Rareș Bogdan: "La europarlamentare vom scoate puncte multe în fața AUR, iar la locale o să-i zdrobim! Vreți liberă circulație? Vreți dreptul de muncă în Europa? Vreți fonduri europene? Atunci trebuie să votați cu partidele pro-europene!"


Rareș Bogdan: "La europarlamentare vom scoate puncte multe în fața AUR, iar la locale o să-i zdrobim! Vreți liberă circulație? Vreți dreptul de muncă în Europa? Vreți fonduri europene? Atunci trebuie să votați cu partidele pro-europene!"

În cadrul unui interviu acordat în urmă cu câteva zile pentru DCNews, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a explicat că, din rațiuni electorale, PNL și PSD trebuie să candideze în 2024 pe liste separate. Totodată, Rareș Bogdan s-a arătat convins că partidul extremist AUR se va clasa sub PNL la alegerile de anul viitor. 

Ca o replică pentru discursul anti-european al AUR, Rareș Bogdan le-a amintit românilor cât de importantă este apartenența României la UE: "Astăzi România este obligatoriu pentru cei 6 milioane de români din diaspora și pentru cei 18 milioane de români din interior să rămână în Uniunea Europeană, să folosească fondurile europene. Fără fonduri europene, cei 830.000 de fermieri intră în faliment, fără cei 2,3 miliarde de euro subvenții directe în agricultură, agricultorii noștri intră în faliment, fără bani europeni nu se dezvoltă nici Clujul, nici Caracalul, nici Iașul, nici Craiova, nici Rădăuți, nici Suceava, nici Timișoara sau Oradea. Am arătat ce s-a întâmplat în marile orașe conduse de administrație liberală, fie că este vorba de Arad, fie că e vorba de Oradea, de Reșița, de Cluj, de Suceava, de Piatra Neamț, Constanța mai nou ș.a.m.d. Deci cred că aici este o chestiune foarte simplă. Vreți liberă circulație? Vreți dreptul de muncă în Europa? Vreți fonduri europene? Atunci trebuie să votați cu partidele pro-europene. Nu puteți vota cu partidele care sunt mai prietene cu rușii, cu chinezii, cu indienii și cu cine vor ei, respectiv nu cu occidentalii".

Moderator: Riscăm în acest moment ca această coaliție de guvernare să se rupă înainte de 2024? 

Rareș Bogdan: Nu! Sigur că sunt diferențe de viziune, sunt diferențe de opinii, sunt diferențe de abordare, dar în niciun caz nu se pune problema ruperii. Au fost momente tensionate în acești aproape 2 ani de zile, un an și 10 luni, dar acum, în ultimul timp, în niciun caz nu se pune problema ruperii coaliției. România are o graniță de 650 km cu Ucraina, o Ucraină care se află sub tirul lui Putin și a armatei lui roșii, mult mai slabă din fericire decât vechea armată roșie. Asta ne obligă să stăm într-o Românie stabilă. Faptul că nu ne iubim nu este o noutate. N-o să ajungem să ne iubim unii pe alții, liberali cu socialiști, dar asta e... În acest moment, soluția pentru stabilitatea România este o coaliție PNL-PSD.

Moderator: Vom auzi la fel și pentru alegerile din 2024? Liste comune ca o soluție pentru stabilitate? 

