O guvernare PSD-PNL-UDMR nu va face nimic din ce promite. Modificarea Constituției, un balon de săpun


O guvernare PSD-PNL-UDMR nu va face nimic din ce promite. Modificarea Constituției, un balon de săpun

Cei 32 ani de democrație “originală” ne învață că alianțele au viață scurtă, indiferent de ce s-a dorit inițial, pentru că puterea corupe și schimbă toți algoritmii interni. Singura alianță care a funcționat 4 ani / ciclu a fost ”patrulaterul roșu” din ꞌ92-ꞌ96. În rest, toate s-au făcut praf și pulbere: CDR, DA, PDL-PSD-PC, USL, PSD-ALDE-UDMR, PNL-USR-UDMR. 

Iohannis moșește acum o posibilă alianță PSD-PNL-UDMR, unde părinții sunt Boc și Dîncu, cu titlul declarativ “pentru 7 ani”, cu rotație la vârful puterii și chiar modificarea Constituției. Sunt mulți lideri care vor să fie la putere, din ambele partide, și-și pun calculele pe hârtie cu bătaie lungă până în 2028, însă toți uită un lucru: votul. 

Exemplul cel mai clar și concludent: scorul la europarlamentarele din 2019, unde PNL și USR au luat scoruri mari pe vot negativ la adresa PSD, fiind o furie acumulată din 2017. Primul test electoral al posibilei viitoare alianțe PSD-PNL vor fi tot europarlamentarele din 2024, urmând ca peste 6 luni să ai alegerile locale, parlamentare și prezidențiale. Cine câștigă în mai 2024, are toate șansele să fie câștigătorul din decembrie 2024. La ora actuala, PNL are un bilanț negativ, iar greșelile, gafele și prostiile vor continua. Plus că nu știm dacă se vor înțelege la bani și funcții până atunci, iar prezidențialele vor tenta mulți actori să iasă în față și să strice jocurile. 

Modificarea Constituției e o necesitate majoră, însă nu va fi pusă în aplicare, iar ideea de republică parlamentară e o gogoriță care nu se aplică pe caracteristicile României actuale: lipsa de încredere majoră în Parlament. Romania are nevoie de republică prezidențială, însă discutăm vorbe și vorbim discuții pentru că nu se va întâmpla.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.