Viktor Orbán, primul și singurul lider european care îl felicită pe Vladimir Putin pentru „victoria” în alegeri. Premierul de la Budapesta transmite și că dorește să extindă cooperarea cu Moscova / Între timp, o instanță din Rusia a respins o plângere adresată de mama lui Alexei Navalnîi


Viktor Orbán, primul și singurul lider european care îl felicită pe Vladimir Putin pentru „victoria” în alegeri. Premierul de la Budapesta transmite și că dorește să extindă cooperarea cu Moscova / Între timp, o instanță din Rusia a respins o plângere adresată de mama lui Alexei Navalnîi

Proaspăt „reales" președinte al Rusiei, Vladimir Putin, a primit în sfârșit prima - și până acum singura - felicitare din partea unui lider european: premierul ungar Viktor Orbán, scrie Politico.

„Mă bucur că cooperarea dintre Ungaria și Rusia se bazează pe respect reciproc, ceea ce face posibilă discutarea unor probleme importante chiar și în situația geopolitică actuală, foarte complicată", se arată într-o scrisoare trimisă joi de Orbán la Moscova și citată de agenția rusească de presă de stat RIA.

Orbán a mai scris că Ungaria este de partea păcii și și-a exprimat dorința de a extinde cooperarea cu Moscova. 

„Premierul ungar l-a asigurat pe președintele rus că suntem pregătiți să creștem cooperarea dintre țările noastre în domenii care nu sunt limitate de dreptul internațional", a declarat secretarul de presă al liderului ungar.

Putin a obținut o susținere de 87% în cele trei zile de alegeri prezidențiale din Rusia, încheiate duminica trecută. Rezultatele au fost respinse și catalogate în mod evident „nici libere, nici corecte" de către un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Ultima dată când a câștigat președinția, în 2018, Putin a primit felicitări din partea mai multor țări UE, printre care Austria, Ungaria, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Franța, Croația, Germania, Bulgaria, Cehia, Letonia și Estonia.

În acest an, țări din UE, printre care Germania, Franța și Italia, au pus la îndoială legitimitatea victoriei lui Putin, mulți lideri condamnând desfășurarea alegerilor. Singura excepție a fost Orbán, care și-a sincronizat scrisoarea adresată președintelui Rusiei cu summitul UE de joi.

Între timp, Putin a primit cărți poștale de la alți autocrați, printre care Kim Jong Un din Coreea de Nord, Xi Jinping din China, Alexandr Lukașenko din Belarus și Daniel Ortega din Nicaragua. PODUL a relatat AICI

Alegerile prezidențiale rusești din 15-17 martie au fost marcate de falsificarea în masă a buletinelor de vot, de votul forțat și de moartea, în timpul campaniei electorale, a principalului adversar politic al lui Putin, Alexei Navalnîi, decedat la 16 februarie în închisoarea arctică în care era încarcerat din motive politice. 

CITEȘTE ȘI: „Imaginea pe care o dorea Putin a fost ruinată!" / Iată de ce și cum tiranul de la Kremlin ar putea fi, în realitate, marele păcălit al propriei farse electorale / Elita pe sprijinul căreia mizează Putin cunoaște rezultatul corect și știe exact cât de nemulțumite sunt masele

Între timp, o plângere adresată instanței de mama lui Alexei Navalnîi în care aceasta susținea că fiul său nu a primit îngrijiri medicale adecvate în timpul detenției a fost respinsă, pe motiv că reclamantul ar trebui să fie opozantul însuși, a precizat Ivan Jdanov, un fost consilier al lui Navalnîi.

„Alexei a intentat de multe ori procese pentru neacordarea de îngrijiri medicale în colonii”, a scris Jdanov pe Telegram. „Acum că a fost ucis, ei resping plângerea familiei sale în termeni batjocoritori”, a mai spus fostul consilier citat de news.ro.

Autorităţile penitenciare ruse au declarat că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, și-a pierdut subit cunoștința şi a murit pe 16 februarie, după o plimbare în afara închisorii unde îşi ispăşea pedeapsa.

Echipa lui Navalnîi a anunţat ulterior că certificatul său de deces afirma că a murit din cauze naturale.

Mama lui, Liudmila Navalnaia a călătorit în oraşul arctic Salekhard, la 2.000 km de Moscova, la scurt timp după moartea sa, unde autortiățile au refuzat, zile la rând, să-i predea trupul fiului mort,  condiționând eliberare acestuia de o înmormântare discretă, fără public. Mama îndurerartă i s-a adresat, într-un mesaj video, direct lui Vladimir Putin, solicitarea sa pentru rezolvarea situației absurde fiind susținută, prin apeluri publice, de numeroase personalități și chiar de sute de preoți.

În cele din urmă trupul a fost eliberat, iar funeraliile au fost publice, mii de oameni venind să-l conducă pe ultimul drum. Pelerinajul la mormântul lui Navalnîi, care a fost acoperit efectiv de mormane de flori, continuă încă. 

CITEȘTE ȘI: De ce l-a ucis Vladimir Putin pe Alexei Navalnîi în 16 februarie? Dezăluirile celei mai apropiate colaboratoare de-ale opozantului asasinat

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.