Apel respectuos către colegii din mass-media


Apel respectuos către colegii din mass-media

Dintotdeauna mi-a plăcut jurnalismul și am apreciat foarte mult activitatea celor care spun adevărul, indiferent de conjunctura politică a momentului. Port un respect aparte pentru toți jurnaliștii care-și fac treaba cu demnitate, echidistant și imparțial. Am absolvit și eu Facultatea de Jurnalism, în 1981, tocmai de aceea aș veni cu o solicitare respectuoasă către acei jurnaliști sau moderatori care invită la emisiunile lor șeful statului. Trebuie să recunoaștem cu toții că suntem o democrație fragilă, în care nu avem încă instituții consolidate și independente, ce funcționează exclusiv în baza legii. După mine, acest fapt regretabil, dar și reprobabil de la noi se întâmplă, întrucât este ignorată cu desăvârșire separatea puterilor în stat. 

Ar fi bine că atât jurnaliștii, cât (mai ales!) invitații să fie familiarizați suficient de bine cu atribuțiile constituționale ale șefului statului sau, după caz, ale prim-ministrului. 

Oare chiar până astăzi nu am înțeles că suntem o republica parlamentară și nu una prezidențială? 

Oare șeful statului trebuie să se implice (conștient sau inconștient) în toate chestiunile Executivului, ale Procuraturii sau sistemului judiciar, să fie el/ea responsabil(ă) de toate reușitele și nereușitele acestora? 

Ferma mea convingere e că atâta timp cât în Republica Moldova nu va exista o separare reală a puterilor în stat (clar stabilită în Constituție!), nu avem șanse să consolidăm efectiv modelul democrației europene, ci, din contră, există pericolul să revenim la "standardele avansate ale democrației" sovietice sau ex-sovietice.

În context aș veni cu sugestii respectuoase către jurnaliști: contribuția voastră la consolidarea valorilor democratice europene este una esențială, poate chiar mai importantă decât cea a structurilor statului. 

Am copiat de pe pagina șefului statului atribuțiile președintelui Republicii Moldova conform Constituției (rog să vedeți anexele) și le reproduc în speranța că atât moderatorii emisiunilor cât și interlocutorul lor (șeful statului) vor discuta doar despre aceste responsabilități, dar nu despre toate și despre toți, astfel evitând să-și asume responsabilitatea când e cazul, dar și să dea vina pe Executiv sau alte instituții când nu-i este convenabil. 

Doar astfel vom consolida cu toții adevărata democrație europeană, despre care vociferăm atât de tare și la care ne referim atât de des. 

Doamne, ajută! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.