Florin Roman vorbește despre o majoritate confortabilă PNL-PSD-UDMR: "Ar permite inclusiv discuții serioase despre o revizuire a Constituției"


Florin Roman vorbește despre o majoritate confortabilă PNL-PSD-UDMR: "Ar permite inclusiv discuții serioase despre o revizuire a Constituției"

În contextul în care Nicolae Ciucă a anunțat în BEx al PNL că își va depune mandatul de premier desemnat, liderul deputaților formațiunii politice, l-am numit pe Florin Roman, a declarat, la Antena 3, că peneliștii vor avea de astăzi mandat flexibil, renunțând la ideea guvernării minoritare, iar astfel vor negocia cu USR sau cu PSD formarea unui Guvern de coaliție. Dat fiind faptul că majoritatea de care ar dispune o guvernare PNL-USR-UDMR-minorități s-a fragilizat, în urma plecărilor din grupul parlamentar al PNL a 14 liberali din aripa Orban, Florin Roman a precizat că o majoritate PNL-PSD-UDMR ar fi "una mai mult decât confortabilă care ar permite inclusiv discuții serioase despre o revizuire a Constituției". De asemenea, Roman a menționat că PNL va anunța propunerea de premier abia după ce se vor purta negocieri cu USR și PSD. 

Florin Roman: Mandatul nostru este flexibilizat în sensul de a avea discuții generale cu toate partidele democratice, mai puțin cu cei de la AUR, pentru o majoritate, astfel încât să avem un Guvern cu puteri depline cât mai repede. 

Moderator: Sunt așadar 2 variante, aceea de a reface coaliția cu USR sau de a face o mare coaliție cu PSD și UDMR. Problema e însă ca în momentul de față vechea coaliție cu USR să nu mai aibă majoritate prin plecarea celor care erau apropiați de Ludovic Orban. Așadar, dacă nu mai aveți majoritate într-o potențială coaliție cu USR, singura variantă de discuție în mod real e aceea de a face o mare coaliție cu PSD și UDMR? 

Florin Roman: Le-am prezentat colegilor mei aceste calcule. O alianță PNL-USR-UDMR ar însemna la ora actuală 224 de voturi. Practic, cu votul colegilor de la minoritățile naționale, dacă îl vom obține, ar presupune o majoritate la limită. Pe cealaltă variantă sunt 157 de voturi ale PSD, 120 ale PNL și 30 ale UDMR, ceea ce ar însemna o majoritate mai mult decât confortabilă care ar permite inclusiv discuții serioase despre o revizuire a Constituției. 

Moderator: Așadar, pare că prima opțiune a dvs. e o majoritate cu PSD și UDMR pentru a avea o coaliție stabilă. În momentul în care veți începe discuțiile cu PSD există ceva de nenegociat? Premierul e ceva de discutat, va trebui să fie din partea PNL?

Florin Roman: O altă decizie e cea a formării majorității în jurul PNL. 

Moderator: Asta înseamnă că premierul va fi de la PNL?

Florin Roman: Exact. 

Moderator: Deci nu renunțați la varianta ca premierul să fie de la PNL. 

Florin Roman: Nu, nu renunțăm, pentru că din punctul nostru de vedere această solicitare e absolut legitimă. De ce te-ai duce într-o negociere politică în care să spui "renunț la premier"? Ce pot să spun e că PNL e deschis, nu face condiționări care nu-și au locul într-o negociere, nu vom impune partenerilor de dialog pe cine să desemneze ministru. Asta e treaba internă a fiecărui partid. 

Moderator: Veți merge la negocieri tot cu propunerea Nicolae Ciucă? Sau e posibil să avem de-a face cu o schimbare?

Florin Roman: Vom încerca mai întâi să generăm această majoritate. Vom vedea și în jurul cui vom putea genera această majoritate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.