Stolojan declară că riscul ruperii coaliției USL e semnificativ: "Diferențele dintre PNL și PSD sunt importante! UDMR să înțeleagă că lucrurile sunt diferite în Ungaria față de România!"


Stolojan declară că riscul ruperii coaliției USL e semnificativ: "Diferențele dintre PNL și PSD sunt importante! UDMR să înțeleagă că lucrurile sunt diferite în Ungaria față de România!"

Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan, în continuare angrenat în jocurile politice din partid, a declarat joi, 9 decembrie, în emisiunea Studio Politic de la Digi 24, că, deși abia s-a oficializat coaliția guvernamentală USL, riscul ruperii acesteia este major, mai ales din pricina divergențelor dintre PNL și PSD pe teme economice și fiscale. 

Moderatoare: Cum funcționează în acest moment colaborarea cu PSD? Putem observa declarații oficiale care exprimă poziții diferite în privința taxării, a bugetului, a pensiilor, a colectării banilor la buget și a modificării Constituției. Cum funcționează această coaliție?  

Stolojan: Greu. Funcționează greu, cu răbdare și cu foarte multe argumente. Eu am condus un Guvern care era format din 4 partide politice, dar nu aveam complicația pe care o are Guvernul actual. Complicația constă în faptul că trebuie întâi să se negocieze la nivelul liderilor politici, conducerii partidelor care fac parte din actuala coaliție. La vremea respectivă, când conduceam eu Guvernul, negociam acolo, la nivelul Guvernului, absolut toate măsurile și ajungeam la un consens. Acum regula e simplă dacă vor să o respecte și dacă vor ca această coaliție guvernamentală să poată nu numai să meargă înainte, dar să fie și eficientă. Regula e ca orice decizie de impact pe care o ia Guvernul să fie luată după ce a fost negociată la nivelul conducerilor politice ale celor 3 partide, PNL, PSD și UDMR. Aceasta ar fi situația ideală. Din păcate, sigur că, după cum vedeți, există puncte de vedere foarte diferite între PNL și PSD, dar până la urmă trebuie stat jos cu argumente și găsită o formulă care până la urmă să reprezinte un compromis.  

Moderatoare: Riscul ca această coaliție să se rupă există?

Stolojan: Categoric există și nu e mic, pentru că diferențele dintre punctele de vedere ale PNL și PSD sunt foarte importante. Sunt chestiuni care țin de valori, de principii. Vă dau un exemplu, că și PNL a susținut creșterea pensiilor, chiar s-a avansat acest procent de 10% de către ministrul Muncii, dar ceea ce nu vrem noi e să creștem în continuare cheltuielile sociale în baza creșterii îndatorării României. E important ca România să producă avuție, venituri, iar din acestea să facem creșteri pe toate palierele sociale.  

Moderatoare: Și abordarea PSD cum e? E populistă, așa cum o caracteriza PNL lunile trecute?  

Stolojan: În general PSD spune să luăm o măsură și pe urmă căutăm de unde vin banii. Și din acest motiv PSD susține introducerea acestei taxe de 1% pe cifra de afaceri a corporațiilor, cu care noi nu suntem de acord. Nu suntem de acord și din punct de vedere economic, dar din punct de vedere politic, când s-a făcut această alianță, s-a acceptat de către toată lumea să nu creștem în acest an impozitele și taxele.  

De asemenea, Stolojan a trecut în revistă și o serie de măsuri în legătură cu care există disensiuni între PNL și UDMR, adăugând că sunt unele lucruri care merg în Ungaria, dar nu și în România. 

Moderatoare: Cu UDMR care e relația? Pentru că această propunere pe care ați menționat-o acum e venită mai întâi din partea UDMR. Mai mult, la câteva zile după ce s-a oficializat coaliția, Gheorghe Falcă acuza UDMR că a negociat în privat cu PSD, astfel încât să reușească să-și păstreze portofoliile. În același timp Falcă sugera că s-a format o coaliție în interiorul coaliției între PSD și UDMR.

Stolojan: În general ne înțelegem cu UDMR, negociind foarte clar ce anume dorește UDMR și ce anume dorește PNL. Atunci când reușim să negociem foarte clar și ajungem la puncte de vedere comune nu avem probleme. UDMR acum însă se uită cu atenție la ce s-a întâmplat în Ungaria și vine în România și face o serie de propuneri, de instrumente, de măsuri care s-au aplicat în Ungaria. Iar aici începem să ne deosebim. În ce sens? În Ungaria s-au aplicat unele măsuri bune, dar sunt și măsuri care se potrivesc în Ungaria, dar nu și în România. De exemplu, în Ungaria s-a aplicat o taxă suplimentară pentru corporații, cu caracter temporar, dar care a ținut de fapt ani de zile după criza din 2008-2009. Deci UDMR vine acum și ia această măsură și o propune în România fără să țină cont că între Ungaria și România sun diferențe mari. În primul rând, în Ungaria productivitatea exprimată prin PIB / locuitor e mai mare cu aproape 30% decât în România, în Ungaria nu duc lipsă de capital străin, ci dimpotrivă, au mari investiții străine, de miliarde de euro. Așadar, Ungaria are o credibilitate pe piețele internaționale și în fața investitorilor străini mult mai bună decât o are România. Pentru România o asemenea măsură (precum taxa pe solidaritate din cifra de afaceri - n.red.) nu face decât să descurajeze investițiile. Și ca să vă dau un exemplu, iată că suntem în criză energetică, iar România stă cu gazele naturale îngropate în Marea Neagră. De ce? Pentru că acum 2-3 ani de zile Guvernul a scos o lege care a blocat pur și simplu investițiile firmelor din România. Petrom ne-a spus limpede că "în condițiile de impozite modificate pe care le-ați făcut acum 3 ani, nu mai putem lua decizia de a investi mai departe în Marea Neagră". Iar acum așteaptă să schimbăm această lege și eu sper să fie schimbată cât mai repede. Așadar, lucrurile sunt diferite în Ungaria față de România.

Vă mai dau un exemplu de măsură copiată de UDMR din Ungaria. UDMR vine cu o idee foarte bună, de a da mai mare atenție familiilor în România. Ca și în Ungaria, avem procesul de scădere a natalității și trebuie încurajată această natalitate. Și printre alte măsuri, bănuiesc tot la sugestia UDMR, doamna Firea vine și zice că va ajuta familiile cu mai mulți copii să cumpere mașini cu 7 locuri. Nu vă supărați, dar familiile din România cu mai mulți copii, dacă le subvenționezi cumpărarea mașinilor cu 7 locuri, nu vor avea cu ce să le întrețină, pentru că are consum și alte cheltuieli. Așadar, sunt lucruri care merg în Ungaria, dar nu în România.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.