Orban, aproape singur la joacă. Despre eșec, oportunism și lașitate


Orban, aproape singur la joacă. Despre eșec, oportunism și lașitate

Când și-a dat demisia din PNL și a anunțat lansarea unui nou partid, lângă Ludovic Orban se aflau doar câțiva parlamentari. Foarte puțini, față de cei care, pâna mai ieri, strigau ”Orban”, ”Orban” pe la chefuri. 

Situația nu s-a schimbat deloc. Mulți din susținătorii săi recenți stau ascunși sub pat, să nu li se vada vitejia cea mare.

Doar doi oameni care contează i-au rămas alături, Violeta Alexandru și Adrian Oros. Doi profesioniști, doi miniștri impecabili. 

Orban a spus că așteaptă lângă el ”câtă frunză și iarbă” de ”liberali autentici”. Cam târziu. Situația i se datorează și lui, din păcate. De unde să vină acești liberali?

 A avut mână foarte proastă la oameni, a gestionat foarte prost resursa umană din PNL. A promovat nulități în funcții publice și a deschis, cu totul surprinzator, ușa către PSD-iști. Aceștia l-au trădat. Toți. Chirica a votat pentru alianța cu PSD-ul, cel mai ”draguț” exemplu. Cîmpeanu se întâlnește cu foștii colegi din PSD în Guvern. Alții, care ieri îi cântau ode, astăzi îl scuipă. 

Predoiu e coleg în Guvern cu Firea. Teoretic, sunt dușmani de moarte, au fost adversari la Primarie. Practic, Predoiu a ajutat-o pe Firea să ajungă primar, a distrus filiala PNL București, iar apoi l-a ”ajutat” pe Orban să piardă alegerile parlamentare, după un mandat catastrofal de ministru al Justiției. Dar astăzi este deputat de Prahova, primul pe listă, pus acolo de ... Ludovic Orban. 

Și astfel de exemple sunt tare multe. Și-a antagonizat mulți oameni, care au sprijinit îndepărtarea sa de la conducerea PNL pentru a scăpa de oamenii de slabă calitate impuși de el. Putea reforma partidul când a fost președinte, cu un pic de atenție putea câștiga alegerile parlamentare și totul ar fi fost mai simplu. 

Mi-e greu să cred că va reuși să ajungă departe cu acest mic partid de lider. 

Este, categoric, nevoie de un partid autentic de centru dreapta, afiliat la Partidul Popular European. O construcție solidă intelectual și cu oameni corecți la conducere. 

Simplu de zis.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.