Orașul pe care hoardele ruse încearcă cu disperare să-l cucerească până pe 9 mai. Câți soldați ruși participă la atac și ce spun oficialii ucraineni despre situația din prezent


Orașul pe care hoardele ruse încearcă cu disperare să-l cucerească până pe 9 mai. Câți soldați ruși participă la atac și ce spun oficialii ucraineni despre situația din prezent

Armata rusă presează in direcția orașului Chasiv Yar și a satelor din jurul acestuia cu 20.000-25.000 de militari, în ciuda pierderilor de personal și de capacități tehnologice, conform declarațiilor lui Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional Strategic al Forțelor Khortytsia ale Ucrainei.

Voloshyn a spus luni la un post de radio public ucrainean că "parașutiștii ruși din Regimentul 217 de Gărzi Aeropurtate din Divizia 98 Aeropurtată rusă luptă împotriva noastră pe segmentul de linie frontală vizavi de Chasiv Yar. Aproximativ 20-25.000 de soldați ruși încearcă să asalteze Chasiv Yar și vecinătatea așezărilor din apropierea acestuia". 

Cu toate acestea, "nu există armată rusă (...) în Chasiv Yar. Deocamdată, orașul este al nostru. Deși complicată, situația din jurul orașului este sub control", a mai spus Voloshyn despre localitatea a cărei capturare ar aduce forțele ruse mai aproape de Kramatorsk și Sloviansk, alte două orașe ucrainene importante din punct de vedere strategic. 

Rusia aruncă oameni și echipamente înainte pentru a găsi o breșă în apărare, chiar dacă înregistrează pierderi mari. Motivul? Vrea să cucerească orașul până pe 9 mai, când marchează Ziua Victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, a mai explicat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est.

"Situația din jurul orașului este dificilă, dar e controlabilă. Apărătorii noștri primesc atât întăriri, cât și stabilizează linia", a adăugat Voloshyn. 

Forțele ruse au reușit să câștige teren, dar îndată ce va ajunge muniția din Statele Unite, care e parte din ajutorul aprobat în Congresul american, este de așteptat ca situația să se stabilizeze în jurul orașului asaltat. 

"Este dificil pentru soldații noștri, dar primirea asistenței necesare va uniformiza situația", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre situația din Chasiv Yar. (sursa: Reuters)

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.