Directorul unei bănci de investiții: Colapsul economic al UE e o exagerare! / Va dura 10 sau chiar 12 ani pentru ca Rusia să acopere ceea ce pierde din cauza agresiuni pe care o desfășoară împotriva Ucrainei!


Directorul unei bănci de investiții: Colapsul economic al UE e o exagerare! / Va dura 10 sau chiar 12 ani pentru ca Rusia să acopere ceea ce pierde din cauza agresiuni pe care o desfășoară împotriva Ucrainei!

Brian Best, director al băncii ucrainene de investiții din cadrul Dragon Capital, a discutat, într-un interviu acordat Kyiv Post, despre posibilele crize energetice de la nivelul UE cauzate de războiul Rusiei contra Ucrainei, despre eficacitatea sancțiunilor împotriva Rusiei, despre modalitățile de reducere a veniturilor de care dispune Kremlinul din comerțul cu energie, despre provocările economiei Ucrainei, respectiv despre oportunitățile de investiții pentru viitor. 

Printre altele, Brian Best a reliefat că scenariul colapsului economic al UE pe fondul crizelor energetice reprezintă o exagerare. De asemenea, acesta a precizat că, pentru Rusia, "va dura zece sau chiar doisprezece ani pentru a acoperi" pierderile pe care și le-a cauzat pe fondul agresiunii pe care o desfășoară împotriva Ucrainei. 

Întrebare: Poate războiul Rusiei contra Ucrainei să ducă la o criză energetică și la prăbușirea economică a UE, așa cum spun propagandiștii ruși?

Brian Best: Colapsul economic al UE este probabil o exagerare. Fără îndoială, vor exista dificultăți economice în această iarnă, deoarece prețurile energiei vor crește în țările europene.

Țările care depind de încălzirea cu gaze vor simți durerea acestor schimbări economice. Dar nu cred că va fi un colaps al UE. Cu toate acestea, situația va pune o oarecare presiune pe țările aliate occidentale și va testa determinarea lor de a sprijini Ucraina. Toate deciziile de până acum de la nivelul conducerii politice a Europei sunt că vor continua să sprijine Ucraina. 

Întrebare: Analiștii spun că sancțiunile împotriva Rusiei sunt ineficiente din cauza creșterii prețurilor la energie: bugetul rus a primit mai multe venituri decât anul trecut vânzând mai puțin. Este adevărat?

Brian Best: Ei bine, da și nu. Prețurile mărfurilor au crescut considerabil acum, se vând mai puțin indiferent de faptul că bugetul rus câștigă mai mult astăzi decât înainte de război, dar nu cred că asta înseamnă că sancțiunile nu funcționează. Ar trebui să privim pe termen lung: cred că sancțiunile funcționează destul de bine în acest sens. Nimeni nu se poate aștepta ca o țară precum Germania să renunțe imediat la gazul furnizat de Rusia. Pur și simplu nu se poate întâmpla asta. O poate face până la sfârșitul anului 2023 sau 2024 – ceea ce se potrivește excelent pentru o astfel de țară precum Germania. Cred că sancțiunile vor funcționa. Este nevoie doar de ceva timp. Sancțiunile funcționează în cazul transferului de tehnologie. Rusia, care dispune de resurse naturale precum petrolul și gazul, poate câștiga cât de mulți bani e posibil prin vânzarea de gaze. Cu toate acestea, nu poate cheltui acești bani pe tehnologia modernă necesară pentru armament. Apoi sancțiunile care funcționează în domeniul tehnologiei vor funcționa și în domeniul economic.

Întrebare: Plafonarea prețului petrolului și gazelor rusești va ajuta la reducerea veniturilor Rusiei din comerțul cu energie?

Brian Best: Într-adevăr, orice plafonare de preț asupra achiziționării de petrol și gaze rusești va avea un impact pozitiv în cazul Ucrainei și aliaților săi, deoarece limitează suma de bani pe care Rusia o poate câștiga prin vânzarea mărfurilor sale. Cu toate acestea, nu știu cât e de ușor de implementat o asemenea măsură. 

Întrebare: Este posibil un embargo complet asupra gazelor rusești în Europa?

Brian Best: Cred că este, dar va dura timp pentru a construi capacități de import din alte surse. Este un lucru excelent pe termen lung pentru Europa faptul că a constatat că era atât de dependentă de un singur furnizor de resurse. Capacitatea de a se angaja cu alți furnizori de resurse energetice va fi, pe termen lung, foarte benefică pentru UE. Cât timp va dura este o altă întrebare. Toate guvernele vor lucra activ pentru a implementa acest obiectiv și pentru a-l pune în aplicare cât mai repede posibil.

Întrebare: Care este puterea economică a Rusiei? Cât timp vor dispune autoritățile ruse de resursele pentru a finanța războiul?

Brian Best: Puterea Rusiei constă în resursele sale. Rusia a vândut resurse la rate uriașe din momentul prăbușirii Uniunii Sovietice. Acest lucru a oferit Rusiei o creștere economică solidă în ultimii 25 de ani. Cu toate acestea, era bine ca Rusia să-și folosească fondurile pentru a-și diversifica economia și, din păcate pentru poporul rus, acest lucru nu s-a întâmplat. Rusia are o economie foarte dependentă și nu are nicio industrie pe care să se bazeze – IT, sectorul agricol sau o industrie care poate diversifica fondurile din celelalte sectoare ale economiei.

