Romania figurează printre țările europene în care ajunge petrolul furnizat de Rusia. Care este filiera petrolului rusesc și ce sume încasează Moscova din vânzarea și procesarea acestuia


Romania figurează printre țările europene în care ajunge petrolul furnizat de Rusia. Care este filiera petrolului rusesc și ce sume încasează Moscova din vânzarea și procesarea acestuia

În pofida embargoului, volume mari din petrolul rusesc continuă să intre pe piață europeană, inclusiv în țara noastră, fapt confirmat și de presa rusă, care citează statisticile oficiale ale Eurostat. Mai mult, parte din acest petrol ar putea ajunge și în Ucraina.

În cea mai mare parte, petrolul rusesc intră în Europa prin India, care a devenit al doilea mare furnizor de produse petroliere rafinate al Uniunii Europene în 2023, după Arabia Saudită. India este cunoscută drept cea mai mare "spălătorie" a țițeiului rusesc, pe care îl achiziționează la preț redus din Rusia, îl rafinează și apoi vinde produsele procesate țărilor europene, evitând astfel sancțiunile europene impuse împotriva Rusiei. (sursa: AICI)

Cifrele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) arată că UE a fost cea mai mare importatoare de produse rafinate rusești, urmată de Australia. Cele mai mari proporții de produse petroliere importate au fost motorina (29%), combustibilul pentru avioane (23%) și benzina (13%).

Cele mai mari importatoare de produse petroliere rafinate din India sunt Franța, Olanda și Italia, urmate de Croația, Letonia, România și Germania, conform site-ului Oil Price.com.  

Pe lângă filiera indiană, țițeiul rusesc continuă să-și facă loc pe piețele europene și prin China, Turcia și Bulgaria, ultima având o scutire de la embargoul asupra petrolului rus impus de UE, măsură implementată la sfârșitul anului 2022. Scutirea e justificată de securitatea aprovizionării cu energie a țării balcanice.  

Deși excepția prevedea că Bulgaria nu poate revinde petrolul rusesc importat în alte țări, potrivit datelor CREA, rafinăria bulgară Neftochim Burgas - cea mai mare rafinărie de petrol din Bulgaria - a importat peste 4,95 milioane de tone de țiței rusesc în primele 10 luni ale acestui an, cu mult peste nevoile privind securitatea energetică a țării.  

Exporturile maritime de produse petroliere ruse prin Bulgaria sunt evaluate la 984 de milioane de euro în primele 10 luni ale anului 2023. 

"În timp ce țările UE simt strânsoarea embargoului, rafinăria din Burgas cumpără țiței rusesc de la Lukoil la prețuri reduse și vinde produsele rafinate pe piața globală", se spune într-o anchetă a CREA.  

Datele Eurostat arată că Bulgaria a exportat 304.000 de tone de produse petroliere în UE numai din martie până în iulie 2023, timp în care rafinăria Neftochim Burgas a importat 2,1 milioane de tone de petrol rusesc și doar 216.000 de tone de petrol nerus în aceeași perioadă.  

Din această afacere, Moscova obține un dublu beneficiu: întâi din taxele percepute la producția și exportul de petrol cumpărat de rafinăria bulgară, iar apoi din taxele plătite de Lukoil, a doua companie ca mărime din Rusia și proprietară a 99% din rafinăria de petrol Neftochim Burgas. Totalul estimat al încasărilor Moscovei din taxe directe pentru cele 10 luni ale acestui an este de 1,13 miliarde euro, sumă ce a fost suficientă, de exemplu, pentru a opera grupul de mercenari Wagner timp de un an, conform celor spuse de președintele Putin.

În acest timp România este cumpărătoarea a peste 52% din toate produsele exportate în UE, despre unele dintre produsele rafinate pe care Bulgaria le-a exportat în România crezându-se că au fost trimise direct în Ucraina. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.