Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România protestează în frig, în fața Parchetului, din cauza unui flagrant act de injustiție comis de procurori / „Parchetul mi-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie, decizia fiind de neacceptat pentru mine” / „Decizia de închidere a dosarului a fost una politică”


Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România protestează în frig, în fața Parchetului, din cauza unui flagrant act de injustiție comis de procurori / „Parchetul mi-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie, decizia fiind de neacceptat pentru mine” / „Decizia de închidere a dosarului a fost una politică”

Emilia Șercan, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România, autoarea unor dezvăluiri importante care au scos la lumină infracțiuni grave comise de politicieni încă în funcții înalte în statul român, protestează de nouă zile în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București, instituții care au decis în urmă cu aproximativ șase săptămâni închiderea dosarului de kompromat. Acesta era bazat pe reclamația jurnalistei, cu probe indubitabile, privind sustragerea mai multor fotografii personale dintr-o serie de dispozitive, de asemenea, private, cu scopul de  o intimida, imediat după dezvăluirile privind plagiatul comis de Nicolae Ciucă, premier al României la data publicării articolelor privind frauda intelectuală majoră comisă de acesta. 

Ulterior, o parte din probele depuse de Șercan la poliție odată cu reclamația privind amenințările și încercările de intimidare la adresa sa au fost „scurse” de către Poliție către un site din Republica Moldova deținut de infractorul Cristian Rizea. Acțiunea de kompromat și mai ales implicarea organelor statului sunt indubitabile în aceste condiții. Emilia Șercan a prezentat de-a lungul timpului probe ca la carte, le-a servit procurorilor totul pe tavă, desfășurând investigații complexe și scutindu-i astfel de efort, deși sunt plătiți din bani publici cu sume colosale. Și în aceste condiții, anchetatorii au decis că sustragerea și publicarea unor fotografii de viață privată, în scopul intimidării, nu reprezintă nicio infracțiune. PODUL a relatat AICI implicarea directă a statului român într-o acțiune de tip mafiot împotriva jurnalistei, sub titlul „Emilia Șercan acuză statul român de implicare într-o terifiantă acțiune de hărțuire, amenințare și intimidare, după ce a dezvăluit public plagiatul premierului Ciucă. Mai mult fotografii personale au fost sustrase din arhiva jurnalistei de investigații și încărcate apoi pe site-uri pentru adulți”. 

Context. Justiția specială și obedientă a hotărât că statul român nu e interesat să afle cine a amenințat-o pe Emilia Șercan în contextul dezvăluirilor privind plagiatul comis de Nicolae Ciucă / Reacția jurnalistei după decizia incredibilă a procurorului de caz: „Sistemul lucrează ca plagiatorul Ciucă să aibă o campanie electorală liniștită”.

Precizările Emiliei Șercan privind protestul pe care îl desfășoară zilele acestea:

„De nouă 9 zile protestez în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București împotriva injustei și revoltătoarei decizii de clasare a dosarului de kompromat.

Am decis să protestez solitar, ținând în mâini una dintre fotografiile mele personale, publicate în mod repetat printr-o acțiune organizată și bazată pe informații scurse din poliție, divulgare care ulterior a fost mușamalizată, cel mai probabil printr-o operațiune de intelligence.

Protestul meu este împotriva scandaloasei decizii de închidere a dosarului de kompromat, în care procurorul a constatat că 3 infracțiuni dintre cele reclamate de mine nu există, iar că alte 4 nu sunt prevăzute de legea penală.

Protestul meu este față de impunitatea pe care instituția parchetului o oferă tuturor celor implicați în acțiunea de compromitere a mea, orchestrată de oameni din poliție, iar apoi mușamalizată de, cel mai probabil, oameni cu legături cu un serviciu de informații.

Începând de vineri, 24 noiembrie, am stat în fiecare zi de lucru în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București câte două sau trei ore, cu excepția zilelor libere de pe 30 noiembrie și 1 decembrie.

Când a fost vremea mai căldă, am stat și trei ore, iar în zilele în care a fost foarte frig sau a plouat, am stat în jur de două ore. Joia și vinerea trecută am mers răcită fiind.

Nu pot accepta decizia de clasare a dosarului, în condițiile în care ancheta nu a fost făcută corespunzător, iar acte de urmărire penală esențiale fie nu au fost făcute deloc, fie au fost făcute de mântuială, întotdeauna în favoarea vinovaților și cu scopul evident de a îngropa adevărul.

Dincolo de toate deciziile năucitoare din dosar, un procuror a spus că publicarea repetată a unor fotografii intime nu reprezintă deloc violare a vieții private. Acel procuror nu a văzut intenția, premeditarea și forma continuată a faptei, spunând că publicarea unor fotografii intime făcute în casă nu reprezintă violare a vieții private a unui cetățean.

Parchetul mi-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie, decizia fiind de neacceptat pentru mine.

Decizia e un uriaș act de nedreptate, de injustiție.

De asta am protestat și voi continua să protestez zilnic în fața parchetului, cu una dintre fotografiile publicate repetat, despre care un procuror a decis că nu reprezintă o violare a vieții mele private.

Și voi continua să protestez chiar dacă Parchetul Curții de Apel București va păstra soluția de clasare.

PS. Având în vedere acest anunț, mă aștept ca peste vreo două zile să primesc decizia de confirmare a soluției de clasare de la procurorul general al Parchetului Curții de Apel București, care să aibă, sanchi, data de 6, 7, 8 decembrie. Când 8 organizații internaționale media i-au trimis un apel public procurorului general al României, Alex Florin Florența, cerându-i să nu închidă dosarul și să-l preia la Parchetul General, am primit decizia de clasare, care, sanchi, era datată cu două zile înainte de trimiterea scrisorii publice”.

Într-un comentariu scris la postarea de mai sus, publicată de pagina sa personală de Facebook, Emilia Șercan face și următoarea precizare: „din punct de vedere al procedurii, există șanse. Însă decizia de închidere a dosarului a fost una politică, nu luată în spiritul apărării unui drept sau a respectării justiției, de asta nu cred că va fi redeschis de procurorul ierarhic superior”. 

CITEȘTE ȘI Emilia Șercan acuză grupul Realitatea PLUS și pe fugarul PSD Cristian Rizea de implicare în operațiunea de kompromat care a vizat-o / Realitatea PLUS contraatacă dezlănțuit, calificând-o pe jurnalistă drept „impostoare” și acuzând-o de colaborare cu Rusia în vederea „destabilizării României”

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.