Guvernul minoritar pe care PNL l-a propus pare să nu găsească susținere sub nicio formă și atunci se pune problema construirii unei majorități.  

Aș vrea să fac o precizare, întrucât se vorbește mult în ultima vreme despre refacerea USL. E o falsă discuție. Fac apel la puțină memorie. Nu poate fi vorba de niciun USL. USL a fost o alianță electorală, declarată, prezentată ca opțiune electoratului, oamenii au votat în cunoștință de cauză Uniunea Social Liberală ca alianță între PNL și PSD. Ca atare, nu există niciun fel de asemănare. Nu se poate face acea experiență acum. Putem vorbi cel mult despre ceva comparabil cu ce s-a întâmplat în 2008, atunci când, după o campanie furibundă, Partidul Democrat, al domnului Băsescu pe atunci, a făcut o coaliție cu PSD.  

Așadar, PNL astăzi are în față 2 variante. Are, după părerea mea, o propunere interesantă, dătătoare de speranțe, în generalul Ciucă datorită profilului său semi-tehnocrat și mai puțin politic, datorită unui prestigiu și unei autorități de care ar avea nevoie cineva care își asumă guvernarea României în fața societății. Și ceea ce cred că e de făcut în următoarele ore e ca acest om să dispună de mai multă libertate de negociere pentru a putea explora variante. 

Se vorbește despre refacerea coaliției cu USR, dar personal cred că e o variantă înfundată. Vă voi spune de ce. Sunt cel puțin 2 mari motive. Pentru că ați făcut apel la experiența mea politică, trebuie să spun că eu am trăit multe coaliții. Am fost membru a 3 Guverne ale CDR, am trăit alianța DA, am construit și am trăit alianța USL, dar niciodată nu am simțit atâta ostilitate între 2 partide precum există astăzi de fapt între PNL și USR. Mă tem că inclusiv în ipoteza în care această coaliție s-ar putea reface conjunctural sub diverse presiuni ea nu ar avea cum să dureze pentru că în interiorul ei conflictele sunt fundamentale. În al doilea rând, există răspândită masiv în rândurile PNL, cred că pe bună dreptate, o îndoială majoră în legătură cu capacitatea actului de guvernare în cazul posibililor parteneri din USR. Vedeți guvernarea din 2016, guvernarea recentă de la Ministerul Sănătății, experiențele aproape traumatizante de la Primăria Sectorului 1, respectiv Primăria Timișoara ș.a.m.d. Singurul argument care se invocă și anume că sunt 2 partide de dreapta nu stă în picioare, pentru că nimeni nu-mi poate da un singur element prin care USR să fie definit ca partid de dreapta. Chiar și în Parlamentul European cele 2 partide fac parte din grupuri diferite și adesea aflate în conflict. Aici e fundătura cu USR.  

Legat de PSD evident că e o reținere a unui partid, mă refer la PNL, care în ultimii 6-7 ani s-a autodefinit pe scena politică ca principalul adversar politic. Rămâne de văzut dacă în condițiile actuale un Guvern de coaliție pe o anumită durată, PNL-PSD-UDMR, e și soluția pragmatică pentru trecerea prin criză. (...) Trebuie să vă spun în cel mai neutru mod că ceea ce PSD propune e corect din punctul lor de vedere, adică <<dacă e un moment foarte greu în care cine guvernează are de pierdut puncte, se erodează oricât de bine ar merge lucrurile, dar totuși trebuie să scoatem cumva căruța din șanț, atunci intrăm la guvernare, ne asumăm într-o anumită formulă anumite ministere și mergem mai departe împreună înhămați la această chestiune>>. Nu poți să contești faptul că o asemenea ofertă are rațiunile ei", a declarat Crin Antonescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.