Sindicaliștii cer Guvernului și Președintelui Iohannis stoparea abuzurilor și ilegalităților comise de Robert Chioveanu, Președintele ANSVSA!


Sindicaliștii cer Guvernului și Președintelui Iohannis stoparea abuzurilor și ilegalităților comise de Robert Chioveanu, Președintele ANSVSA!

Federația Sindicală a Veterinarilor din România, alături de Sindicatul Liber Independent din Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală, au adresat Premierului Florin Cîțu, Președintelui Klaus Iohannis, Avocatului Poporului și Partidului Național Liberal, două memorii imperative prin care cer intervenția urgentă a instituțiilor statului pentru oprirea abuzurilor secretarului de stat Robert Chioveanu, președinte al ANSVSA, ilegalitățile fiind, conform sindicaliștilor, confirmate chiar de instanțele de judecată.

Sindicaliștii veterinari acuză faptul că, în data de 27 octombrie, Chioveanu a agresat mai mulți angajați ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală – IDSA, institut de referință la nivelul Uniunii Europene, pentru a determina ducerea la îndeplinire a acțiunii de schimbare a Directorului acestei instituții, ”persoană care a condus în mod profesionist această instituție în ultimii ani, motivul informal, în opinia noastră, fiind constituit de faptul că a semnalat prompt încălcări flagrante ale legii, prin înlocuirea unor probe destinate diagnosticului de confirmare pentru Pesta porcina africană, aspect care cel mai probabil a deranjat anumite interese”.

Federația Sindicaliștilor Veterinari: ”Robert Chioveanu a agresat fizic și verbal mai mulți angajați”

Semnatarii memoriului reamintesc faptul că, în decursul ultimului an, ”sindicatele din cadrul serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor au semnalat la nivelul Guvernului, în mod constant, o serie de probleme, apreciate la acest nivel ca fiind grave, existente la nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA) - instituție condusă din anul 2019 de Dl. Robert CHIOVEANU care, în această perioadă, a asumat/acceptat o serie de acțiuni abuzive, aspecte confirmate de instanțele de judecate care au suspendat/anulat acte administrative emise la acest nivel cu încălcarea legii, în calitatea sa de ordonator de credite și Președinte al instituției”, în lipsa unei reacții ferme a autorităților practicile continuând și chiar căpătând ”noi valențe negative, chiar violente prin agresarea fizică a unor angajați care protestau pașnic”, acțiune petrecuta în cursul dimineții de 277 octombrie, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală.

”Încă din data de 09.07.2021, spune Federația Sindicaliștilor Veterinari, am semnalat existența unei situații cu potențial destabilizator la nivelul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală – IDSA, institut de referință la nivelul Uniunii Europene, având ca angajați persoane supercalificate și specializate care realizează studii și cercetări în domeniile științifice fundamentale legate de diagnosticul bolilor la animale și singura instituție din România care diagnostică/confirmă bolile majore – între altele cazurile de Pestă Porcină Africană, Gripă Aviară ... sau Boala Vacii Nebune. În acest sens ANSVSA își dorea numirea ca Director la această instituție, etalon în România, a unor persoane care nu aveau experiența necesară. Apreciem că, din informațiile de care dispunem, lucrurile au scăpat de sub control după ce Directorul IDSA – în funcție la acea vreme, a semnalat ierarhic, acum câteva săptămâni, către Președintele ANSVSA, suspiciunea rezonabilă de înlocuire a probelor de la ferma Comsuin SA Ulmeni, jud. Călărași acțiune realizată în cadrul DSVSA Călărași - structură subordonată ANSVSA care transmite probele spre confirmare la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, moment în care Președintele ANSVSA a decis înlocuirea acestei persoane care asigura conducerea institutului în mod performant și cu respectarea strictă a legii”.

Referitor la incidentul violent petrecut în curtea și în clădirea Institutului, în urmă cu două zile, Federația Sindicaliștilor Veterinari acuză violența fizică de care a uzat ”Președintele – Secretar de stat al ANSVSA Dl. Robert Chioveanu, care a agresat fizic și verbal mai mulți angajați, aceștia formulând plângeri la organele de poliție pentru agresiune fizică”.

