VIDEO. Andrei Caramitru: „Scufundarea navei amiral rusești Moskva va avea un impact enorm pe front. E ca și cum am fi pierdut noi scutul de la Deveselu”


VIDEO. Andrei Caramitru: „Scufundarea navei amiral rusești Moskva va avea un impact enorm pe front. E ca și cum am fi pierdut noi scutul de la Deveselu”

Andrei Caramitru, economist, influencer, analist și fost consultant politic, scrie pe pagina sa publică de Facebook despre impactul pe care l-ar putea avea asupra cursului războiului din Ucraina distrugerea navei amiral a flotei rusești din Marea Neagră – Moskva. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Ucrainenii au lovit cu două rachete cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre. Crucișătorul Moskva, nava înjurată de militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, arde și a fost grav avariat

Caramitru: Scufundarea navei amiral rusesti va avea un impact enorm pe front. Avea practic rolul de scut aerian care acoperea Crimeea si sudul Ucrainei (64 baterii SAM anti-aeriene - care ieri nu prea au funcționat). E ca si cum am fi pierdut noi scutul de la Deveselu. 

Și încă ceva - rușii au confirmat că muniția de la bordul navei a explodat. Pe vapor erau peste 500 de marinari și era furtună pe mare. E posibil să fie atacul individual cu cele mai catastrofale pierderi ale rușilor. 

În paralel - ucrainenii au atacat și distrus noaptea asta iar echipamentele și trupele de pe aeroportul din Kherson. 

E posibil ca acum ucrainenii să poată ataca serios Kherson și sudul, să vedem în sfârșit contra-ofensiva anunțată (până acum nu a funcționat suficient). Și să poată folosi aviația si dronele direct spre Crimeea. Plus rachetele noi anti-navă date de UK. Dacă aș fi marinar pe nava rusă sau soldat rus în Kherson - aș fi extrem de stresat acum. (Sursa: Philip O’Brian, Trent Telenko)”.

CITEȘTE ȘI: Moskva a fost înghițită de Marea Neagră. Serviciile secrete ale SUA cred că Ucraina spune adevărul în privința rachetelor Neptun, creație proprie a Kievului după anexarea Crimeii / Este cea mai mare navă, din punctul de vedere al tonajului, scufundată după cel de-al Doilea Război Mondial

Ministerul rus al Apărării a recunoscut, joi dimineață, că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul ''Moskva'', a fost avariată în urma unui „incendiu”, iar muniţia de la bordul navei a explodat„Nava a fost grav avariată, echipajul a fost evacuat complet. Cauzele incendiului sunt în curs de stabilire”, transmitea RIA Novosti citând ministerul rus al Apărării.

Precizările Rusiei au venit la câteva ore după ce mai mulţi oficiali din Ucraina, printre care și guvernatorul regiunii Odesa, au relatat că militarii ucraineni au lovit „Moskva” folosind un sistem de rachete anti-navă Neptun. 

Potrivit navalnews.com care a analizat recent implicarea navei Moskva în războiului din Ucraina, crucișătorul ar fi operat în principal în imediata apropiere a Insulei Șerpilor, unde s-a petrecut și episodul cu înjurături din partea ucrainenilor de la începutul invaziei. A stat la distanță de bătăliile în desfășurare și de ținta strategică Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, unul din obiectivele cele mai importante al Rusiei de la începutul războiului. Capturarea Odesei ar fi dus crearea unui pod terestru către Transnistria, iar Ucraina ar fi pierdut aproape în întregime accesul la Marea Neagră. 

Ambițiosul plan inițial nu s-a materializat însă din cauza problemelor întâmpinate pe uscat de armata rusă. Apoi apele din apropierea Odesei sunt foarte minate.

În jurul datei de 2 martie, mai multe nave rusești de război au fost implicate în misiuni de intimidare în apropierea Odesei, lansând atacuri asupra navelor comerciale și creând o blocadă. Însă siteul specializat în operațiuni militare pe mare scrie că nu sunt indicii că Moskva ar fi fost implicată în acele operațiuni, rămânând la distanță considerabilă de țărm. 

Moskva nu ar fi echipată cu rachete de croazieră terestre de atac. Rachetele Kalibr, echivalentele Tomahawk ale Marinei Americane, au venit mai târziu, așa că ea nu ar fi jucat un rol direct în perioada blocadei împotriva Ucrainei.

Moskva are un echipaj format din 510 membri și este dotată cu 16 lansatoare fixe pentru rachete antinavă P-1000, 64 de tuburi verticale pentru rachete de apărare anti-aeriană și lansatoare pe șine pentru 40 de rachete Osa. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Generalul de neînvins al Ucrainei. Valeri Zalujni este artizanul luptelor în care sunt umiliți zilnic soldații lui Putin. „Ucrainenii au uitat să se mai teamă. Scopul nostru este să învingem!”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.