Drept urmare, Rusia este foarte dependentă de resursele naturale. Pe măsură ce lumea începe să se distanțeze de Rusia ca furnizor, asta din cauza războiului agresiv al Kremlinului contra Ucrainei, va avea piețe din ce în ce mai mici pentru a-și vinde resursele naturale. Pe termen lung, va avea un impact economic negativ substanțial asupra Rusiei. Cred că după acest război, va dura zece sau chiar doisprezece ani pentru a acoperi ceea ce pierde din cauza agresiunii sale.

Întrebare: În opinia dumneavoastră, care economie a suferit mai mult de pe urma războiului, a Rusiei sau a Ucrainei? 

Brian Best: Cu siguranță, Ucraina a suferit mai mult decât Rusia pe baze relative. Ucraina este cea atacată. O cantitate masivă de infrastructură critică a fost distrusă. Orașele, casele au fost distruse. Ucraina nu a atacat Rusia, astfel ceea ce pierde Rusia e demografia sa. Poporul rus moare pe câmpul de luptă. Acest lucru va avea un efect negativ pe termen lung și asupra Rusiei. Are deja o demografie precară ca țară pe termen lung. 

Ucraina nu a lovit infrastructura rusă și nu a atacat teritoriul rus. Aici Ucraina suferă mai mult decât Rusia.

Întrebare: Cu ce ​​provocări credeți că se confruntă în prezent Guvernul Ucrainei? Va reuși banca națională să mențină stabil cursul de schimb al hrivnei?

Brian Best: Ei fac tot ce pot, dar statul ar trebui să aibă valută străină pentru a menține stabilă rata grivnei. Acest lucru a fost o provocare din cauza războiului, în principal din pricina blocajului din Marea Neagră, care a împiedicat Ucraina să poată comercializa cereale și alte minerale la scară internațională.

Asta a limitat moneda străină din țară, așa că Guvernul a fost nevoit să devalorizeze moneda. În acest moment, diferența de valută între rata oficială a băncii naționale și rata de numerar de pe stradă este de aproximativ 10 la sută. A crescut în ultimele două zile cu aproximativ 15-16 la sută. Cred că va merge până la 20-25 la sută. Guvernul ar trebui să facă o altă devalorizare pentru a recăpăta echilibrul.

Cu toate acestea, odată cu creșterea exporturilor agricole, cred că există șanse să scăpăm de devalorizarea monedei atâta timp cât vom continua să scoatem produse agricole din țară.

Întrebare: Există activități de fuziuni și achiziții (M&A) în Ucraina, în ciuda războiului? Dragon Capital lucrează activ cu statul ucrainean – există proiecte în sectorul de stat chiar acum?

Brian Best: Cu siguranță activitatea investițională a încetinit. Există câteva tranzacții de fuziuni și achiziții anul acesta. Una a fost efectuată chiar înainte de începerea războiului, iar alta după, ambele în ​​sectorul IT. Acest sector nu este dependent de teritoriul ucrainean. Oamenii de acolo sunt oricum mobili, respectiv pot lucra. Deci, acest tip de tranzacție poate merge oricum. Recent, Kyivstar a achiziționat un serviciu de tehnologie digitală a sănătății. M&A are loc, dar pe o bază mult mai lentă decât eram obișnuiți. De obicei, companiile ucrainene cumpără alte companii ucrainene. Pentru ca investitorii străini să intre pe piață, stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale. În acest moment, este destul de dificil de prognozat. Cred că investitorii vor aștepta probabil până la o formă de încetare a focului.

Cel puțin, ei vor aștepta până când jumătatea fazei războiului se va termina și vor putea face niște previziuni adecvate, iar apoi s-ar putea să vedem mai multe activități de investiții.

În ceea ce privește munca Dragon Capital cu întreprinderile de stat, continuăm să ajutăm. Într-adevăr, Guvernul ucrainean ar dori să continue să strângă fonduri esențiale pentru țară. Ajutăm la dezvoltarea unor structuri pentru Guvern care să le permită să reducă costul capitalului și să atragă bani instituționali în țară.

Întrebare: Dar investitorii care au investit deja în Ucraina? Își vând bunurile ucrainene sau așteaptă încetarea războiului?

Brian Best: Cei care puteau vinde au vândut când a început războiul. A fost multă activitate pe piață. Ratele dobânzilor au crescut, ceea ce a însemnat că prețurile obligațiunilor s-au prăbușit în primele zile ale războiului. Mulți dintre acești investitori au părăsit deja Ucraina. Volumul comerțului pe piață este foarte scăzut.

Întrebare: O dezvoltare pozitivă a evenimentelor pe front ne dă speranța ca Ucraina va obține victoria. De obicei, după război, are loc o redresare. Care sunt oportunitățile de investiții în Ucraina?

Brian Best: Cred că oportunitățile de investiții vor fi destul de largi. Vor fi multe reconstrucții – infrastructura critică în primul rând – care să permită afacerilor să opereze liber. Totuși, pe lângă asta, avem nevoie de locuințe și de reconstruirea unor infrastructuri de afaceri distruse în timpul războiului. Vorbim despre sute de miliarde de dolari de capital investițional care ar trebui să vină în Ucraina pentru a reconstrui țara.

Cred că investitorii înțeleg acest lucru și sunt gata să facă tot ce pot pentru a investi în țară sub formă de noi obligațiuni emise ca investiții directe în private equity sau alte tipuri de structuri de investiții. Cu toate acestea, investitorii doresc predictibilitate sau stabilitate înainte ca acest lucru să se întâmple. Nu vedem foarte multe investiții în țară.

Vor exista o mulțime de oportunități în Ucraina și o oportunitate uimitoare pentru Ucraina de a-și curăța trecutul și de a construi o Ucraina mai bună decât a fost.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.