Ofensiva hibridă orchestrată de Putin și Lukashenko. Pavel Popescu: "UE trebuie să colaboreze mai mult cu NATO pentru a contracara amenințările de tipul celor cu care se confruntă Polonia și Lituania!"


Ofensiva hibridă orchestrată de Putin și Lukashenko. Pavel Popescu: "UE trebuie să colaboreze mai mult cu NATO pentru a contracara amenințările de tipul celor cu care se confruntă Polonia și Lituania!"

Aflat în acest moment la Washington, la Forumul Parlamentar Transatlantic, urmând a fi expert-speaker la forumul Parlamentar Intelligence Security Forum, deputatul PNL Pavel Popescu a transmis că UE trebuie să colaboreze mult mai activ cu NATO pentru a combate atacurile hibride de tipul celor orchestrate de Rusia și Belarus împotriva Poloniei și Lituaniei. 

"Polonia și Lituania au fost în ultimele săptămâni ținta unui atac hibrid din partea Rusiei care se folosește de migranții ilegali pentru a destabiliza și pentru a șantaja democrațiile euro-atlantice. Putin și Lukașenko au orchestrat un așa-zis trafic de migranți, în realitate oameni nefericiți transportați din Asia și Africa la granițele UE și forțați să trăiască în corturi la granița cu Polonia și chiar să ia cu asalt frontiera păzită de grănicerii polonezi. Acești oameni au fost aduși cu promisiunea mincinoasă că vor fi ajutați să intre în spațiul european", a zis vicepreședintele PNL Pavel Popescu.

Astfel, Pavel Popescu a mai subliniat că în actualul context internațional complicat e nevoie de o colaborare mai bună între Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, deoarece aceasta din urmă deține capabilitățile necesare pentru a lupta cu amenințările hibride. 

"În astfel de situații, fie că discutăm de atacuri hibride la graniță, fie că discutăm de atacuri cibernetice, statele membre UE care sunt și membre NATO (și aceasta este situația pe flancul de est al lumii euro-atlantice) se poate invoca articolul 4 din Tratatul Alianței. Conform acestui articol, orice membru al Alianței poate solicita consultări cu ceilalți membri, iar rezultatul poate fi inclusiv invocarea articolului 5 din Tratat", a explicat Popescu.

Pe final, liderul liberal a precizat că a venit timpul ca statele de pe flancul estic al NATO să preia inițiativa strategică atât în cadrul NATO, cât și în cadrul formatului B9.

"Este interesul nostru ca la astfel de amenințări să avem un răspuns mult mai puternic care să-i descurajeze pe dușmanii noștri. În istorie niciun stat nu a îndrăznit să testeze capacitatea Alianței și este evident că implicarea NATO în astfel de chestiuni va aduce un grad mai ridicat de securitate pentru toate țările aflate pe flancul de est. Pe lângă colaborarea dintre NATO și UE, țările din est au și opțiunea de a grăbi consolidarea formatului B9, o alianță formată  de democrațiile din centrul și estul Europei, sub egida SUA, care își propune să consolideze securitatea în regiune. Extinderea formatului B9 va consolida factorul de descurajare și cel de apărare", a conchis Popescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.