Premierul Japoniei avertizează: Asia de Est ar putea fi următoarea Ucraina!


Premierul Japoniei avertizează: Asia de Est ar putea fi următoarea Ucraina!

Asia de Est ar putea fi următoarea Ucraina, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, adăugând că a transmis acest mesaj liderilor occidentali în discuțiile purtate recent, îndemnându-i să se alăture unui front unit, în contextul în care China e în ascensiune, iar Coreea de Nord din ce în ce mai belicoasă.

La începutul președinției japoneze a G7, care va dura un an, Kishida a vizitat liderii tuturor țărilor membre ale clubului de elită, cu excepția Germaniei, unde intenționează să meargă în curând.

Încheind călătoria sa la Washington, Kishida a spus că le-a împărtășit liderilor G7 "sentimentul său puternic de criză în ceea ce privește mediul de securitate din Asia de Est".

"Ucraina poate fi Asia de Est de mâine", a declarat Kishida într-o conferință de presă la o zi după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, descriind preocupările de securitate din Europa și Asia de Est drept "inseparabile".

"Situația din jurul Japoniei devine din ce în ce mai gravă, existând încercări de a fi schimbat unilateral status quo-ul prin forță în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, respectiv fiind activate activitățile nucleare și de rachete ale Coreei de Nord", a spus acesta. 

Kishida se referea la asertivitatea tot mai mare a Chinei în cele două zone, unde Beijingul are o serie de dispute insulare, inclusiv cu Japonia, Filipine și Vietnam.

În august, China a lansat rachete în zona economică exclusivă a Japoniei, atunci când a efectuat exerciții militare majore în jurul Taiwanului.

Kishida a călătorit la Washington după ce administrația sa a anunțat că Japonia își va dubla cheltuielile pentru Apărare în următorii cinci ani, o schimbare majoră pentru o țară care a fost oficial pacifistă de la înfrângerea din al Doilea Război Mondial.

Kishida a spus că va depune eforturi pentru a "explica în detaliu publicului" necesitatea de a folosi banii din impozite pentru a crește cheltuielile pentru Apărare la 2% din PIB – un obiectiv stabilit separat de NATO.

Printre alți pași făcuți în cadrul unei noi strategii de apărare, trebuie menționat că Japonia va dezvolta capacitatea de "contra-atac" pentru a lovi locurile de lansare amenințătoare și speră să cumpere sute de rachete de croazieră Tomahawk, care se află acum doar în arsenalele SUA și Marii Britanii.

Kishida a precizat totodată că a vorbit cu prim-miniștrii din Marea Britanie și Italia despre decizia dezvoltării în trei direcții a unui avion de luptă de ultimă generație care utilizează inteligența artificială.

Kishida a spus că Japonia nu a decis încă dacă se va alătura SUA în ceea ce privește o măsură care a iritat în special China - tăierea din importurile de semiconductori esențiali pentru tehnologia avansată.

"Semiconductorii fac parte din securitatea economică, inclusiv pentru Statele Unite și pentru țările care au aceleași idei. Vrem să avem o comunicare mai coagulată pentru a ne gândi cum să tratăm această problemă", a spus Kishida.

Japonia este mândră că este singurul membru asiatic al G7, iar Kishida a spus că răspunsul administrației sale privind Ucraina a internaționalizat efectiv opoziția condusă de Occident față de invazia rusească. 

Vorbind despre riscurile prezentate de China comunistă, Kishida a mai zis la Washington că Japonia trebuie să se poată baza pe "aliații și țările care au o abordare asemănătoare".

"China trebuie să ia o decizie strategică conform căreia va respecta regulile internaționale stabilite și că nu poate și nu va schimba ordinea internațională în moduri care sunt contrare acestor reguli", a spus acesta.

Kishida a mai menționat că Japonia încă se consideră o națiune "iubitoare de pace" și ar folosi G7 pentru a face eforturi pentru eventuala abolire a armelor nucleare.

Liderii G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA - urmează să organizeze un summit în mai la Hiroshima, Japonia, locul primului atac nuclear din lume și circumscripția parlamentară a lui Kishida. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.