Coreea de Nord continuă să se distanțeze de China: Mai multe filme, seriale și emisiuni chinezești au fost interzise, regimul lui Kim Jong Un spunând că sunt "impure"


  • ACP
  • Sep 3, 2024 12:22
  • 517
Coreea de Nord continuă să se distanțeze de China: Mai multe filme, seriale și emisiuni chinezești au fost interzise, regimul lui Kim Jong Un spunând că sunt "impure"

Coreea de Nord dă semne că se îndepărtează din ce în ce mai mult de China după ce a interzis mai multe filme și emisiuni TV chinezești, așa cum sunt interzise producțiile media din țările considerate inamice precum Coreea de Sud și Statele Unite.  

CITIȚI ȘI: Disensiuni în lumea tiraniilor. Consolidând relațiile cu Rusia, Coreea de Nord începe să atace China, public, pe arena internațională. Cazul disputei dintre comuniștii de la Phenian și Beijing pe tema amplasării unor instalații de telecomunicații

Printre acestea sunt și serialele foarte populare în Coreea de Nord precum "Butterfly Lovers" și "Shanghai Bund", produse în Hong Kong sau China continentală, conform precizărilor făcute de un locuitor al provinciei Hamgyong de Sud, din estul țării, într-o declarație acordată pentru Radio Free Asia.

"Am fost surprins că filmele și emisiunile TV chinezești, pe care le credeam bune de urmărit, au fost desemnate drept înregistrări impure. Este absurd să le etichetezi brusc ca atare", a spus nord-coreeanul.

"Este prima dată când văd o listă cu videoclipuri chinezești interzise", adăugat acesta, întrebându-se apoi dacă interdicția reflectă deteriorarea relațiilor cu China.

Pe lista nord-coreeană de emisiuni TV interzise se află și unele prelegeri înregistrate de autorități care sugerează că Beijingul încearcă să denatureze istoria Coreei. 

"Ordinul a fost de a lua măsuri pentru a împiedica publicul să asculte prelegerile și pentru a împiedica distribuirea lor în continuare", a declarat rezidentul din Hamgyong de Sud, adăugând că a aflat acest lucru din conversațiile dintre oficialii comitetului județean de partid.  

"Este prima dată când aud că China a denaturat istoria Coreei", și-a exprimat el nedumerirea.

China a fost criticată, printre altele, pentru încercările de a minimaliza activitățile de gherilă ale fondatorului național nord-coreean Kim Il Sung împotriva Japoniei coloniale înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, comuniștii nord-coreeni condamnă și ceea ce ar fi revendicarea de către Beijing a unor elemente culturale care sunt considerate în general ca fiind indiscutabil coreene, cum ar fi afirmația că hainele tradiționale coreene provin din China.

"Cu această directivă, (oamenii) vor ajunge la percepția că China denaturează istoria Peninsulei Coreene, chiar dacă nu cunosc detaliile", a declarat pentru Radio Free Asia un funcționar administrativ dintr-o localitate din nord-vest, sub rezerva anonimatului. 

"Această directivă ar putea răspândi percepții negative despre China", a mai spus acesta.

Harry Kazianis, director senior pentru afaceri de securitate națională în cadrul Centrului pentru Interes Național din Washington, a explicat noua poziție a Coreei de Nord prin faptul că influența chineză este mai puțin importantă acum, după apropierea Coreei de Nord de Rusia.

"Coreea de Nord înțelege că acum, având mult mai mult ajutor economic din partea Rusiei, cel puțin pe durata războiului din Ucraina, familia Kim poate reduce cât mai mult posibil influența Chinei și nu poate resimți nicio repercusiune", a explicat analistul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.