A început sau nu contraofensiva Ucrainei? Britanicii au observat o „creştere substanţială a luptelor în numeroase sectoare ale frontului” / Forțele ucrainene ar fi reușit să avanseze în est / Prigojin atacă iar ministerul Apărării, arătând că oficialii de la Kremlin mint când afirmă că au ucis 1500 de militari ucraineni în doar două zile


A început sau nu contraofensiva Ucrainei? Britanicii au observat o „creştere substanţială a luptelor în numeroase sectoare ale frontului” / Forțele ucrainene ar fi reușit să avanseze în est / Prigojin atacă iar ministerul Apărării, arătând că oficialii de la Kremlin mint când afirmă că au ucis 1500 de militari ucraineni în doar două zile

Forțele ucrainene au avansat în jurul orașului Bahmut, a declarat ministrul ucrainean adjunct al apărării Hanna Maliar, descriind orașul din estul Ucrainei drept „epicentrul ostilităților".

Maliar nu a precizat dacă a început o contraofensivă mult așteptată.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Maliar afirma că „în ciuda rezistenței dure și a încercărilor inamicului de a-și menține pozițiile, unitățile noastre militare au avansat în mai multe direcții în timpul luptelor".

Ea a precizat că în Orikhovo-Vasulivka și Paraskoviivka, trupele ucrainene au câștigat între 200 și 1.600 de metri, în timp ce în Ivanivske și Klishchiivka au avansat între 100 și 700 de metri (330-2.300).

Toate cele patru sate sunt situate la câțiva kilometri de Bahmut. 

Într-un discurs video, luni seara târziu, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit luptătorilor ucraineni pentru că au adus "veștile pe care le așteptăm" în direcția Bakhmut.

„Inamicul știe că Ucraina va învinge", a spus el.

Context. Bahmut este de aproximativ un an de zile teatrul unor lupte crâncene, cu pierderi uriașe de ambele părți, dar totuși sensibil mai însemnate în tabăra rușilor. Are o valoare strategică redusă - dar este important din punct de vedere simbolic atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Separat, armata rusă a declarat că a respins luni un nou atac în estul regiunii Donețk.

Afirmațiile recente ale Ucrainei și Rusiei nu au fost verificate în mod independent. 

Însă liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin – care ar fi retras până în 2 iunie toți combatanții din Bahmut – a afirmat, într-o primă declarație publicată de canalele sale de comunicare, că, ucrainenii, ar fi reușit să recucerească o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, și că trupele ruse ar fi fugit din fața inamicului. Podul a relatat AICI. 

Ulterior (marți), Prigojin a calificat drept „elucubraţii" bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care susținea că a respins două ofensive ucraineni de mare anvergură, duminică şi luni, în sudul Donbasului, şi că ar fi ucis „peste 1.500 de militari ucraineni" şi a distrus "28 de tancuri".

„Nu sunt decât nişte elucubraţii", a declarat Prigojin într-un mesaj pe Telegram.

 

Grupul paramilitar rus Wagner afirmase că a capturat orașul la sfârșitul lunii mai. În ultimele săptămâni, unii analiști au sugerat că forțele Kievului încearcă să încerce să încercuiască Bahmut și să prindă în capcană unitățile rusești.

În ceea ce privește contraofensiva ucraineană majoră, așteptată de luni de zile, Kievul a subliniat, din nou, că nu va da un avertisment prealabil cu privire la debutul acesteia.

Există însă o creștere notabilă a activității pe front, scrie BBC

Cele mai recente rapoarte sunt considerate un nou semn că ar putea începe așteptata ofensivă ucraineană.

Există, de asemenea, o creștere semnificativă a mesajelor ucrainene cu privire la momentul și modul în care ar putea decurge contraofensiva pregătită de Ucraina de luni de zile, dar amânată pentru antrenarea temeinică a trupelor și pentru a intra în posesia echipament militar furnizat aliații occidentali.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că țara sa dispune acum de suficiente arme pentru o contraofensivă, dar nu a dorit să comenteze dacă aceasta a început sau nu, potrivit Reuters.

Oficialii de la Kiev au avertizat în privința dezbaterilor și speculațiilor din spațiul public cu privire la ofensivă, afirmând că acestea ar putea ajuta inamicul.

„Planurile iubesc tăcerea. Nu va exista niciun anunț de începere", a declarat Ministerul Apărării într-un videoclip postat recent în care trupe ucrainene, mascate și bine înarmate, își duc degetul la gură în semn de tăcere și discreție. 

Ucraina va avea nevoie de timp pentru a-și atinge obiectivul de a elibera teritoriul luat de Rusia încă de acum nouă ani.

Miza este mare, deoarece guvernul de la Kiev trebuie să demonstreze poporului ucrainean – dar și aliaților occidentali - că forțele sale pot străpunge liniile rusești, punând capăt imasului militar și recuperând măcar o parte a teritoriul său suveran.

Ministerul britanic al Apărării a raportat, marţi, o „creştere substanţială a luptelor în numeroase sectoare pe frontul" din Ucraina în ultimele 48 de ore.

Creșterea se referă şi la „zonele relativ liniştite din ultimele luni", a scris ministerul pe Twitter, în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre războiul din Ucraina.

În comunicat nu au fost oferite detalii şi nici nu s-a precizat dacă luptele erau legate de o contraofensivă ucraineană aşteptată împotriva trupelor ruse care au ocupat o mare parte din ţară.

Ministerul britanic a raportat, de asemenea, că disputa dintre grupul paramilitar rus Wagner şi armata rusă a atins un "nivel fără precedent".

„Pentru prima dată, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că armata a folosit forţa în mod deliberat şi letal împotriva unităţilor Wagner. În urma unei altercaţii, Wagner a reţinut probabil un comandant de brigadă al armatei ruse", se mai arată în comunicatul ministerului britanic

Războiul din regiunea Belgorod

Pe de altă parte, partizanii care se opun guvernului de la Moscova spun că au capturat câțiva soldați ruși în Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

Afirmația a fost făcută de Legiunea Libertate pentru Rusia Rusiei (FRL), care a descris anunțul ca fiind o declarație comună cu Corpul Voluntarilor Ruși (RDK).

Ambele grupări doresc să îl răstoarne pe Vladimir Putin de la putere și să se pună capăt invaziei din Ucraina. 

Rusia a acuzat Ucraina pentru recentele atacuri din teritoriile sale de frontieră, dar Kievul neagă că ar fi implicat direct.

Podul a relatat AICI despre bombardarea și distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka, aflat în regiunea sudică ucraineană controlată de Rusia. În regiune a fost eliberată o cantitate imensă de apă care a inundat deja mai multe localități din vecinătate. Distrugerea barajului Kakhovka a fost confirmată atât de autoritățile ucrainene, cât și de cele rusești care s-au acuzat reciproc de atac asupra acestuia. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului Nova Kakhovka de pe râul Nipru a fost un act „revoltător” care a pus oamenii și mediul în pericol.

„Distrugerea barajului Kakhovka de astăzi pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave asupra mediului. Acesta este un act scandalos, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina", a scris Stoltenberg pe Twitter.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că Rusia va trebui să dea socoteală pentru distrugerea parţială a barajului, catalogând gestul drept „crimă de război".

„(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka", a scris Charles Michel pe Twitter. „Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi", a adăugat el.

„Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă", a mai scris preşedintele Consiliului European, precizând că va propune un ajutor pentru zonele inundate, în timpul viitorului summit al liderilor ţărilor din UE prevăzut să aibă loc la sfârşitul lui iunie la Bruxelles.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.