Rareș Bogdan: Nu sunt un susținător al listelor comune. Cred că pentru eficientizarea celor 2 armate - a activiștilor și militanților celor 2 partide - e mult mai înțelept să existe liste separate. Vă spun de ce. Electoratul PNL clasic este unul, electoratul PSD e altul. O parte din electoratul PNL nu votează PSD, o parte din electoratul PSD nu votează PNL. Nu cred că soluția listelor comune poate să ne ducă la 3 + 2 care să facă 5 sau 5,5 ca în cazul USL 1 acum 10-11 ani, cred că un 2 + 3 - ca să iau global scorurile celor 2 partide - poate să facă 4 sau 4,5 în loc de 5,5 cât s-ar aștepta. Astfel, ar fi o pierdere. Plus că atunci când s-a construit USL a existat un dușman și anume Traian Băsescu. În acest moment am transforma într-un jucător și într-un personaj infinit mai important decât este în realitate, partidul de extremă dreapta AUR, respectiv liderul acestuia, ceea ce nu cred că este de bun augur. Sau o parte din electoratul de dreapta - care votează dreapta tradițional - ar fugi spre construcția lui Drulă-Tomac-Orban și din nou ar fi o pierdere. Așadar, cred că dacă merg separat cele 2 partide - dar stabilesc niște reguli de non-beligeranță foarte dură care să ducă la imposibilitatea de a ne așeza la masă post-alegeri - este mult mai oportun. În cadrul PNL, dacă lumea înțelege și este motivată, PNL scoate fără probleme cu 2 în față. În cazul PSD, foarte probabil scorul lor se poate apropia de 3 fără probleme dacă își motivează activiștii. La noi doar trebuie o chestiune de încredere, ca leadershipul Partidului Național Liberal, adică noi, să-i convingem pe activiștii noștri, pe cei 1300 de primari, pe cei 17 președinți de consilii județene, pe cei 120 de parlamentari, pe cei peste 180.000 de membri că Partidul Național Liberal are realizări în cei aproape 4 ani de guvernare, că are cu ce să se laude și la nivel local și la nivel regional și la nivel central și că reprezintă o alternativă care va sta la guvernare și în următorii 4 ani și jumătate, iar în momentul ăla partidul se activează și nu avem nicio problemă să scoatem cu 2 în față, chiar un 23-24%. 

Moderator: AUR este peste PNL în acest moment în sondaje? 

Rareș Bogdan: Înțeleg că PNL nu este foarte iubit și că are mulți dușmani, dar vă spun o chestiune și anume că e imposibil. AUR nu are structuri, nu are viziune economică. Nu poți să acuzi PNL că nu este un partid care să fie pe linia națională, patriotică. A, că nu înjurăm Uniunea Europeană... Păi nu înjurăm Uniunea Europeană, ci pur și simplu venim cu argumente care să arate că astăzi România este obligatoriu pentru cei 6 milioane de români din diaspora și pentru cei 18 milioane de români din interior să rămână în Uniunea Europeană, să folosească fondurile europene. Fără fonduri europene, cei 830.000 de fermieri intră în faliment, fără cei 2,3 miliarde de euro subvenții directe în agricultură, agricultorii noștri intră în faliment, fără bani europeni nu se dezvoltă nici Clujul, nici Caracalul, nici Iașul, nici Craiova, nici Rădăuți, nici Suceava, nici Timișoara sau Oradea. Am arătat ce s-a întâmplat în marile orașe conduse de administrație liberală, fie că este vorba de Arad, fie că e vorba de Oradea, de Reșița, de Cluj, de Suceava, de Piatra Neamț, Constanța mai nou ș.a.m.d. Deci cred că aici este o chestiune foarte simplă. Vreți liberă circulație? Vreți dreptul de muncă în Europa? Vreți fonduri europene? Atunci trebuie să votați cu partidele pro-europene. Nu puteți vota cu partidele care sunt mai prietene cu rușii, cu chinezii, cu indienii și cu cine vor ei, respectiv nu cu occidentalii. Sigur către sunt de acord că trebuie să ne apărăm interesul, sigur că trebuie să venim cu argumente, sigur că trebuie să stăm cu capul sus, să impunem acest respect, dar asta o faci prin argumente, nu dărâmând ceva. Construcția europeană este una care trebuie să reziste în continuare. Este un plus pentru România, e un plus pentru români și românilor trebuie să li se explice acest lucru. O să vedeți că la alegerile europarlamentare vom scoate puncte multe în fața AUR, iar la alegerile locale o să-i zdrobim pe cei de la AUR, moment în care lumea se va convinge că de fapt e un balon umflat și nu reprezintă nimic serios. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.