Rareș Bogdan ia din nou la țintă marile companii străine: "E inadmisibil să acționeze în România cu cifre de afaceri de miliarde de euro și să nu plătească impozit pe profit deloc!"


Rareș Bogdan ia din nou la țintă marile companii străine: "E inadmisibil să acționeze în România cu cifre de afaceri de miliarde de euro și să nu plătească impozit pe profit deloc!"

În contextul în care Guvernul Ciolacu pregătește o serie de măsuri fiscale pe care vrea să le adopte prin procedura asumării răspunderii, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a scos în relief, pe parcursul unei declarații de presă, necesitatea implementării unor instrumente prin prisma cărora marile companii străine care în prezent plătesc impozit pe profit zero în România să fie forțate să contribuie la bugetul de stat. 

"Sunt companii străine care au cifră de afaceri de 7 miliarde de lei, de 9 miliarde, de 13 miliarde și plătesc impozit pe profit zero. Este inadmisibil acest lucru! Nu vreau să dau nume, dar sunt companii și din domeniul bancar și din domeniul energiei și din domeniul serviciilor sau al retailului. E inadmisibil să acționeze în România cu cifre de afaceri de miliarde de euro și să nu plătească impozit pe profit deloc. În același timp, există contribuabili (companii mari care-și plătesc impozitele - n.red.) - nu voi da nume din domeniul bancar, deși mi-ar fi simplu să zic o bancă din Cluj care a plătit impozit față de altele cu sediul la Viena sau la Berlin care nu au plătit impozit - și o să dau exemplul unei companii private, condusă de un român, companie exclusiv românească, cu cifra de afaceri de 1 miliard fără 8 milioane de lei, care a plătit impozit pe profit de 268 de milioane de lei. E o companie din Alba din domeniul creșterii și comercializării, respectiv prelucrării cărnii de pui. Deci dacă se poate să plătești la o cifră de afaceri de 1 miliard de lei, 268 de milioane de lei impozit pe profit și să fii un contribuabil model, înseamnă că toți cei care acționează pe piața românească trebuie să plătească un minim impozit. Și atunci am găsit o formulă propusă în urmă cu câteva luni, la Brașov, de un mare om de afaceri român: e vorba de Dan Ostahie. Acesta vorbea despre companiile românești și străine care să plătească un minim impozit: în cazul în care nu plătești 16%, să se acționeze cu un ajutor fiscal pentru plata a 1% din cifra de afaceri. Dar, și aici trebuie să fim extrem de atenți, pentru că acele companii precum Ford sau Dacia, care au indici de profit de până în 3-4% pot să oprească investițiile. Deci e clar că investițiile trebuie excluse din cifra totală de afaceri din care se plătește respectivul procent", a zis Rareș Bogdan. 

Rareș Bogdan i-a mai cerut anterior premierului Marcel Ciolacu să renunțe la măsurile fiscale care vor sufoca întreprinderile mici și mijlocii, respectiv să vizeze mai degrabă companiile gigant din străinătate care exportă profitul, statul român fiind astfel prejudiciat. 

"Dacă Guvernul vrea cu adevărat bani la buget, dacă avem curaj și suntem cu adevărat responsabili și patrioți, vom face ce n-a făcut nimeni timp de 30 de ani: ne vom uita și vom găsi soluții de impozitare a celor care, deși au cifre de afaceri de miliarde, unii chiar de peste 10 miliarde, raportează profit zero prin inginerii fiscale legale, pe care le permite de ani de zile statul gras și incompetent. 60 din primele 150 de companii au raportat profit zero! Este inadmisibil să ne urcăm cu picioarele pe microîntreprinderi, să căutăm bani la IMM-urile românești, cu cifre de afaceri de zeci de mii, sute de mii sau câteva milioane, și să permitem în continuare giganților să ne sfideze! Nu vreți să începem, înainte de orice, cu un impozit pe aceste cifre de afaceri și blocarea transferurilor de capital, precum și anularea facturărilor din categoria Management Fee? Doar anul trecut în ultimul trimestru, un gigant din zona hypermarket a facturat Management Fee de 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro) către compania mamă. Există nenumărate posibilități de a aduna bani la buget. Ca să nu mai vorbesc de faptul că redevențele sunt absolut ridicole în continuare, atât în zona de resurse minerale, cât și în zona de suprafețe agricole. Haideți să începem cu începutul logic și de bun-simț marea reformă fiscală din România și să nu lovim cu lopata în cap micii capitaliști români, care și-așa trăiesc de pe-o zi pe alta!", sublinia Rareș Bogdan într-o postare publicată pe Facebook la începutul lunii august. 

"Citiți materialul de mai jos integral și vă cruciți! Și nu aruncați telefonul pe fereastră, de nervi!", mai scria Rareș Bogdan, referindu-se la un articol publicat de site-ul afaceri.news, care prezintă multinaționalele ce "căpușează cu sume aiuritoare bugetul de stat, trimițând acasă profiturile realizate în urma unor cifre de afaceri gigantice în România". (citiți AICI mai multe detalii) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.