Ursula von der Leyen s-a pricopsit cu PSD pe cap. Ciolacu vrea să meargă la CE pentru a renegocia PNRR


Ursula von der Leyen s-a pricopsit cu PSD pe cap. Ciolacu vrea să meargă la CE pentru a renegocia PNRR

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți seară, la România TV, că în cazul în care va fi învestit un Guvern USL, atunci pesediștii, dar și colegii de la PNL, vor merge la Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR. Ciolacu a adăugat că ar vrea ca toate măsurile sociale propuse de PSD să intre în vigoare. 

Moderator: Erau 10 măsuri cu caracter preponderent social. Câte dintre ele, mai ales care, rămân? Rămân 5 dintre ele?  

Ciolacu: Părerea mea e că vor rămâne toate. Ne aflăm la sfârșitul unui an fiscal. În acest moment putem să facem o rectificare. Acea rectificare asigură în primul rând urgențele. Vă aduceți că am spus la prima rectificare că s-au luat 3 miliarde de la pensii? Vă anunț cu tristețe că am avut dreptate. Deci trebuie făcută această rectificare. Avem sistemul centralizat de încălzire căruia trebuie să-i dăm un ajutor. Mai e plafonarea prețurilor. Trebuie să o punem în aplicare.  

Moderator: Mai erau pensiile și alocațiile.  

Ciolacu: Au rămas amândouă. Vedem care e execuția bugetară.  

Moderator: Vă lasă PNRR?  

Ciolacu: Vom merge și vom negocia anumite capitole din PNRR.  

Moderator: Vă duceți la Comisia Europeană să renegociați PNRR?  

Ciolacu: Categoric! Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil, ce ne angajăm și ce nu ne angajăm. (...) Vreți să-mi asum ce a făcut USR în fostul Guvern?  

Moderator: Deci știrea momentului e că mergeți la Comisia Europeană să renegociați PNRR.

Ciolacu: Există la Comisia Europeană această posibilitate. Ori facem o treabă isprăvită cap coadă, ceva cu o logică economică, ori spunem că am încercat, că astea sunt argumentele și ne vedem fiecare de drumul lui. (...) Vom vedea ce mărire a pensiilor și alocațiilor va fi sustenabilă. Dacă nu, intrăm pe exercițiul financiar viitor. Din ce să trăiască românii?! Ce fac? Fac economii? Vrem să știm unde merg cheltuielile și românii mor de foame și de frig în case? România e o bombă socială!  

Afirmațiile lui Ciolacu au venit în contextul în care Comisia Europeană a pus accentul pe sustenabilitate prin intermediul programului PNRR. Astfel, Comisia Europeană a impus adoptarea unui cadru legislativ în privința pensiilor care să se alinieze cu principiul contributivității, ceea ce ar urma să determine și diminuarea cuantumului alocat pensiilor speciale. De asemenea, până la finalul anului, România ar trebui să implementeze încă o prevedere-cheie din cadrul PNRR: "noua legislație va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070)".

De altfel, abordarea lui Marcel Ciolacu în legătură cu măsurile sociale ar urma să nu fie acceptată prea ușor de PNL, asta în situația în care ne mai putem ghida după declarațiile inconsecventului președinte penelist Florin Cîțu, care spunea pe 25 octombrie că măsurile propuse de PSD arată neseriozitate, iresponsabilitate și, totodată, relevă că pesediștii nu înțeleg contextul economic. 

Cîțu: Noi am văzut o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante în perioada următoare. Sunt acolo lucruri pe care și noi le-am făcut și putem fi de acord, dar aș vrea să știe toți românii că nu e o listă foarte serioasă, pentru că impactul bugetar al acelor măsuri e de 96 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă aproximativ 10% din PIB. Să vii cu măsuri care necesită 10% din PIB în situația prin care trece România astăzi arată neseriozitate, iresponsabilitate sau că nu înțelegi contextul economic.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.