Cum ajung cerealele „negre” din Ucraina pe piața din România. Nu doar fermierii români sunt afectați, ci și Kievul pierde enorm pentru că e vorba despre un comerț ilicit, nefiscalizat. Sute de firme sunt investigate de procurorii ucrainenii. La noi, o mare companie chineză a importat masiv prin intermediul unor firme-fantomă ucrainene


Cum ajung cerealele „negre” din Ucraina pe piața din România. Nu doar fermierii români sunt afectați, ci și Kievul pierde enorm pentru că e vorba despre un comerț ilicit, nefiscalizat. Sute de firme sunt investigate de procurorii ucrainenii. La noi, o mare companie chineză a importat masiv prin intermediul unor firme-fantomă ucrainene

Există în spațiul public, mai ales din partea susținătorilor Ucrainei, o rezervă pronunțată față de revendicarea fermierilor români cu privire la cerealele ucrainene care ar fi invadat România, determinând o scădere atât de importantă a prețului încât mulți agricultori susțin că sunt nu doar puternic afectați, ci chiar în prag de faliment. Firește, pentru situația deplorabilă a cultivatorilor, de vină nu sunt doar mult invocatele cereale ucrainene, ci și o aglomerare importantă de alți factori despre care PODUL a scris AICI în legătură directă cu o serie de decizii proaste sau politicianiste luate la nivel central. Ba, unii dintre fermieri acuză că întârzierile la plata subvențiilor ar fi fost determinate de cheltuirea în alte scopuri a banilor alocați agriculturii, cum ar fi creșterea salariilor din instituțiile publice sau achitarea colosalelor pensii speciale.

În ce privește însă problema cerealelor ucrainene, fermierilor li se impută că deși le tot invocă afirmând că se varsă enorm și regulat în România, nu indică cu nume și prenume, loc și dată unde se întâmplă „scurgeri” de o asemenea amploare încât să fie de natură să perturbe atât de serios o ramură vitală a economiei. 

O anchetă complexă realizată, în vara lui 2023, de Rise Project lămurește însă nebuloasa, până la un moment dat, indicând nu doar cum se derulează comerțul cu cereale „negre” din Ucraina, ramificațiile rețelelor subterane, câștigurile colosale ale traficanților susținuți de mari companii internaționale, ci și faptul că însăși Ucraina pierde enorm pentru că beneficiarii fentează legea și nu plătesc statului ucrainean taxele și impozitele aferente. 

Rise Project (ancheta poate fi citită integral AICI): Comerțul cu cereale din Ucraina a înflorit prin rețele subterane, după ce țara vecină a fost invadată militar la scară largă de Federația Rusă. Sute de firme-fantomă, multe înființate după război, domină exporturile de cereale din Ucraina. Problema a devenit una de siguranță națională la Kiev, după ce statul vecin, măcinat de război, a contabilizat pierderi uriașe la bugetul public.

Rețelele de crimă organizată din regiune au reușit să se infiltreze prin astfel de firme în tranzacții mamut, iar principalele rute de transport au fost România, Ungaria, Bulgaria și Polonia. 

Investigația a urmărit tranzacțiile firmelor acuzate de procurori de criminalitate financiară, pentru că nu plătesc taxe, dar și beneficiarii europeni ai „cerealelor negre”.

Am descoperit astfel companii lichidate, după ce au făcut tranzacții de sute de milioane de dolari, firme înregistrate pe numele unor pacienți racolați inclusiv dintr-un spital de psihiatrie din Cehia, companii conectate politic, beneficiari cu istoric infracțional, dar și giganți multinaționali din industria agroalimentară, care au adus masiv cereale în România prin intermediul firmelor-fantomă.

Investigația noastră arată însă că efortul de război al Ucrainei este afectat și de corupția din țară. Potrivit documentelor, în primele șapte luni după invazie, aproape jumătate din grânele care intră pe la Halmeu, Siret sau Isaccea au fost vândute prin intermediul unor companii fantomă ucrainene, acuzate de criminalitate economică. Oamenii din spatele acestor scheme comerciale, pe care serviciul vamal nu a reușit să le oprească încă, au fraudat statul cu cel puțin 140 de milioane de dolari, doar anul trecut, susțin procurorii ucraineni.

Am descoperit că peste 300 de firme sunt investigate pentru infracțiuni economice de către Biroul de Securitate Economică din Ucraina, în colaborare cu Serviciul de Securitate al țării, în cadrul unei anchete care a început în septembrie 2022. 

Documentele consultate de noi arată că, în timpul investigației, autoritățile de la Kiev au confiscat zeci de mii de tone de cereale din terminalele portului Odesa.

Unele dintre aceste companii au contestat aceste confiscări, iar procesele sunt în curs de desfășurare. 

Potrivit anchetatorilor, mai mulți oficiali de rang înalt sunt implicați în aceste scheme, inclusiv adjunctul șef al unuia dintre departamentele Serviciului Vamal de Stat și persoane din conducerea Vămii Odesa.

Datele disponibile, care acoperă primele șapte luni de după invazia militară, arată că 80 de societăți din lista celor 300 au livrat cel puțin 1,7 milioane de tone de cereale către companii din România, plus câteva firme din Ungaria și Republica Cehă. 

Valoarea totală a acestor produse a fost de 495 de milioane de dolar.

