Ciolacu: "PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier". Președintele PSD transmite că vrea să poarte negocieri inclusiv pentru formarea unui Guvern împreună cu USR


Ciolacu: "PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier". Președintele PSD transmite că vrea să poarte negocieri inclusiv pentru formarea unui Guvern împreună cu USR

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat miercuri dimineață că formațiunea sa politică va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier, abordare care foarte probabil va perpetua criza guvernamentală, dat fiind faptul că și PNL are o decizie conform căreia vrea să propună prim-ministrul. De asemenea, președintele PSD a precizat că intenționează să poarte negocieri atât cu PNL, dar și cu USR în legătură cu coagularea unei majorități care să ofere o guvernare stabilă. 

Ciolacu: Ne aflăm într-o criză majoră pandemică, negestionată. Ne aflăm într-o criză economică și una socială în ceea ce privește prețurile și în una politică declanșată de fosta guvernare de dreapta, respectiv de PNL și USR. Toate crizele au fost gestionate și sunt efectul acestei alianțe de dreapta, susținută de către președintele Iohannis. Am văzut abordarea celor 2 partide ieri în ședințele lor. E o abordare în continuare și arogantă și superficială. Eu, în schimb, vă anunț că am terminat cu colegii mei și cu specialiștii partidului cele 100 de priorități pentru români, atât pe o perioadă scurtă, cât și pe o perioadă medie. De la aceste lucruri vor pleca discuțiile pe care le vom avea cu PNL sau cu USR. Ce vă pot spune cu certitudine e că PSD nu va intra în negocieri sau în discuții sterile privind ministerele. Întâi stabilim care e programul de guvernare, care sunt prioritățile, iar pe urma vom avea discuții pe implicații în funcție de specialiștii fiecărui partid.  

Reporter: Am putea vedea un Guvern PSD-USR?

Ciolacu: Orice formațiune politică, când are de-a face cu o asemenea criză, stă de vorbă cu toată lumea. Ca să lămurim și acest aspect, trebuie să facem o construcție pe principii și pe o anumită normalitate! Să nu credeți vreo clipă că eu n-o să cer mandat colegilor mei ca PSD să meargă cu propunere de premier. E exclus așa ceva!

Reporter: Cine e propunerea de premier a PSD?  

Ciolacu: Cred că propunerea ne dați dreptul să o decidem noi în interiorul partidului. Dar să nu credeți că noi vom face vreo construcție politică aberantă.  

Reporter: USR exclude un Guvern cu PSD. PSD exclude un Guvern cu USR?  

Ciolacu: Păi înseamnă că nu mai avem o discuție. Dacă dânșii exclud, e un lucru stabilit.  

Reporter: PNL va veni la această discuție cu decizia de a propune premierul.  

Ciolacu: Eu am crezut că ieri PNL va veni cu o rezoluție prin care să-și ceară scuze pentru cei 4 mii de români care și-au pierdut viața în ultima săptămână, ca să nu vorbim de peste cei 40 de mii.  

Reporter: Există posibilitatea să renunțați la poziția de premier? Sau e o condiție esențială?

Ciolacu: Discuția în PSD sunt cele 100 de măsuri pe care o să continuăm și astăzi să le analizăm. În funcție de aceste măsuri, vorbim de o guvernare pe o durată mai scurtă sau mai lungă. PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.