Fermierii, abandonați de PSD. Eurodeputat: "România nu a trimis Comisiei Europene Planul Naţional Strategic pentru agricultură în termenul stabilit"


Fermierii, abandonați de PSD. Eurodeputat: "România nu a trimis Comisiei Europene Planul Naţional Strategic pentru agricultură în termenul stabilit"

Europarlamentarul USR Alin Mituță a atras atenția, joi, 6 ianuarie, că România nu a transmis Comisiei Europene, până la termenul stabilit de 31 decembrie 2021, Planul Național Strategic pentru agricultură. Mituță a mai precizat că Ministerul Agriculturii, condus de pesedistul Adrian Chesnoiu (foto), nu a comunicat până acum niciun termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană.

Redăm comunicatul eurodeputatului USR: 

"România NU a trimis Comisiei Europene Planul Național Strategic pentru agricultură în termenul stabilit, adică 31 decembrie 2021.  

Acest plan, care este echivalentul unui PNRR în agricultură, este condiția ca fermierii din țara noastră să aibă acces la banii europeni - aproximativ 22 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a confirmat ieri că 9 state membre, printre care și România, nu au trimis încă planurile naționale. Aceste documente, care detaliază felul în care fiecare țară va utiliza fondurile din Politica Agricolă Comună, trebuie să fie trimise Comisiei, apoi negociate și aprobate până la finalul anului 2022 pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Din păcate, Ministerul Agriculturii nu a comunicat până acum niciun termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană. De asemenea, nu a comunicat nici cum anume intenționează să elaboreze acest Plan și care sunt actorii cu care se va consulta.

De aceea, fac din nou apel la ministrul agriculturii să comunice în mod transparent un calendar precis al elaborării PNS, precum și să organizeze consultări cu toți cei interesați.  

Reamintesc, de asemenea, recomandările pe care le-am trimis în luna decembrie către minister, care conțin 9 obiective strategice pentru noul PNS. (puteți citi AICI documentul integral)

Cele 9 recomandări fac referire la următoarele:

🌿 Folosirea eficientă a noului instrument al eco-schemelor (o sursă de finanțare pentru eforturi suplimentare pentru climă și mediu) și includerea agriculturii de precizie, irigațiilor inteligente și conversia la agricultura ecologică;

🌳 Investiții în regenerarea solurilor și împăduriri în zone afectate;

👨‍🌾 Programe consistente pentru tinerii fermieri;

👨‍🌾 Mai mult sprijin pentru fermierii mici și medii, inclusiv prin plafonarea subvențiilor;

👨‍🌾👨‍🌾 Măsuri pentru încurajarea asocierii (asociații de producători, grupuri de producători);

🌿 Încurajarea culturilor proteice (soia, mazăre, fasole, etc);

🏡 Investiții în dezvoltarea rurală prin dezvoltarea Grupurilor de acțiune locală;

🥇 Investiții în scheme de calitate (indicații geografice);

📢 Transparență și consultare în elaborarea Planului Strategic și implicarea fermierilor.

România trebuie nu doar să își poată asigura securitatea alimentară, ci și să fie un jucător important în comerțul agroalimentar european și internațional. Dar pentru asta are nevoie să dezvolte sectorului agricol într-un mod inteligent, care să valorifice terenurile, resursele și forța de muncă pe care le avem".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.