Avertismentul unui politolog: "Dragnea transformă România într-o dictatură de lumea a treia"!


Avertismentul unui politolog: "Dragnea transformă România într-o dictatură de lumea a treia"!

Președintele PSD, Liviu Dragnea este acuzat că transformă România într-un regim de lumea a treia, definit de ambițiile cleptocratice ale unor pliticieni care privesc statul ca pe propria avere.

Politologul Ioan Stanomir afirmă că Liviu Dragnea ar fi țintit la înălțimile carierei de dictator atinse de Nicolae Ceaușecu sau de Președintele-Mareșal al Zairului, Mobutu. De asemenea, în viziunea analistului politic Dragnea rafinează o rețea românească a cleptocrației, mai exact, guvernarea prin spoilere și selecție clientelară a oficialilor publici.

„Statul sub regimul Dragnea nu are altă menire decât aceea de a extrage resurse. Singura strategie acceptabilă şi recomandabilă este aceea a demagogiei şi iresponsabilităţii. Nimic nu există în afara orizontului de timp al actualei puteri. Viitorul este abolit, prin acţiunea deliberată a unor politici ce secătuiesc şi pregătesc dezastrul iminent.

În logica cleptocraţiei, supravieţuirea instituţiilor independente, care să se sustragă controlului PSD, este o ameninţare fatală. De aici, energia cu care acest regim s-a dedicat mutilării legilor penale şi procesual-penale, ca şi distrugerii statului de drept. Justiţia este, prin chiar natura ei, incompatibilă cu proiectul cleptocratic, de vreme ce apără valori subversive precum egalitatea în faţa legii ori răspunderea pentru actele de corupţie. Imunitatea la care se aspiră acum nu face decât să acorde ordinii cleptocratice posibilitate de a dura”, afirmă expertul în constituționalism, Ioan Stanomir.

Ioan Stanomir susține că dacă justiția este sub asediu, criza economică provocată de impulsurile demagogice ale regimului, obligă PSD să inițieze un al doilea front, cel economic.

„Cleptocraţia, ca sistem de guvernare ce se întemeiază pe spolierea statului şi pe mituirea supuşilor cu sume derizorii, este o fundătură istorică în care se poate întrevedea doar subdezvoltarea. Desfiinţarea competiţiei, întronarea arbitrarului, controlul politic, consolidarea privilegiilor sunt parte din arhitectura ei. Fesenismul regimului Dragnea este tentativa de a construi un astfel de stat parazitar şi prădător. Involuţia dramatică de acum oglindeşre mutaţiile de adâncime ale unei întregi structuri”, spune Ioan Stanomir.

Organizarea cleptocrației aduce, pentru români, o dublă provocare istorică. Prima, rezistența și coagularea opoziției, iar a doua, conturarea strategiei prin care domnia bunului-plac să fie înlcuită de domnia legii, evidențiază expertul în constituționalism.

Totodată, Stanomir subliniază că alternativa cleptocrației poate fi capitalismul, statul de drept și guvernarea transparentă și limitată.

Alternativa la cleptocraţie impune tenacitate,curaj, luciditate şi inteligenţa de a imagina alianţe şi coaliţii, spre a slăbi, fatal, partidul- stat dominant acum. Alternativa la regimul Dragnea trebuie să aibă ca punct de pornire rezistenţa, spre a duce, organic, spre reclădire şi reîntemeiere. Fără toate acestea, marasmul cleptrocratic va fi unicul viitor de care vom avea parte,ca naţiune”, a conchis Ioan Stanomir.

Citiți editorialul integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.