Am descoperit că printre cumpărători sunt companii dizolvate în prezent, pentru că nu au depus documente financiare – de la offshore-uri din Hong Kong sau Seychelles, companii-paravan din Ungaria, Cehia sau Kenya, firme care nu au existat niciodată sau cu istoric de evaziune fiscală, companii conectate la politicieni, până la traderi internaționali de cereale, precum Cofco Internațional, Glencore- Viterra, Bunge sau Ameropa Holding.

(….)

O mare parte din „cerealele negre” au fost depozitate în terminale din Odesa aparținând unui om de afaceri rus, sancționat de Ucraina pentru că a ajutat economia inamicului.

În decembrie 2022, în timp ce investigau sute de companii fantomă, forțele de ordine ucrainene au efectuat o serie de raiduri-anchetă în terminalele orașului portuar Odesa și în împrejurimi. Au confiscat atunci sute de mii de tone de cereale.

Aceste terminale aparțin TransInvestService (TIS), o companie deținută de un bogat om de afaceri, Aleksey Fedorychev, cu cetățenie rusă și maghiară.

Fedorychev a fost timp de mai mulți ani proprietarul Dinamo Moscova, unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Rusia. A apărut în 2006 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din Rusia. (…)

Ucraina pierde în primul rând pentru că aici nu intră valută, iar în al doilea rând din cauza neplății taxelor. Pierderea de valută este principalul lucru, mai ales acum, când cerealele sunt aproape singurul export din țară. (…)

„Majoritatea exportului de cereale care are loc acum nu este nici măcar aproape de a aduce Ucrainei beneficiile pe care ar trebui să le aducă. Cred că motivul principal este crima organizată din interiorul țării, dar și din străinătate”, spune Maryan Zablotskyi, parlamentar ucrainean, care a realizat propria investigație asupra pieței cerealelor.

El afirmă că marii comercianți internaționali se află în spatele actualelor tranzacții subterane și că, pentru a fi stopați, cel mai bun mod este să fie amendați în afara Ucrainei:

„Atunci vor opri cu siguranță toate acestea. Este foarte dificil să se investigheze asta în Ucraina, cu sistemul de aplicare a legii și cu corupția pe care le avem.(…) Sper că amenințarea cu o amendă de sute de milioane de dolari, poate miliarde de dolari, îi poate opri”.

Unul dintre acești comercianți este COFCO International România, subsidiara celei mai mari companii de stat din China în domeniul alimentar și agricol. În 2021, gigantul chinez a gestionat peste 130 de milioane de tone de mărfuri și venituri de 48 de miliarde de dolari. Are peste 11 mii de angajați în 37 de țări. COFCO a intrat în România în 2014, când a cumpărat pachetul de control în cel mai mare operator de cereale din țară – Nidera România.

COFCO Internațional România a importat masiv prin intermediul firmelor-fantomă ucrainene.

A adus semințe de floarea-soarelui în valoare de 2,3 milioane de dolari, chiar prin intermediul Talstaktiv, firma care conduce topul companiilor investigate din Ucraina. 

A plătit în mai 2022 doar 0,40 dolari pe kilogram, în timp ce prețul pe bursele internaționale de cereale era atunci de 0,67 dolari/kilogram.

În total, COFCO a importat în România cereale în valoare de peste 145 de milioane de dolari între februarie și septembrie 2022, perioada pentru care avem date disponibile.

Din această sumă, aproximativ 145 de mii de tone de cereale, în valoare de aproape 37 de milioane de dolari, au fost aduse prin intermediul companiilor fantomă ucrainene, care sunt acum investigate

Cel mai mare expeditor cu probleme al COFCO, care i-a trimis cereale de peste 12 milioane de dolari, este firma Greenprime, cu sediul în Odesa.

În august și septembrie 2022, Greenprime exporta rapiță către COFCO cu 0,38 dolari pe kilogram, față de 0,64 dolari, cât era atunci rapița pe piața internațională.

Înființată în mai 2021, Greenprime a aprovizionat și compania locală Hercules, controlată de fiul lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul șef al Consiliului Județean Brăila, care a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost implicat în finanțarea ilegală a campaniei electorale a PSD din 2009.

Între mai și septembrie 2022, Hercules a importat din Ucraina cereale în valoare de 27 milioane de dolari. Marfă de aproape 16 milioane de dolari a fost importată prin intermediul a opt firme-fantomă. Compania a adus, în principal, semințe de rapiță pe care a plătit 0,23 dolari kilogramul, în august și septembrie 2022, mai puțin de jumătate din cât era atunci prețul în Portul Constanța, adică 0,54 dolari kilogramul.

De asemenea, Greenprime a exportat cereale și către Bunge România, filiala locală a gigantului american din domeniul agroalimentar.”. 

Investigația RISE poate fi citită integral AICI.

Pe 18 octombrie 2023 a avut loc decernarea premiilor publicației economice Capital în cadrul evenimentului „Companii de Elită”, ocazie cu care companiei COFCO România i s-a decernat un premiu pentru rezultatele excepționale din agricultură.

„În urma analizelor rezultatelor pentru anul 2022, redacția a realizat un clasament cu primele 300 de companii din România. La categoria agricultură, s-a remarcat și compania Cofco România, care primește premiul de „Lider în lanțurile de aprovizionare cu cereale”, scrie publicația capital.ro. Deci în vreme ce majoritatea agricultorilor români acuză pierderi, o mare companie chinezească prosperă în România.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.