Românii își pot lua adio de la tăierea pensiilor speciale. Rareș Bogdan dă din casă: "Singurul om care m-a susținut, ceea ce va șoca, este Kelemen Hunor"


Românii își pot lua adio de la tăierea pensiilor speciale. Rareș Bogdan dă din casă: "Singurul om care m-a susținut, ceea ce va șoca, este Kelemen Hunor"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dezvăluit duminică, 19 decembrie, într-o emisiune la B1TV, că doar el și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au susținut eliminarea / impozitarea pensiilor speciale în discuțiile purtate în interiorul coaliției guvernamentale. De asemenea, Rareș Bogdan a transmis că, de-a lungul timpului, Avocatul Poporului și CCR au fost principalele instituții vinovate pentru faptul că nu s-a concretizat impozitarea / eliminarea pensiilor speciale. 

"Noi am preluat guvernarea în noiembrie 2019. Pe data de 28 ianuarie 2020 am reușit în Parlament să tăiem toate pensiile speciale, 174 de mii de pensii speciale. Am făcut-o împreună cu USR, cu PMP, o parte din PSD. Din păcate, legea care pleca spre promulgare la președintele României a fost atacată la CCR de către Renate Weber, din postura de Avocat al Poporului. La începutul lunii martie a intervenit pandemia, iar ședința CCR de judecată a legii s-a amânat vreo 4-5 luni de zile. În CCR sunt nu mai puțin de 8 din 9 beneficiari de pensii speciale. CCR a considerat într-un final că legea este neconstituțională. Practic, am ajuns la situația inițială. Așadar, noi ne-am ținut de promisiune nu la 30, ci la 47 de zile de la preluarea guvernării, am reușit tăierea, dar doamna Weber ne-a blocat. Și nu ne-am oprit. Florin Roman, Robert Sighiartău și Pavel Popescu au venit cu o inițiativă în Parlament privind impozitarea pensiilor speciale, votată doar de PNL, USR și câteva grupuri disparate, fără ca cei din UDMR și PSD să voteze această lege. Am reușit la un vot să trecem legea de impozitare. Era o impozitare care la pensiile peste 7 mii de lei ajungea la 85%. De asemenea, această lege rezolva problema în cazul pensiilor de peste 4 mii de lei. Ei bine, această lege a fost din nou atacată de Weber, a ajuns la CCR, care a amânat de 2 ori judecata ei, din septembrie până în decembrie anul trecut, iar pe 14 decembrie 2020 Curtea Constituțională a considerat și această lege drept neconstituțională. În luna ianuarie 2021 am reușit împreună cu USR și PSD să tăiem definitiv pensiile speciale ale tuturor parlamentarilor. Doamna Weber nu a mai atacat legea. E un procent mic. Ulterior am prorogat pensiile primarilor de 2 ori, o dată în bugetul făcut de Florin Cîțu și a doua oară în bugetul făcut de Nicolae Ciucă. Pensiile primarilor sunt prorogate cu 1 an, deci nu intră la plată. Desigur, au rămas chestiuni ce trebuie rezolvate, iar dacă există voință politică reală, dacă există parteneri și discuții cu partenerii sociali, toată lumea va trebui să înțeleagă că în România trebuie să plătești pe contributivitate. Din păcate, o să vă spun un secret. Știți cine m-a susținut în privința (eliminării / impozitării - n.red.) pensiilor speciale în cadrul discuțiilor din coaliție? Singurul om care m-a susținut, ceea ce va șoca, este Kelemen Hunor. Atât! Doar noi doi. Eram aproximativ 18 persoane acolo", a zis Rareș Bogdan. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.