"Așa cum Ucraina nu este Rusia, Taiwan nu e și nu va fi niciodată China!". Praga pune toate tunurile diplomatice pe Beijing


"Așa cum Ucraina nu este Rusia, Taiwan nu e și nu va fi niciodată China!". Praga pune toate tunurile diplomatice pe Beijing

Beijingul mai primește o lovitură de la Praga. După ce s-au plâns că președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a purtat pe 30 ianuarie o convorbire telefonică cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, comuniștilor chinezi li s-a transmis un mesaj ferm de la Praga prin vocea fostului premier ceh Mirek Topolanek. Acesta a declarat că Taiwanul nu va fi niciodată China. 

Luni, imediat după câștigarea alegerilor din Republica Cehă, Pavel și Tsai au avut o convorbire telefonică, episod care a fost descris de Reuters ca fiind "foarte neobișnuit", urmând probabil "să enerveze China". În timpul campaniei electorale, Pavel și-a exprimat public dezacordul față de predecesorul său, Milos Zeman și politica sa față de China. Pavel a pledat pentru relații comerciale mai strânse cu țările europene cu valori democratice comune.

La scurt timp, după ce a fost făcut public planul lui Pavel de a o suna pe Tsai, Ministerul chinez de Externe a afirmat că a contactat Praga în legătură cu această chestiune. 

"Sperăm ca partea cehă să susțină cu strictețe principiul unei singure Chine", a precizat Ministerul chinez de Externe. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a transmis totodată următoarele: "China îndeamnă Republica Cehă să ia imediat măsuri eficiente pentru a remedia greșeala și a reduce astfel impactul negativ al incidentului".

Ca răspuns, Topolanek a scris pe Twitter: "Sunt foarte îngrijorat. Cât timp vom juca jocul forțat privind 'o singură China?'. Taiwanul nu este China și nu va fi niciodată, așa cum Republica Coreea nu e Republica Populară Democrată Coreeană, respectiv Ucraina nu este Rusia". (sursa: Taiwan News)

Petr Pavel, care a câștigat duminică alegerile prezidențiale, a promis că se va întâlni cu Tsai "în persoană în viitor", ceea ce a pus pe jar Beijingul. 

"În ciuda disuasiunii și a demersurilor repetate ale Chinei, președintele ales al Republicii Cehe, Petr Pavel, a continuat apelul cu Tsai Ing-wen, o mișcare care a constituit un contact oficial cu autoritățile din Taiwan și o ingerință serioasă în afacerile interne ale Chinei", a spus Mao Ning. 

"China deplânge și se opune ferm acestui lucru și am făcut un demers solemn față de partea cehă", a mai zis Maro. 

Conform principiului "unei singure Chine", Republica Populară Chineză vede Taiwanul ca parte a Chinei, iar Guvernul de la Beijing drept singurul Executiv legitim al acelui stat unic.

Potrivit agenției de presă AFP, Mao a adăugat că Pavel "a călcat în picioare linia roșie a Chinei" și "a rănit sentimentele poporului chinez".

Wang Lutong, un alt reprezentant al Ministerului chinez de Externe, a spus într-un tweet că a fost "șocat" de convorbirea telefonică desfășurată de Pavel cu președinta Taiwanului. 

Convorbirea telefonică, care a durat 15 minute, marchează o abatere de la normele UE prin care schimburile oficiale cu Taiwanul ar fi limitate la nivelurile funcționarilor publici sau viceminiștrilor. 

De asemenea, această acțiune reprezintă o pauză de la politica președintelui ceh încă în funcție, Miloš Zeman, al cărui mandat de 10 ani a fost marcat de o abordare extrem de favorabilă Beijingului în plan politic, respectiv în sfera drepturilor omului. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.