Acuzații BOMBĂ: Și-a PLAGIAT premierul Ciucă doctoratul? MINTE că are un master la Army War College? Mediocrele studii ale generalului agramat cu doctorat într-o fabrică de plagiate. Întrebările universitarului Cătălin Avramescu


Acuzații BOMBĂ: Și-a PLAGIAT premierul Ciucă doctoratul? MINTE că are un master la Army War College? Mediocrele studii ale generalului agramat cu doctorat într-o fabrică de plagiate. Întrebările universitarului Cătălin Avramescu

UPDATE

În cadrul unui comunicat remis publicației Podul.ro, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a răspuns acuzațiilor lansate în cursul zilei de astăzi de politologul Cătălin Avramescu în legătură cu parcursul universitar al premierului Nicolae Ciucă:

"Referitor la informațiile publicate de dumneavoastră în articolul “ Acuzații BOMBĂ: Și-a PLAGIAT premierul Ciucă doctoratul? MINTE că are un master la Army War College? Mediocrele studii ale generalului agramat cu doctorat într-o fabrică de plagiate. Întrebările universitarului Cătălin Avramescu”, facem următoarele precizări:*

Mii de militari ai Armatei României au absolvit diverse forme de pregătire (cursuri, licență, master etc.) în instituțiile militare de învățământ ale celorlalte state membre ale Alianței Nord-Atlantice. Toate acestea s-au derulat în baza unor acorduri între instituțiile românești și cele aliate. În cazul domnului Ciucă, taxa de școlarizare a fost plătită de partenerul american, conform programelor de cooperare existente.

Pe perioada cât militarii participau la diferite forme de instruire în străinătate, aceștia rămâneau încadrați pe posturile deținute la plecarea din țară fiind detașați la studii și primind o parte din drepturile salariale ce li se cuveneau. Pe toată perioada școlarizării, atribuțiile de serviciu erau delegate altor persoane încadrate în structura din care făceau parte. Cursurile absolvite – la vremea aceea – de locotenent-colonelul Ciucă s-au desfășurat în SUA pe toată perioada.

Pentru admiterea într-una din instituțiile militare de învățământ din străinătate, militarii parcurg un proces intern de selecție și admitere. Selecția are loc în interiorul Armatei României și abia apoi se desfășoară și procedura de admitere specifică respectivei instituții de învățământ partenere. Procedura prevede, între altele, și transmiterea tuturor documentelor necesare și acceptarea acestora de către instituția militară de învățământ înainte de începerea cursurilor. Locotenent-colonelul Ciucă nu a făcut excepție de la aplicarea acestor prevederi.

Lucrarea susținută la Colegiul de Război al Forțelor Terestre poate fi consultată AICI.

Lucrarea de doctorat a maiorului și, ulterior, locotenent-colonelului Nicolae-Ionel Ciucă se află la biblioteca Universității Naționale de Apărare din București. Ofițerul a parcurs studiile universitare de doctorat pe durata mai multor ani, susținându-și teza în anul 2003. Susținerea a fost amânată cu un an tocmai din cauza participării la misiunea din Afganistan. Îndrumător a fost colonelul Prof.univ. Dr. Emil Chețe".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Nu degeaba premierul-general Nicolae Ciucă nu prea izbutește să vorbească o română corectă și fluentă, la fel cum nu degeaba este mai mult decât tolerant cu politrucii asupra cărora planează acuzații de plagiat (vezi cazul Florin Roman) sau cu cei care-i protejează pe plagiatori (un caz notoriu este Sorin Cîmpeanu, dubiosul ministru al Educației). 

Nu doar că studiile pe care Ciucă pretinde că le-ar fi făcut sunt mai mult decât mediocre, dar CV-ul lui ridică uriașe semne de întrebare. Ciucă insistă că e fericitul posesor al unui ”master în Studii Strategice” la ”Colegiul de Război, SUA”, adică la Army War College. 

Profesorul universitar Cătălin Avramescu reliefează, pe contul de Facebook al domniei sale, o serie de probleme:

Cine i-a plătit lui Ciucă, în 2006, taxa de mii de dolari solicitată de programul internațional Fellows al Army War College, Ministerul Apărării? 