”Apreciem că este inadmisibil ca un demnitar al Guvernului României să procedeze de o manieră incalificabilă pentru a-și atinge scopul și anume înlăturarea unui funcționar public - Director al unei instituții de referință pentru domeniul veterinar din România, funcționar public care semnalează prompt încălcări grave ale legii (...) Având în vedere cele prezentate vă rugăm respectuos, Domnule Prim - Ministru, în considerarea faptului că ANSVSA se află în subordinea directă a Primului Ministru și Guvernului României, să interveniți, cu autoritatea Dumneavoastră, pentru rezolvarea acestor situații, care l-au avut ca autor pe Președintele ANSVSA – Dl Robert Chioveanu, ținând cont de gravitatea faptelor semnalate, prin violențe fizice și încălcări ale legii, instituind astfel supremației legii și nu înlăturarea funcționarilor publici care semnalează încălcări grave ale legii”, se încheie memoriul Federației Sindicaliștilor Veterinari, organizația sindicală solicitând Guvernului să aibă în vedere faptul că aceste aspecte ”afectează, în mod direct și grav, nu numai activitatea serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România, dar ele reprezintă în același timp realități care ar trebui să îngrijoreze Guvernul României și mediul de afaceri din sectorul creșterii animalelor și industria alimentară din România”.

Sindicaliștii IDSA: ”Chioveanu a rupt afișele postate de salariați, agresând fizic 3 angajați ai IDSA, unul dintre ei depunând plângere penală”.

Tema posibilelor represalii declanșate de Robert Chioveanu asupra fostei directoare a IDSA, Florica Bărbuceanu, ca urmare a deciziei acesteia de a semnala ANSVSA falsificarea probelor de pestă porcină la DSV Călărași, este reluată și în memoriul adresat Președinției României, Guvernului, Avocatului Poporului și Partidului Național Liberal de către Sindicatul Liber Independent din Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală

”După ce directoarea IDSA, in funcție la acea vreme, a semnalat ierarhic, către ANSVSA, suspiciunea rezonabilă de înlocuire a probelor de la ferma Comsuin S.A. Ulmeni, jud. Călărași realizată în cadrul DSVSA Călărași, Președintele ANSVSA a luat măsura încetării exercitării/delegării cu caracter temporar a atribuțiilor de Director IDSA, tocmai pentru a promova în acest post o persoană de încredere, fără competențe tehnice dovedite, nelucrând nicio zi în cadrul unui laborator, dar care, cel mai probabil, să fie dispusă sa acopere astfel de situații, dar și să vulnerabilizeze și să bulverseze activitatea specifică a institutului”, spun sindicaliștii IDSA, anunțând faptul că angajații institutului nu sunt de acord cu această numire și cu schimbarea managementului performant al IDSA și au notificat ANSVSA că sunt deciși să protesteze prin toate căile legale împotriva acestei decizii injuste.



Sindicaliștii IDSA relatează în amănunt și incidentul din 27 octombrie, dată la care Chioveanu și-a făcut apariția la sediul Institutului, ”însoțit de 2 vicepreședinti ai ANSVSA și de noua directoare numită în funcție, a cărei mama este secretară la IDSA, aflându-se astfel în stare de incompatibilitate, moment în care, nemulțumit de faptul că salariații institutului i-au solicitat să prezinte motivele pentru care este schimbat managementul performant al IDSA și care sunt obiectivele acestuia, a rupt afișele postate de salariații IDSA, a agresat verbal, prin injurii și amenințări, angajații aflați în fața institutului, a spart  ochelarii de vedere ai unui angajat, agresând fizic alți 3 angajați ai IDSA, unul dintre ei depunând plângere penală”.

Având în vedere cele semnalate, și considerate de sindicaliști un ”abuz în funcție, de natura penală, al unui demnitar al statului roman, membru marcant al celui mai important partid din România PNL, cu reprezentare instituțională la cel mai înalt nivel” membrii Sindicatul Liber Independent din Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală solicită instituțiilor statului, să ia de urgneță ”toate măsurile care se impun într-o asemenea situație fără precedent, în caz contrar autoritățile putând fi considerate susținătoare a unei persoane care aduce grave încălcări ale legii, semnalate inclusiv prin prin violențe fizice”.

Citește și Șeful ANSVSA, liberalul Robert Chioveanu, îmbrânceli cu angajații Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală

Citește și Plângere penală împotriva șefului ANSVSA, Robert Chioveanu, după agresarea unei angajate a Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.