Decizie istorică! Cehia a confiscat zeci de terenuri și imobile aparținând Rusiei, arătând că acestea au fost luate cu japca de Moscova când țara a fost ocupată de Armata Roșie / România de ce permite Ambasadei Rusiei să folosească imobile valoroase, confiscate de comuniști proprietarilor de drept?


Decizie istorică! Cehia a confiscat zeci de terenuri și imobile aparținând Rusiei, arătând că acestea au fost luate cu japca de Moscova când țara a fost ocupată de Armata Roșie / România de ce permite Ambasadei Rusiei să folosească imobile valoroase, confiscate de comuniști proprietarilor de drept?

Ambasada Rusiei în Republica Cehă la Praga gestionează încă o cantitate semnificativă de bunuri imobiliare, care, potrivit experților cehi, nu a fost folosită pentru nevoile activității diplomatice, scrie publicația Radio Europa Liberă.

Potrivit ministrului pentru Afaceri Europene din Cehia, Martin Dvořák, Rusia a folosit terenurile în alte scopuri decât cele diplomatice, precizând că deciziile de atribuire a bunurilor imobiliare au fost anulate.

„Am anulat deciziile care au fost adoptate sub presiunea tancurilor rusești după ocuparea țării noastre și care, până în prezent, au permis Rusiei să utilizeze gratuit loturi de teren vaste pe teritoriul nostru. Profiturile obținute în mod ilegal din utilizarea acestor terenuri nu trebuie să servească la susținerea prezentei invazii din Ucraina”, a precizat Martin Dvořák într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit presei locale, decizia guvernului ceh „se referă la apartamentele din Praga din apropierea ambasadei Rusiei, precum și la clădiri din orașele Brno, Karlovy Vary sau la facilități de vacanță din Vlkančice și Evany”.

În total, decizia guvernului are în vedere 59 de terenuri cu o suprafață totală de peste 92.000 de metri pătrați, care sunt folosite de Ambasada Rusiei în scopuri non-diplomatice, în timp ce Republica Cehă în Federația Rusă funcționează pe terenuri de mai puțin de 27.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului reciprocității, unul dintre principiile principale în relațiile internaționale.

Protest recent la sediul Ambasadei Rusiei la Praga

În mai 2021, Praga și Moscova au redus numărul diplomaților din ambasadele lor la șapte. 

În martie 2022, Consulatele Generale ale Rusiei la Brno și Karlovy Vary și-au închis sediile din cele două localități.

Și Polonia a confiscat recent un imobil în care funcționa o școală a Ambasadei Rusiei, considerând că acesta aparține statului polonez, precizând că există o decizie definitivă a instanței în această speță. PODUL a relatat situația AICI.

În România, Federația Rusă deține, de asemenea, o serie de imobile care au fost confiscate abuziv de regimul comunist foștilor proprietari cărora nici până în ziua de azi nu li s-a făcut dreptate. 

O anchetă Rise Project a readus recent în atenție „încurcătura” imobiliară din care statul român și foștii proprietari ai unora dintre imobilele în cauză pierd enorm, iar Federația Rusă câștigă sume importante (de ordinul milioane de euro din chirii). Printre cei care au dat curs cererilor agresive ale Moscovei de a fi repusă oficial în posesia unor clădiri care nu-i aparțin de fapt se numără Mircea Geoana, adjunct al secretarului general al NATO, și Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe. Detalii mai AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.