Germania devine o reală breșă de securitate a Europei. Numărul angajaților ruși din companiile germane va crește după o măsură luată de Guvernul cancelarului Olaf Scholz


Germania devine o reală breșă de securitate a Europei. Numărul angajaților ruși din companiile germane va crește după o măsură luată de Guvernul cancelarului Olaf Scholz

Germania urmează să relaxeze cerințele în materie de viză pentru muncitorii calificați din Rusia, deși agenția națională de informații a avertizat despre un risc crescut ca cetățenii ruși care lucrează pentru firme germane să fie recrutați pentru spionaj industrial.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz eficientizează procesul de solicitare a vizei, scutind lucrătorii ruși cu expertiză în domenii precum IT și tehnologia comunicațiilor de la evaluări de la caz la caz prin intermediul departamentului federal de angajare.

Așa-numita "aprobare globală pentru accesul pe piața muncii", care se aplică numai angajaților ruși ai companiilor germane care câștigă cel puțin 43.992 de euro pe an, va dura până pe 30 septembrie.

De la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei până la începutul lunii mai, Germania a emis peste 600 de vize pentru muncitorii calificați ruși, ceea ce le permite o ședere mai lungă în Germania în comparație cu așa-numita viză Schengen de 90 de zile.

Biroul german de Externe a declarat că a emis aproximativ 350 de vize de muncă prin intermediul ambasadei sale din Moscova în aprilie, pe lângă alte 190 de vize de lucru emise de consulatul general din Sankt Petersburg. Majoritatea celor care au primit astfel de vize lucrau deja pentru firme germane.

Germania găzduiește deja aproximativ 235.000 de deținători ruși de pașapoarte, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană.

Chiar săptămâna trecută, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a emis un avertisment special că cetățenii ruși care urmau să se mute în Germania și cei care deja lucrează în țară se confruntă cu un risc crescut de a fi șantajați sau supuși la un alt tip de presiune pentru a colecta informații utile unei economii rusești din ce în ce mai izolate.

"Rusia este din ce în ce mai izolată prin sancțiunile impuse ca reacție la războiul din Ucraina. Economia sa este separată de know-how-ul și tehnologiile din vest", se arată în raport.

Tentativele de recrutare pentru spionaj a acestora ar putea avea loc la ambasadele Rusiei sau la alte organisme birocratice, a declarat agenția națională de informații a Germaniei. "De asemenea, pot încerca să exercite presiuni prin represalii împotriva rudelor sau cunoscuților care au rămas în Rusia", continuă raportul. "În general, serviciile ruse de informații nu se feresc de metode precum amenințările și șantajul", se mai spune în raport. 

Întrebat dacă Guvernul german introduce măsuri speciale pentru a verifica solicitanții ruși ce vor viză de muncă, un purtător de cuvânt a spus: "Se fac controale standard de securitate ale solicitanților în cadrul procesului de viză". (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.