Ucraina a format opt brigăzi de asalt din zeci de mii de militari pentru contraofensivă. Detalii despre cum vor lupta acestea cu noile arme occidentale și despre misiunea lor de a provoca pierderi grele Rusiei


Ucraina a format opt brigăzi de asalt din zeci de mii de militari pentru contraofensivă. Detalii despre cum vor lupta acestea cu noile arme occidentale și despre misiunea lor de a provoca pierderi grele Rusiei

Opt noi brigăzi de soldați ucraineni au fost formate pentru a lua parte la viitoarea contraofensivă, în contextul în care se vorbește tot mai mult despre calendarul acesteia și despre probabilitatea ca forțele Kievului să reușească o victorie importantă împotriva invadatorilor ruși.

Ministerul ucrainean de Interne a declarat, marți, că au fost „formate complet" brigăzile de asalt care cuprind până la 40.000 de soldați, dar a precizat că acestea vor avea nevoie de o pregătire suplimentară înainte de a fi aruncate în luptă, scrie The Guardian. 

Ihor Klymenko, ministrul de Interne (foto jos), precizează, într-un interviu, că trupele vor fi reechipate, iar procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte de a fi lansate în „operațiuni de asalt ofensiv adecvate" alături de armata ucraineană.

 

În prezent, ambele părți inamice sunt angajate în lupte de uzură pe frontul de est, în special în jurul orașului Bahmut, unde Ucraina reușește să-și păstreze pozițiile, în ciuda faptului că trupele rusești atacă din mai multe direcții de aproape un an de zile. 

Podul.ro a scris aici despre estimările Statelor Unite privind pierderile Rusiei din ultimele luni, serviciile de informații americane apreciind că acestea ar fi de peste 100.000 de militari, dintre care 20.000 uciși. 

Rusia a respins marți aceste apecieri, afirmând că sunt paralele cu realitatea și că Washingtonul nu ar avea cum să obțină informații corecte. Numărul exact al victimelor de pe câmpul de luptă este greu de estimat de către terți, dar cifra oferă o privire de ansamblu asupra intensității luptelor.

SUA și alți aliați occidentali se feresc, de regulă, să estimează public numărul victimelor înregistrat de Ucraina, precizând că sunt informații sensibile care ar putea altera moralul luptătorilor un aliat. The Guardian precizează însă că documentele secrete scurse de la Pentagon indicau între 15.500 și 17.500 de morți până în luna februarie.

Evgheni Prigojin, comandantul grupului paramilitar Wagner, a afirmat marți că un comandant ucrainean, generalul-maior Ihor Tantsyura, șeful forțelor de apărare teritorială ale țării, ar fi fost ucis în drum spre Bahmut de o lovitură de artilerie.

Însă această alegație a fost rapid respinsă de Ucraina câteva ore mai târziu. „Negăm oficial această declarație. Refuzăm să comentăm petardele lansate de propagandă inamică. Toată lumea este în viață și bine", a declarat un purtător de cuvânt al forțelor teritoriale într-o declarație dată televiziunii ucrainene.

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi (Sîrskîi), comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat că a vizitat Bahmut, precizând că „am luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă și să provoace pierderi maxime inamicului".

Într-o înregistrare video a vizitei sale, în cadrul căreia a înmânat, de asemenea, premii soldaților, comandantul a declarat: „Oferim rezerviștilor noștri posibilitatea de a se pregăti și ne pregătim noi înșine pentru acțiuni viitoare".

Strategia Ucrainei este de a provoca pierderi grele Rusiei pe măsură ce avansează treptat în Bahmut. Documentele divulgate de Pentagon au indicat că aceasta a trimis întăriri pentru a împiedica încercuirea orașului, în timp ce își construiește treptat o forță capabilă să organizeze un contraatac pe măsură ce vremea se îmbunătățește.

Aceleași documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații au precizat că simulările de război au indicat faptul că Ucraina are nevoie de 12 brigăzi noi pentru a străpunge, cuprinzând trei brigăzi ale armatei și nouă brigăzi antrenate și echipate cu tancuri Leopard și alte variante de tancuri, vehicule blindate și alte echipamente la standarde NATO.

Deși formate de Ministerul de Interne, după cum a declarat Klymenko, forțele nou formate se vor afla, pe câmpul de luptă, sub controlul Ministerului Apărării.

Membrii brigăzilor de asalt sunt toți voluntari, fiind un amestec de recruți nepregătiți, polițiști și unii veterani ai luptelor anterioare cu Rusia, deși pentru a desfășura operațiuni ofensive se consideră că este necesar, în general, un nivel mai ridicat de pregătire.

Recent, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, spunea că, pe lângă muniție și vehicule de luptă donate de aliații occidentali, piesa centrală a pregătirilor Ucrainei de contraofensivă este reprezentată de nouă noi brigăzi, aproximativ 30.000 de soldați în total, toți instruiți de forțele NATO.

„Acest aspect pune Ucraina într-o poziție puternică permițându-i să recucerească teritoriile ocupate", a mai spus Stoltenberg. Detalii AICI. Nu este clar dacă ministrul de Interne al Ucrainei și Stoltenberg vorbesc despre aceleași brigăzi.

Rusia se pregătește, de asemenea, pentru următoarea fază a războiului, sperând că va putea împiedica orice avans semnificativ al Ucrainei și că își va putea consolida pozițiile în teritoriul ocupat în est și sud.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că producătorilor ruși de armament li s-a cerut să crească rapid „ritmul și volumul producției" și, mai ales, să dubleze producția de rachete de înaltă precizie. Succesul invaziei depinde de „reaprovizionarea la timp", a spus Șoigu la televiziunea de stat. 

Însă anterior acestor precizări, vechiul său contestatar, Evgheni Prigojin, tocmai reclamase din nou, public, că forțele sale de mercenari duc lipsă de muniție, amenințând cu retragerea „wagneriților” de la Bahmut. PODUL a scris AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.