În 2006, Ciucă apare ca ”șef operații” și ”împuternicit stat major” la Craiova, cu toate că, de regulă, programele de master presupun, mai ales la nivelul acesta, un an sau doi de studii full-time. 

La Army War College există un ”program la distanță”. L-a făcut Ciucă pe acela (15 ore pe săptămână pe internet) și, ulterior, în loc să menționeze în CV ”studii la distanță”, a mințit că ar avea un master la Army War College? 

A spus Ciucă la Army War College că el mai avea și un doctorat în domeniu, obținut în 2003? Asta în condițiile în care multe universități respectabile refuză să îți dai un master într-un domeniu în care ai deja un doctorat, ceea ce e cât se poate de logic. 

A văzut cineva lucrarea de doctorat a lui Ciucă, ”Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”? De ce nu poate fi accesată/găsită? Individul a susținut această teză, se înțelege din CV, în 2003, la Universitatea de Apărare Carol I, care este o notorie fabrică de plagiate. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate avertismentul profesorului Cătălin Avramescu: 

”Este Nicolae Ciucă un impostor? CV-ul său pe de adresa Guvernului României ridică câteva probleme.

Individul spune că în 2006 a luat un ”master în Studii Strategice” de la ”Colegiul de Război, SUA”. 

Presupun că este vorba de Army War College. Iată ce nu înțeleg:

1. Programul Internațional Fellows al Army War College cere plata imediată a unui depozit de 6500 de dolari. (Poate că suma, în 2006, era mai mică). A plătit cineva pentru Ciucă acești bani? Poate Ministerul Apărării. Problema este că Ciucă, în 2006, figurează și ca ”șef operații” și ”împuternicit stat major” la Craiova. Încasa în acest timp salariu/soldă? Sau făcea muncă voluntară ca șef de operații? Conducea statul major din concediu?

2. Mai bizar e altceva. Programele de master presupun, de regulă, un an sau doi de studii full-time. Dar în 2006 Ciucă, conform CV-ului, este la Craiova. Poate că Ciucă, cine știe, și-a teleportat o dublură la Army War College. Eu nu știu să explic această anomalie. Știu că într-o instiutuție de învățământ superior trebuie să vii la cursuri. Asta rezultă și din site-ul de la Army War College: ”The resident class is in session for 10 months at Carlisle Barracks”.

3. Mai există la Army War College un program la distanță. Acesta acordă Master of Strategic Studies. Poate că Ciucă a făcut acest program. Dar atunci de ce nu spune în CV că acestea sunt simple ”studii la distanță”? 15 ore pe săptămână, prin internet.

4. A spus Ciucă colegiului american, în 2006, că el avea deja un doctorat în 2003? Multe universități pur și simplu nu acceptă să iei un master în domeniul unde ai deja un doctorat. (Este logic, nu?).

5. A văzut cineva lucrarea de doctorat a lui Ciucă, "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale"? Individul a susținut această teză, se înțelege din CV, în 2003 la Universitatea de Apărare Carol I. Mda... Problema este că ”universitatea” cu pricina este o fabrică de plagiate. Pandele, Tobă și alte loaze ale tranziției României spre nicăieri și-au împopoțonat CV-urile cu "doctorate" de la acest stabiliment. Cine a fost "conducătorul" de doctorat al lui Ciucă? CV-ul oficial păstrează misterul. 

6. Cum a absolvit acest supra-om (Ciucă Nicolae-Ionel) acest doctorat? Priviți CV-ul individului. Între Iunie 2002 și Ianuarie 2003 era în Afganistan. Scria la teză în acest timp? În timp ce trăgea în talibani? Poate, dar ar fi un fenomen să scrii trei paragrafe după ce tragi două încărcătoare de mitralieră.

7. Unde sunt publicațiile? Master, doctor: asta presupune, în lumea normală, publicații. Nici nu mai e posibil acum să iei un doctorat fără să publici în reviste sau la edituri recunoscute. Unde sunt publicațiile savantului Ciucă? CV-ul oficial nu listează absolut nici una”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.