Sondaj realizat în timpul exercițiilor militare desfășurate de China: 50% dintre taiwanezi susțin independența. Încrederea că SUA vor trimite trupe pentru a apăra Taiwanul în situația unei invazii chineze, în continuă creștere


Sondaj realizat în timpul exercițiilor militare desfășurate de China: 50% dintre taiwanezi susțin independența. Încrederea că SUA vor trimite trupe pentru a apăra Taiwanul în situația unei invazii chineze, în continuă creștere

Într-un nou sondaj publicat marți, 16 august, jumătate dintre respondenții taiwanezi au transmis că susțin independența Taiwanului, iar 55% au considerat unificarea cu China mai puțin atractivă după ce aceasta a efectuat ample exerciții militare. 

În cel mai recent sondaj al Fundației de Opinie Publică din Taiwan, participanții au fost întrebați dacă susțin independența Taiwanului sau unificarea cu China. Sondajul a constatat că 50% dintre respondenți susțin independența, 11,8% au optat pentru unificare, iar 25,7% au ales să mențină status quo-ul.

Institutul sociologic a susținut că, atunci când independența Taiwanului se află printre opțiuni, majoritatea taiwanezilor optează pentru asta "mai presus de orice alte opțiuni". Institutul a mai afirmat că narațiunea conform căreia majoritatea taiwanezilor preferă status quo-ul reprezintă "pur și simplu un mit care este, din păcate, îmbrățișat" atât de liderii Partidului Democrat Progresist, cât și de Kuomintang, dar "nu este susținut de datele sondajelor".

Întrebați dacă le este frică de exercițiile militare la scară largă desfășurate de China după vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, 78,3% au declarat că nu le e frică, în timp ce doar 17,2% au zis că le este. 

Chestionați dacă exercițiile militare chineze au făcut ca taiwanezii să susțină mai mult sau mai puțin scenariul unificării cu China, 55,2% au declarat că exercițiile au făcut unificarea "și mai puțin atractivă". Doar 17,5% au considerat că respectivele exerciții militare au făcut unificarea mai atractivă.

În ceea ce privește principiul Beijingului privind "o singură China", 81,6% se opun principiului, în timp ce doar 8,8% îl susțin. Referitor la obiectivul recunoașterii internaționale și a statutului de națiune suverană, 62% au respins ideea că Taiwanul ar trebui să evite o astfel de direcție pentru a liniști Beijingul, în timp ce 27% au optat pentru cealaltă variantă. 

Întrebați dacă războiul cu China este iminent, 39% au spus că războiul este "foarte sau oarecum probabil", în timp ce 52,7% au spus că "e puțin probabil sau total improbabil". În urma exercițiilor desfășurate de Armata Chinei, 42% au exprimat că au mai multă încredere în armata Taiwanului, în timp ce 34% au zis că simt mai puțină încredere.

Întrebați dacă SUA ar trimite trupe pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, 47,5% nu cred că SUA vor trimite trupe, în timp ce 44,1% cred că vor trimite. Cu toate acestea, aceasta reprezintă o creștere constantă a încrederii în SUA de la începutul războiului ruso-ucrainean și de la vizita lui Pelosi, dat fiind faptul că, potrivit datelor din luna martie, 55,9% considerau că SUA nu vor trimite trupe, iar 34,5 considerau contrariul. 

Sondajele au mai constatat că 52,9% dintre taiwanezi au salutat vizita lui Pelosi, în timp ce 24% s-au poziționat la polul opus. 

Sondajul a fost efectuat prin telefon în perioada 8-9 august, a doua zi după ce exercițiile militare ale Armatei Chinei trebuiau inițial să se încheie, însă au fost prelungite cu încă două zile. Sondajul a adunat răspunsuri valide prin telefon de la 1.035 de adulți de peste 20 de ani și a avut o eroare de eșantionare de plus/minus 3,05 cu un nivel de încredere de 95%. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.