România riscă consecințe catastrofale din cauza încăpățânării PSD de a cere modificarea PNRR. Avertismentul lansat de eurodeputatul Dragoș Pîslaru


România riscă consecințe catastrofale din cauza încăpățânării PSD de a cere modificarea PNRR. Avertismentul lansat de eurodeputatul Dragoș Pîslaru

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru a avertizat, într-o postare pe Facebook, că inițiativa președintelui PSD Marcel Ciolacu de a merge la Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR poate provoca o catastrofă pentru bugetul țării. Printre altele, Pîslaru a precizat că simpla anunțare a ideii că se dorește modificarea PNRR va bloca complet pre-finanțarea, adică prima tranșă de bani, în cuantum de 3,8 miliarde de euro, pe care România urma să o primească curând. Nu în cele din urmă, eurodeputatul USR a atras atenția că, prin ceea ce dorește PSD, România își va pierde fără doar și poate credibilitatea, reputația și va arăta că nu reprezintă un mediu stabil pentru investiții.

"6 motive pentru care PNRR-ul trebuie să rămână așa cum e:

Domnul Ciolacu ne anunță că vrea să renegocieze PNRR-ul și că există această posibilitate la Comisia Europeană. Am un deja-vu în ceea ce privește modul în care PSD reușește să dinamiteze oportunitățile la nivel european. Așa ceva nu rămâne fără consecințe, așa că iată ce ar însemna modificarea PNRR-ului:

1. Articolul 21 al Regulamentului oferă informații pe care domnul Ciolacu uită să le menționeze: modificarea parțială sau totală a unui plan trebuie să vină cu motive obiective pentru care este necesară. Adică nu pentru că așa are chef domnul Ciolacu, ci pentru că poate explica, cu date, indicatori, tehnic, de ce nu se pot realiza anumite ținte și jaloane. Și nu, explicația nu poate fi că s-a schimbat guvernul și avem alte priorități politice, ci pentru că există factori obiectivi care împiedică realizarea acestora. Comisia nu va accepta niciodată modificarea unui PNRR pe motivele politice invocate de domnul Ciolacu.

2. O nouă premieră la nivel european pentru România: prima țară din Uniunea Europeană care, la nici o lună după ce i-a fost aprobat planul, vrea să îl modifice. Ne pierdem credibilitatea, reputația, nu oferim un mediu stabil pentru investiții.

3. O nouă ocazie pentru ca Guvernul României să intre în penibil: PNL se va face de râs la nivel european dacă vine cu PSD să spună că nu îi place planul, după ce cu doar câteva luni în urmă a venit cu USR să spună că susține acest plan

4. Simpla anunțare a ideii că dorim modificarea planului va bloca complet pre-finanțarea, adică prima tranșă de bani pe care urma să o primim curând. Comisia Europeană nu ne va aloca bani când află că nu știm ce vrem să facem cu ei. Practic, producem o catastrofă în bugetul național.

5. PNRR este o foaie de parcurs care creează oportunități economice și o predictibilitate financiară atât de necesară pentru investiții. Investiții publice, dar și private. Asumarea clară a unui calendar de reforme ne asigura stabilitate, iar în contextul în care revenim în incoerență și abandonăm angajamentele, ratingul de țară va fi evaluat în mod negativ, iar mediul de afaceri își va retrage proiectele din cauza instabilității generate de deciziile politice.

6. De asemenea, orice modificare a PNRR nu se realizează doar bătând din palme, ci trebuie să treacă prin procesul de analiză a Comisiei, de aprobare a Comisiei, apoi de validare a Consiliului UE. Suntem deja la final de 2021, acești bani ne sunt disponibili doar până în iunie 2026. Pierdem timp și pierdem șansa de a reforma România. După cum ați văzut, elaborarea, negocierea și adoptarea PNRR-ului nu a fost un proces ușor. Ar fi o sinucidere politică pentru viitorul României să reîncepem un proces care ne duce din ce în ce mai departe de șansa reală de progres", a transmis eurodeputatul USR. 

Amintim că președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți seară, la România TV, că în cazul în care va fi învestit un Guvern USL, atunci pesediștii, dar și colegii de la PNL, vor merge la Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR. Ciolacu a adăugat că ar vrea ca toate măsurile sociale propuse de PSD să intre în vigoare. 

Moderator: Erau 10 măsuri cu caracter preponderent social. Câte dintre ele, mai ales care, rămân? Rămân 5 dintre ele?  

Ciolacu: Părerea mea e că vor rămâne toate. Ne aflăm la sfârșitul unui an fiscal. În acest moment putem să facem o rectificare. Acea rectificare asigură în primul rând urgențele. Vă aduceți că am spus la prima rectificare că s-au luat 3 miliarde de la pensii? Vă anunț cu tristețe că am avut dreptate. Deci trebuie făcută această rectificare. Avem sistemul centralizat de încălzire căruia trebuie să-i dăm un ajutor. Mai e plafonarea prețurilor. Trebuie să o punem în aplicare.  

Moderator: Mai erau pensiile și alocațiile.  

Ciolacu: Au rămas amândouă. Vedem care e execuția bugetară.  

Moderator: Vă lasă PNRR?  

Ciolacu: Vom merge și vom negocia anumite capitole din PNRR.  

Moderator: Vă duceți la Comisia Europeană să renegociați PNRR?  

Ciolacu: Categoric! Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil, ce ne angajăm și ce nu ne angajăm. (...) Vreți să-mi asum ce a făcut USR în fostul Guvern?  

Moderator: Deci știrea momentului e că mergeți la Comisia Europeană să renegociați PNRR.

Ciolacu: Există la Comisia Europeană această posibilitate. Ori facem o treabă isprăvită cap coadă, ceva cu o logică economică, ori spunem că am încercat, că astea sunt argumentele și ne vedem fiecare de drumul lui. (...) Vom vedea ce mărire a pensiilor și alocațiilor va fi sustenabilă. Dacă nu, intrăm pe exercițiul financiar viitor. Din ce să trăiască românii?! Ce fac? Fac economii? Vrem să știm unde merg cheltuielile și românii mor de foame și de frig în case? România e o bombă socială! (citiți AICI mai multe detalii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.